Erdon - Nemzetkozi

2017.11.15. 12:19

Európai Bizottság: Romániának még sok a tennivalója

Közzétette szerdán az Európai Bizottság (EB) az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített legújabb jelentést.

Közzétette szerdán az Európai Bizottság (EB) az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített legújabb jelentést.

A hazai igazságszolgáltatás reformját az ország 2007-es csatlakozása óta figyelemmel kísérő EB jelentése szerint Románia csak részben ültette gyakorlatba azokat az ajánlásokat, amelyek a legutóbbi, ez év januárjában ismertetett jelentésben szerepeltek.

"Bizonyos területeken észlelhető haladás, ám még rengeteg a tennivaló. Románia néhány ajánlásunkat gyakorlatba ültette, mások esetében azonban nem történt megfelelő előrelépés. Bízom benne, hogy a román kormány továbbviszi a reformokat, nem történik visszafejlődés, és folytatni tudjuk az együttműködést annak érdekében, hogy még a most hivatalban lévő bizottság mandátuma alatt lezárjuk az MCV-t - nyilatkozta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Az EB legutóbbi, idén januárban közzétett jelentése számba vette a Románia által az elmúlt tíz évben megvalósított haladást és 12 pontot jelölt meg, amelyek teljesítésével lezárulhat az MCV.

A szerdán közzétett jelentés szerint történt előrelépés, elsősorban a közbeszerzéseknél felmerülő érdekellentétek kiszűrését célzó rendszer (PREVENT) bevezetésével kapcsolatban, amelyet kielégítően gyakorlatba ültettek. A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy az igazságügy reformja 2017-ben stagnált, és ez hátráltatta az ajánlások alkalmazását, sőt, olyan területeken merülnek fel ismét problémák, amelyeket a januári jelentés lezártnak tekintett.

Az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő kihívások is komoly aggodalomra adnak okot - írja a jelentésben.

A bizottság kitart amellett, hogy az állami intézmények közötti lojális együttműködéssel, a múltbeli megvalósításokra alapozó politikai irányultsággal és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartásával Romániának a közeljövőben sikerülni fog eleget tenni az MCV keretében megfogalmazott minden követelménynek" - áll a jelentésben, amely szerint a bizottság legközelebb 2018 végén tesz közzé hasonló véleményezést.

Az Európai Bizottság Románia európai uniós csatlakozása, azaz 2007. január elseje óta figyelemmel követi a romániai reformfolyamatokat és a korrupció elleni küzdelmet. Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a bizottság időközönként jelentéseket készít. Az első ilyen jelentést 2007. június 27-én tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!