ERDON Helyi sport hírek

2012.01.11. 16:06

Válogatott birkózókat nevelnek Erdődön

A Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate birkózói közül négyen, Bulgăr, Şoreanu, Moroz és George Săveanu igazolt a Steauához, utóbbi válogatott kerettag is lett. Tudor Barbul edző ugyanakkor elmondta, fia, a 27 éves Dacian olimpiai kvalifikációs tornára készül.

A Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate birkózói közül négyen, Bulgăr, Şoreanu, Moroz és George Săveanu igazolt a Steauához, utóbbi válogatott kerettag is lett. Tudor Barbul edző ugyanakkor elmondta, fia, a 27 éves Dacian olimpiai kvalifikációs tornára készül.

 

Csütörtökön véget ér a Szatmárnémeti SK–Erdődi Cetate birkózócsapatának az egy hetes felkészülési tábora, amelyet idén először Erdődön rendeztek meg. Tudor Barbul edző elmondta, korábban Aknasugatagon kezdték az év eleji alapozást, idén úgy gondolták, hogy pénzt is meg tudnak atakarítani, ha helyben tartják a felkészülést. „Aknasugatagra legtöbb tízen tudtunk elmenni, itt huszonhárom sportoló készült. Itt is meg tudtuk teremteni azokat a feltételeket, amelyek az üdülőtelepülésen vannak, hiszen nagyon jó körülmények között vagyunk. A város polgármesteri hivatala is segít, itt voltak elszállásolva a fiúk, napi háromszori étkezést biztosítottak, Krasznamihályfalván pedig kedvezményes áron végezhettük a relaxációs programot. Összesítve, a felkészülés költségeit felére tudtuk csökkenteni” – mondta lapunknak Barbul. Szabó Ferenc edző hozzátette, az erdődi Petőfi Kör három önkéntese, Schmied Mária, Cucuiat Sára és Szakács Vilma főztek és készítették az ételt a sportolóknak.

 

Barbul az olimpián?

Ami az idei célokat illeti, az edzők elmondták, elsősorban az egyéni bajnokságokról várnak érmes helyezéseket. Bár a 16 éven aluli csapatok országos döntőjét Erdődön rendezik, a szakvezetők elismerik, idén nem sok esélyük van a dobogós helyezésre. „Mădălin Bulgăr, Cătălin Şoreanu és Patrik Moroz a Steaua színeiben fognak küzdeni a kadet és junior csapatversenyben. 2012–ben csak az egyéni ob–n képviselnek minket. George Săveanu átigazolt a Steauához és válogatott kerettag lett. Kicsit sajnáljuk, hogy meg kell válnunk tőlük, viszont szakmailag nézve örülünk annak, hogy egyre több szatmári válogatott sportoló van. Ha lenne megfelelő anyagi támogatás, akkor itthon tudnánk tartani őket, viszont felnőttként nem tudunk fizetést adni sportolóinknak. Ezért, aki folytatja sportpályafutását olyan klubhoz szerződik, ahol értékelni tudják munkáját” – panaszolta Barbul. A tréner ugyanakkor hozzátette, nagy esély van arra, hogy még egy szatmári sportoló olimpiai kvótát szerezzen. A 27 éves fia, Dacian több mint öt év kihagyás után ismét el kezdett birkózni, az olimpiai–, Európa– és világbajnok Ştefan Rusu pedig felkarolta a sportolót és meghívta az olimpiai felkészítő központban (jelenleg is ott készül). „Még most is libabőrös leszek, amikor arra gondolok, mekkora lehetőség előtt áll Dacian. Márciusban a bulgáriai Varnaban rendeznek olimpiai kvalifikációs tornát, majd Kínában, végül ismét Bulgáriában. Ő a 96 kilogramm súlycsoportban fog birkózni, és ha valamely tornán az első hatban zár, akkor nyáron mehet a londoni játékokra” – folytatta Barbul.

 

 

Keret

Az erdődi edzőtáborban készültek: George Săveanu, Patrik Moroz, Marius Bulgăr, Claudiu Blaga, Olimpiu Pop, Norocel Barbul, Andrei Barbul, Szabó Krisztián, Cristian Tipuş, Daniel Săveanu, Marian Zaha, Ovidiu Lăpuşte, Andrei Ghiran, Berei Lénárd, Pék Sándor, Pék Péter, Cătălin Dângă, Sorinel Grecica, Nicodin Morar, Casian Corodan, Andrei Romaniuc, Paul Oros, Florin Chiş.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!