ERDON Helyi sport hírek

2012.06.13. 13:48

Vasember Kupa Nagyváradon

Harmadik alkalommal rendezik meg Nagyváradon az Ironman Triatlon Kupát a Bihar Megyei Xterra Sportklub Egyesület és a Probikers Sport Egyesülettel közös szervezésében.

Harmadik alkalommal rendezik meg Nagyváradon az Ironman Triatlon Kupát a Bihar Megyei Xterra Sportklub Egyesület és a Probikers Sport Egyesülettel közös szervezésében.

Június 16-án, szombaton Várad ad otthont a nemzetközi részvételű Ironman (Vasember) Triatlon Kupának.Az ország különböző városaiból érkező profi és amatőr sportolók mellett, Magyarországról, Franciaországból és Spanyolországból is érkeznek versenyzők a megmérettetésre, tudtuk meg a Probikers egyesület részéről Crăciun Mirceatól és az Xterra egyesület részéről Szokolszki Istvántól. Elmondták, hogy a váradiak Hanga Cristiannak szoríthatnak, aki a városból egyedül jelentkezett egyéni teljes távra. A verseny két nehézségi szakaszban zajlik majd, az egyik útvonal egy normál hosszúságú vasember-versenynek felel meg- vagyis 3800 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás és 42,2 kilométer futás, a másik táv (Half Ironman) pedig ennek a fele. A versenyre egyénileg és csapatban is lehetett jelentkezni. A szervezők hangsúlyozzák: valamennyi olyan sportoló, aki 16 órán belül teljesíti a távot, vasembernek tekintheti magát. „Természetesen, aki kicsúszik a 16 órás időkeretből, megvárjuk, hiszen a vasemberek olyanok, mint a testvérek, az utolsó pillanatig velük vagyunk”- mondta el Szokolszki. A verseny célja, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését a sportolás iránt és, hogy meglássák, mennyit képes teljesíteni egy sportoló.

Program

A tavalyi évhez képest nőtt a jelentkezők száma, összesen 138 versenyző nevezett be, korosztályt tekintve a legtöbben 30-40 év közötti sportolók. A legfiatalabb 18, míg a legidősebb 54 éves. Az Ironman kategóriában egyetlen női versenyző indul, Alina Ursu Bukarestből. A startpisztoly reggel 7 órakor dördül el a hegyközpályi tónál, ahol lebonyolítják az úszást, előbb a hosszú, 9 órától pedig a rövid távot. Ezután a versenyzők biciklire pattannak és a megyei úton haladva megteszik a Pályi- Hegyközújlak- Hegyközcsatár- Hegyközkovácsi távot, többször is. A kerékpárkonvoj Hegyközszáldobágy felől fog megérkezni Váradra, a Bunyitai-ligetbe. Itt a versenyzőknek a 42,2 km (37 kör) illetve a 21,1 km (18 kör) futást kellett teljesítsék. Az Ironman verseny átlagosan 12 óra alatt teljesíthető, de az elit sportolók a rajttól számított kilenc órán belül befuthatnak a célba. A Half Ironman (féltáv) átlagosan hét óra alatt teljesíthető, a legjobbak viszont öt órával a kezdés után befejezhetik. A szervezők elmondták, hogy a szponzorok nélkül a versenyt nem tudták volna megvalósítani. A díjkiosztás június 17-én vasárnap 11 órától tartják meg, szintén a Bunyitai-ligetben. Az Ironman egyéni kategóriában a nyeremények: I. hely – 500 euró, II. hely – 400 euró és a III. hely 300 euró. A Half Ironman egyéni kategóriában a díjjak: I. hely – 400 euró, II. hely – 300 euró és a III. hely 200 eurót kap. A csapatban versenyzők kupát és oklevelet kapnak. A verseny helyszíneire várják a szurkolókat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!