ERDON Helyi sport hírek

2017.08.24. 15:48

Lehullt az utolsó nagyváradi csillag a román labdarúgás egéről

Szerdán a bajnok Konstancai Viitorul vonultatta vissza a III. Ligában érdekelt második számú csapatát, ma a másodosztályú Nagyváradi Luceafărul együttesét léptették vissza a bajnokságból.

Szerdán a bajnok Konstancai Viitorul vonultatta vissza a III. Ligában érdekelt második számú csapatát, ma a másodosztályú Nagyváradi Luceafărul együttesét léptették vissza a bajnokságból.

Fordítva ültek arra bizonyos dologra a Nagyváradi Luceafărul labdarúgói szerdán, miután az előnyből hátrányt „kovácsoltak”: a másodosztályú focicsapat a hétközi, negyedik fordulójában 2–0-s vezetés után 4–3 arányban kikapott a Brăilai Dacia Unirea csapatától, és ez „betette az ajtót” a váradi együttest támogató Blidár Jánosnál: „fiúk, bezárt a bolt…” – gondolhatta, majd megbízta Cristi Sabău technikai igazgatót, hogy csütörtök reggel értesítse a teljes edzői stábot és az összes játékost, hogy pakolhatnak, és ki-ki oda költözhet teljesen ingyen ahova csak akar…

Az előzmények

A Luceafărul nagy tervekkel és még nagyobb célokkal indult neki a 2017/18-as másodosztályú bajnoki évadnak: ennek megfelelően a támogató „neves”(nek) mondható edzőpárost szerződtetett, ám ahogy az várható volt, a Cornel Ţălnar-Florentin Petre tréner kettős nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: a Luceafărul négy forduló során mindössze egy pontot szerzett, azt is az igen gyengének, és pénztelennek tartott Snagovi Sportul otthonában (1–1), miközben idehaza kikapott a Temesvári Ripensiától (1–2), majd idegenben a Marosvásárhelyi ASA-tól (3–2). A klubhoz közel álló személy elmondása szerint, a szerdai vesztes meccs másnapján Cristian Sabău technikai igazgató berontott az öltözőbe és közölte a támogató, Blidár János által mondottakat: „adjátok le a felszereléseteket, holnaptól szabadon igazolható játékosok vagytok. A Nagyváradi Luceafărul csütörtöktől megszűnt létezni”…

Egy, a nevét eltitkoló luceafărulos labdarúgó a liga2.ro honlapnak nyilatkozva elmondta: „csütörtökön reggel az öltözőben közölték velünk, hogy semmi értelme kimenni tréningezni, mert a csapat megszűnik. Közölték, hogy pénteken megkapjuk az utolsó fizetésünket, és mindenikünk igazolhat ahova csak akar. Az ok? A gyenge eredmények láttán a támogató úgy döntött, hogy nem fektet be hiábavalóan pénzt a csapatba”.

Másodszor is…

Amennyiben a Luceafărul hivatalosan is értesítette – a 2012/13-as másodosztályú évadot követően immár második alkalommal – a Román Labdarúgó-szövetséget a visszalépésről, úgy Vâlcea, Szilágy, Vaslui, Mehedinţi, Beszterce-Naszód és Olt megye után a hetedik lesz, amely egy csapattal sem képviselteti magát országos szinten, azaz az I., II. vagy III. Ligában. Az idei csapatmegszűnést megelőzően a patinás Nagyváradi Bihar FC fejezte be – úgy tűnik véglegesen – zöldgyepes pályafutását…

A Luceafărul visszalépése azért is furcsa, mert a játékosok nem is kicsi fizetése napra készen ki voltak fizetve, miközben a Suceavai Foresta egy „kölcsön kért” ifjúsági együttessel indult el az idei bajnokságban, csak azért, hogy a város ne maradjon ligacsapat nélkül. Mindeközben a Târgu Jiui Pandurii, a Brăilai Dacia Unirea, a Szatmárnémeti Olimpia, a Clinceni-i Academica, a Snagovi Sportul, sőt a Marosvásárhelyi ASA is pénzügyi gondokkal küszködik, de az ő vezetőik egyelőre nem adják fel a harcot…

Mi lehetett az ok

Cornel Ţălnar és Florentin Petre edzők leszerződtetésével, a váradi együttes vezetésének több olyan játékost (Andrei Herghelegiu, Andrei Cordoş, Alexandru Iacob, Petre Goge, Alin Mutu, Paul Păcurar, Lucian Asanache, Marius Tomozei, Ionuţ Poiană) is „lenyomtak a torkán”, akiknek nincs nagy nevük a román futballpiacon, ráadásul a trénerekkel egyetemben nem is bizonyították a tehetségüket, sőt a hozzáállásukkal is gond volt. A nyáron szerződtetett Marius Tomozei – egy fővárosi lapnak nyilatkozva – azt mondta, hogy azért hagyta ott az együttest, mert a szerződésében szereplő összeg felét akarták csak kifizetni. Távozásakor úgy vélekedett, hogy számos játékos fog eligazolni, mert csak a „megérdemelt” pénzük feléért futballozhatnak Nagyváradon.

Tomozei elment, tegnaptól már a Luceafărul is, de nem szabad csüggedni: A HÉT VÉGÉN KEZDŐDIK A IV. ÉS AZ V. LIGA újabb idénye, úghogy hajrá bihari labdarúgás!!!

Nem véletlen

Lapzártáig próbáltuk utolérni Blidár Jánost főtámogatót, hogy nyilatkozzon a csapat visszaléptetésével kapcsolatban, ám telefonja zárva volt. Kiss Sándor, a Ţălnar-időszak előtti vezetőedző viszont röviden nyilatkozott lapunknak: „egyszerűen nem találok szavakat, meg vagyok döbbenve, de biztos vagyok abban, hogy a támogató nem véletlenül döntött az együttes megszüntetéséről…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!