ERDON Országos hírek

2008.03.22. 13:17

Magyar-román munkaügyi együttműködés

<p>A magyar és a román határ menti munkaügyi kirendeltségek kölcsönösen meghirdetik ezentúl a szomszédos országban a határ közelében kínált álláslehetőségeket, illetve felmérik a munkavállalásra jelentkezők igényeit, segítve elhelyezkedésüket - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.<BR /></p>

A szlovákiai munkaügyi intézménnyel már több éve áll fenn hasonló együttműködés. Ennek keretében több tájékoztató kiadványt készítettek a munkavállalóknak és a munkáltatóknak, illetve több lakossági fórumot szerveztek a térségben. Esztergomban például sikeres állásbörzét rendeztek, a közelmúltban pedig egy győri tanácskozáson közös weboldal létrehozása vetődött fel, amely tájékoztatna az állásajánlatokról, a munkakörülményekről, jogszabályokról.
Már előkészítés alatt van a hasonló magyar-osztrák intézményesített együttműködés is. Magyarország Románia európai uniós tagságával együtt ugyan nem biztosított automatikusan szabad munkavállalást a román állampolgároknak, de több intézkedéssel könnyítette a munkavállalást.
Így például az idén január elsejétől már csak a szakképesítést nem igénylő foglalkozásokra kell a román állampolgároknak munkavállalási engedélyt kérniük. A felsőfokú, középfokú végzettséget, vagy szakmunkás bizonyítványt igénylő munkakörben ez nem szükséges, szabadon lehet munkát vállalni.       
A szakképesítést nem igénylő foglalkozások közül 25-nél - ezek külön listán szerepelnek - a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül, automatikusan adják ki az engedélyt.
Korábban csaknem 210 foglalkozás szerepelt azon a listán, amelyre automatikusan kaphatták meg a munkavállalási engedélyt a román állampolgárok. A múlt évben kiadott engedélyek 85 százaléka a listán szerepelő foglalkozásokra vonatkozott, döntően az egyéb segédmunka és az egyszerű mezőgazdasági munka kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!