Erdon - Nemzetkozi

2011.05.18. 14:44

Strauss-Kahn ügyvédje szerint a szobalány "akarta" a szexet

<p>Dominique Strauss-Kahn valóban rávetette magát a manhattani szálloda szobalányára, és szexuális kapcsolatot létesített vele, de az IMF vezérigazgatójának védőügyvédje szerint a nő (aki egyébként hithű muzulmán) akarta ezt - írta kedden a New York Post bulvárlap.</p>

"A bizonyítékok, úgy véljük, nem lesznek összhangban az erőszakos együttléttel" - jelentette ki a lap szerint Benjamin Brafman ügyvéd az előzetes bírósági tárgyaláson. Evvel a lap szerint arra utalt, hogy a szobalány szabad akaratából adta oda magát (erre a részletre egyébként más amerikai lapok beszámolói nem tértek ki). Állítását a New York Post egy névtelen, a "védelemhez közel álló forrásból" származó információval támasztotta alá, amely szerin "beleegyezés történhetett".

Melissa Jackson bírónő azért döntött úgy, hogy Strauss-Kahn óvadék nélkül őrizetben marad, mert egyetértett a váddal, miszerint fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított el fogja hagyni az Egyesült Államokat. Az ügyvéd egymillió dolláros óvadékot ajánlott fel 62 éves védence feltételes szabadlábra helyezéséért. A pénzt DSK New Yorkban született felesége a per idejére már maradéktalanul át is utalta.

"Ez olyan, mint Roman Polanski esete - pontosan ugyanaz a helyzet" - figyelmeztette a bírónőt Daniel Alonso helyettes kerületi főügyész. A filmrendező egy kiskorú ellen 1977-ben Kaliforniában elkövetett nemi erőszak után Franciaországba szökött. A franciák és az amerikaiak között nincs kiadatási szerződés, s a vád szerint Strauss-Kahn, akit 25 évi szabadságvesztés fenyeget, ugyanezzel próbálkozott volna.

A nyomozók szerint az IMF-vezér testén nem voltak karmolások és véraláfutások. DSK-t a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatkor, a bizonyítékok rögzítésének céljából, meztelenül lefotózták. A bíróság várótermében egy jogosítvány nélküli vezető közlekedési szabálysértő és két piti drogárus között várakozott a tárgyalására. A meghallgatása után, miként köztörvényes bűnözőket, Strauss-Kahnt is vetkőztetéses motozásnak és teljes testüreg-vizsgálatnak vetették alá. Az éjszakát a Rikers Island-i börtön magánzárkájában töltötte. A New York Post megerősítette, hogy a Sofitel szobalánya egy guineai bevándorló, akinek van egy tizenéves lánya. A Bronxban élő nő a fivére és a szomszédjai szerint hithű muzulmán, aki fejkendőt is visel.

Az a magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett a vezérigazgató közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania - írta a The New York Times egy, az érintetthez közel álló, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva. "Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet" - írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben rámutatott továbbá, hogy Strauss-Kahn "olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak" - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója. Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor "ez esetben olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség" - jelentette ki kedden a francia kormányfő, először említve az ügyet, és az esetleges bűnösséget.

Francois Fillon azt kérte politikustársaitól, hogy ne kovácsoljanak politikai tőkét a francia Szocialista Párt (PS) tagjaként is tevékeny Strauss-Kahn őrizetbe vételéből. "Megfontoltnak és felelősségteljesnek kell lennünk. Senkinek sem szabad hasznot húzni ebből az ügyből" - szögezte le Fillon, hozzátéve, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot.

Nicolas Sarkozy francia államfő - akinek az egyik legesélyesebb vetélytársának tartották eddig Strauss-Kahnt a 2012-es elnökválasztáson - nem beszélt még a nyilvánosság előtt a történtekről, bár a Le Monde című napilap kedd késő délutáni számában az olvasható, hogy a közelgő megmérettetés szempontjából "katasztrofálisnak" nevezte az ügyet a szocialisták számára. Sajtóértesülések szerint Sarkozy a pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjaival zárt ajtók mögött tartott ülésen "hidegvérük, az egység és a méltóság" megőrzésére szólította fel képviselőtársait.

Az UMP konzervatívabb szárnyához tartozó honatyák egy csoportja ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben bírálta a szocialisták Strauss-Kahnnal vállalt szolidaritását. "Az ártatlanság vélelmére, a tisztességre és a megfontoltságra szükség van. De ha ebben az esetben áldozatról beszélünk, akkor az nem a történtek feltételezett elkövetője, hanem az a fiatal nő, akivel szemben erőszakot követtek el" - fogalmazott néhány képviselő.

A PS közben élesen bírálta az "embertelen" amerikai bírósági rendszert, mivel az engedélyezte a pénzügyi szervezet vezetőjéről a tárgyalóteremben készült megalázó képek és felvételek közzétételét. A Nemzetközi Valutaalap "figyelemmel kíséri" a Dominique Strauss-Kahn ügyével kapcsolatos eseményeket - közölte közleményében az alap, miután hétfőn az IMF kormányzótanácsa tájékoztatót hallgatott meg vezérigazgatója letartóztatásáról, az ellene felhozott vádakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!