ERDON Helyi sport hírek

2012.01.02. 17:33

Rajt a 2012–es Dakaron

Vasárnap elrajtolt az Atlanti–óceán partján levő argentínai Mar del Plataról a Dakar–rali mezőnye, közte a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel. A motoros a 38. időt teljesítette a nyitányon.  

Vasárnap elrajtolt az Atlanti–óceán partján levő argentínai Mar del Plataról a Dakar–rali mezőnye, közte a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel. A motoros a 38. időt teljesítette a nyitányon.

A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 38. időt teljesítette a motorkerékpározók versenyében a Dél–Amerikában zajló Dakar–rali vasárnapi első mért szakaszán, melyen a chilei Francisco Lopez volt a leggyorsabb. A Brassói Vectra Racing Team csapatfőnöke, Marcel Butuza a 118. lett.

A Mar del Plata és Santa Rosa del Pampa között rendezett szakaszon (820 km össztáv, ebből 57 km mért szakasz) az autósok között az orosz Leonyid Novickij volt a leggyorsabb, a magyarok közül Szalay Balázs a 22., Sebestyén Sándor pedig a 133. helyen zárt.

„Ezek voltak az első kilométerek, amelyet a KTM 450 RR típusú motorkerékpárral teljesített Mani és Marcel. Messze menő következtetéseket nem lehet levonni a vasárnapi versenynapból, mert nagyon rövid volt a mért szakasz, és nagyon sokat kellett teljesíteni aszfalton, amíg a Santa Rosa del Pampa településen felállított gépparkba értünk. Hétfőn kezdődik a keményebb verseny, ugyanis már 294 km a speciális, amely homok dűnéken keresztül egy vulkáni zónába vezet. Ráadásul korán kelünk, öt órakor már indítják a motorkerékpározókat” – olvasható a Vectra Racing Team rövid, vasárnap esti beszámolójából.

A hétfői verseny egyébként romániai idő szerint késő délutánt után ért véget, a nap végén San Rafaelba érkezik meg a népes mezőny. 776 km az össztáv, ebből 294 km a mért szakasz. Kedden San Juan lesz a célállomás, addig 501 km–t kell teljesíteni, ebből 208 km lesz a speciális.

 

Haláleset

Huszonötödik versenyző–áldozatát követelte a Dakar: a Mar del Plata és Santa Rosa közötti első szakaszon, a szelektív szakasz 55. kilométerénél (2 kilométerrel a cél előtt) a 175–ös rajtszámú argentin Jorge Andrés Martínez Boero balesetet szenvedett. A motorosnak a bukás után megállt a szíve, az orvosok öt percen belül helikopterrel a helyszínre érkeztek, de nem tudták már újraéleszteni, a versenyző a kórházba szállítás közben meghalt. A 38 éves Martínez Boero második Dakarján vett részt, 2011–ben a hatodik napon fel kellett adnia a futamot, miután balesetet szenvedett.

 

Kigyúlt a Volvo

Az első napon kellett feladnia a versenyt a dél–afrikai Alfie Coxnak, mivel a Volvo XC60 RR típusú járműve a gyorsasági 30. km–nél porig égett. „14 perc alatt hamvadt el sok ember sok hónapi munkájának gyümölcse... mire odaértünk, felismerhetetlen volt…” – olvasható Bukoczi László, Szalay navigátorának beszámolójából. A címvédő Nasszer al–Attijahnak sem volt könnyű napja. A katari pilóta idén Hummerre cserélte a tavalyi BMW–t, viszont az amerikai gépcsodában az olajnyomás ment el úgy, hogy csapattársa Robby Gordon húzta el a szakasz végéig.

A kamionosoknál egyelőre a Kamazok nem villantottak, viszont a magyar Darázsi Zsolt gond nélkül végigvitte az MAN–t a pályán – a 32. hely volt végül az övé. A holland Marcel van Vliet (MAN) zárt az élen. A kvadosóknál az uruguayi Sergio La Fuente várta az első helyről a második szakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!