ERDON Music

2010.07.05. 16:22

Zenei felfrissülés a Campus Fesztiválon

<p>Tekintettel arra, hogy a nyári rendezvényeken elég hasonló a programkínálat, a Campus Fesztivál szervezői minden évben igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a zenei csemegékre!</p>

Egy népzenekutató a rockszínpadon

A Campus Fesztivál Nagyszínpad programjában 2010-ben is csupán napi három előadó található, így minden fellépőnek van ideje egy szokásos fesztiválkoncerthez képest több időt a színpadon tölteni. A csütörtöki programban csupa már-már legendás együttes szerepel: első helyen egy helyi legenda, a nyolcvanas évek végén feltűnt PG Csoport mutatja meg magát ritkán látható koncertjeinek egyikével. A zenekarban egykor még Lukács Laci is megfordult, a mostani fellépésen viszont a magyar táncház mozgalom egyik soha el nem fáradó  űttörőjével, Halmos Bélával kiegészülve szólaltatják meg az „alföldi zenét”.

 „Számtalan koncertet adtunk így, nagyon nagy élmény volt!”- nyilatkozta Jantyik Zsolt frontember. „A dalok a római koncert sikerén felbuzdulva rögzítésre is kerültek, sokan várják, mit csinál egy népzenész- prímás, egy rock bandával. Azt tudni kell, hogy Halmos Béla már 64 éves, népzenekutató, a Sebő együttes és a magyar táncház megalapítója, így nagy megtiszteltetés ez nekünk.”

Trendkövetők és trónkövetelők

A fesztivál legnagyobb fedett helyszínének az Apple Pop-Rock Arénának a műsora a Háromszéki Diákegyüttesek Találkozójának győztesével, az erdélyi Tobacco Banddel indul, de itt láthatjuk a kellőképpen exhibicionista show-ban utazó, Magyarország talán legkevésbé prűd zenekarát, a The Kolin-t is.A Heaven Street Seven legutóbb éppen szimfonikus felvételeket készített a Magyar Rádió stúdiójában, a Campuson azonban marad a jól bevált, letisztult gitárbeat, régi és új számok egyaránt a tracklistre kerülnek majd. Napjaink egyik legnagyobb tömegeket megmozdító zenekara a pécsi szálat továbbvivő 30Y, Beck Zoliék várhatóan bemutatnak egy-két dalt a novemberre ígért új lemezükről. Nem várunk viszont lemezt az AB/CD-től, csupán klasszikus, jól bevált AC/DC dalokat, megidézve az ausztrálok által prezentált hangulatot és látványt egyaránt.

A Magashegyi Underground a Szeplős Váll sikere után a háttérbe vonult, de mostanság felfrissülten járják Bocskor Bíborkáék az országot és egyre sikeresebb koncerteket adnak. Egy időben úgy tűnt, hogy a Hiperkarma feloszlása után Bérczesi Róbertet sem fogjuk túl gyakran színpadon látni, most mégis itt van. A Pluto-frontember Nemes Andrással közös projektjük, a Biorobot első alkalommal látható Debrecenben. Az ország elsőszámú popdívája, Péterfy Bori és a Love Band koncertjén garantált a telt ház, csakúgy, mint a magyar ska helytartóinak, a Pannonia Allstars Ska Orchestrának a fellépésén, mellyel hangolhatunk a fesztivál várhatóan legőrültebb bulijára, mely az argentin KARAMELO SANTO érkezésével jön el.

Pénteken egy tehetséges indie-rock zenekar, a Kinkiez kezd a T-Mobile Teraszon, a helyüket a fővárosi underground egyik leghitelesebb zenekara, a sokéves múltra visszatekintő Pluto veszi át, amely még sosem járt Debrecenben.

Az Irie Maffia folyamatosan bizonyítja, hogy Magyarországon helye van a legnagyobbak között, rajongótáboruk lelkesedése töretlen. A reggae, rock és hiphop egészséges keveréke már tavaly is szép számú tömeget vonzott a Nagyszínpad elé, idén a pénteki nap nyitókoncertjén sem lesz ez másképp.

A szombati nagyszínpados programot kezdő Subscribe, szemtelenül fiatal ugráló rasztafejek zenekarából mostanra a modern rock- és metalzene talán legfontosabb formációjává nőtte ki magát – mindezt úgy, hogy egy kisujjnyit sem veszített el abból a hihetetlen energiából és dinamikából, amely még azok számára is élvezetessé teszi koncertjeiket, akik nem barátai a műfajnak.

Varga Lívius igen sokoldalú egyéniség, a Quimby mellett műsort vezet, beszélget, időnként sört csapol, valamint fáradhatatlanul dolgozik egyedi zenei formációival. Ilyen a Kutya Vacsorája is, mely remélhetőleg nem jut a nevéhez méltó sorsra. Az utolsó napon negyed nyolckor lép színpadra Magyarország egyik legviccesebb zenekara, melyet közben azért illik valamennyire komolyan is venni: a Zuboly népi bootlegjében keverednek a hiphop-megnyilvánulások, a szabadon kezelt folk és a világslágerek – Ágoston Béla, Busa Pista és társaik bizony ismerik a tréfát sunán innen, sunán túl. Innentől egészen éjfélig a mozgalmas, lábjárató ska-punk uralkodik: először a helyi nagykövetek, a Skafunderz tart átmozgató edzést, majd az ország nyugati felét már meghódító szombathelyi Ocho Macho tart kurzust a Mano Negra-iskolából.

A tempó azonban még tovább fokozódik: szélvészgyors számokkal érkezik újra Debrecenbe a Junkies, dúdolható punk számokkal a Supernem, majd Hangya, Szasza és a többiek idéznek fel többgenerációs dalokat sajátos felfogásban a Zorall koncertjén. A záró esti partyt Erős és Spigiboy prezentálja, és itt lesz az angol drum’n’bass legenda, a műfaj egyik alapítója, ADAM F, aki olyan alapművekkel írta be magát a tört ütemek történetébe, mint a Circles. A végső lökés joga pedig a fateré: Palotai nélkül nem fejeződhet be a Campus Fesztivál – nincs ez másképp idén sem.

Pálinka bemutató a Campuson

A Campus Fesztivál programhelyszínei közül kiemelkedik az idén bemutatkozó Science Lounge, ahol egy exkluzív kivitelű sátorban délutánonként meglepően érdekes tudományos beszélgetések és interaktív kiállítások, este pedig hangulatos jazzmuzsika várja a látogatókat.

Nem nehéz megjósolni már előre, a „Szesz Café” elnevezésű programsorozat népszerűségét, ám még mielőtt mindenki a fesztiválozók tömény alkohol mámorban úszására gondolna, eláruljuk ez nem az. A „Szesz Café” programok minden nap érdekes beszélgetésekről, a bor, a pálinka és a sör köré épített előadásokról szólnak, komoly szakértők bevonásával.

A Science Lounge program-kavalkádban lesz még Retro filmvetítés egyenesen a Magyar Televízió archívumából szemezgetve, de olyan zenés produktomok is megtalálhatóak itt, mint a Beat Disben is felbukkanó Polnauer Flóra műsora Kardos Dániellel, vagy a jazz műfaj jeles képviselője a Zakar Quartett.

A Campus Fesztivál részletes programja a www.campusfesztival.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!