ERDON Helyi sport hírek

2011.07.04. 19:02

Enduro–vb–n debütál Mani és Marci

A négyszeres szakági bajnok, Gyenes „Mani” Emanuel, illetve a 2009–es bajnok Szilveszter Márton (Marci) is rajthoz áll szombaton és vasárnap az enduro–világbajnokság Román Nagydíján.

A négyszeres szakági bajnok, Gyenes „Mani” Emanuel, illetve a 2009–es bajnok Szilveszter Márton (Marci) is rajthoz áll szombaton és vasárnap az enduro–világbajnokság Román Nagydíján.

 

Két szatmárnémeti motoros, Gyenes „Mani” Emanuel és Szilveszter Márton (Marci) áll rajthoz szombaton a nyolcfordulós enduro–világbajnokság ötödik állomásán, Buzăuban. A Romániában is debütáló versenyen a Brassói Vectra Racing Team két szatmári versenyzője először vesz részt ezen a megmérettetésen. Saját bevallásuk szerint azért állnak rajhoz a mostani megmérettetésen, mert azt Romániában rendezik.

„Nyilván segít majd, hogy ismerős a terep, mert korábban több buzăui versenyen vettünk részt. De be kell látni, hogy kevés esélyem van a dobogós helyezésre, mert a kategória több klasszisa itt lesz, akik világbajnoki címért küzdenek” – mondta szerényen a négyszeres román enduro–bajnok. Gyenes „Mani” Emanuel elsősorban a hétszeres vb–győztes, és az E1–es géposztály jelenlegi éllovasára, Juha Salminenre, a négyszeres vb–aranyérmes, illetve a finn csapattal hétszeres International Six Days Enduro–győztes Mika Aholára, vagy Ivan Cervatesra, négyszeres vb–győztesre, aki az E2–es géposztály jelenlegi harmadik helyezettjére gondolhatott, amikor a hétvége nagy favoritjairól beszélt. A többszörös enduro indor–világbajnoki ezüstérmes svéd Joakim Ljunggren már régi ismerőse Maninak, ugyanis a legutóbbi, nagyszebeni Red Bull Romaniacson a szatmári előtt, a 8. helyen zárt az összetett táblázatban. Gyenes „Mani” Emanuel sem panaszkodhat, hiszen igen hosszú az eredménylajstroma: az négy hazai enduro–bajnoki címről már szó esett, emellett ezüstérmet szerzett 2007–ben a Chilében rendezett International Six Days Enduro megmérettetésen, a 2011–es Dakar–ralin megnyerte a legnehezebb kategóriát, a Marathont, a tereprali–vb–n második az Open Trophy kategóriában, a hazai háromfordulós enduro–ob–n pedig a 2. helyen áll. Nem mellékes, hogy a hazai bajnoki versenyeken utolérhetetlen. Élete első enduro–vb futamán az E3–as géposztályban áll rajthoz.

Debütálni fog ezen a megmérettetésen a Vectra Racing Team „újonca”, Szilveszter Marci is, aki 2009–ben megnyerte a szakági hazai bajnokságot, tavaly pedig éppen csak lecsúszott a dobogó első fokáról. Ő az E1–es géposztályban fog versenyezni.

A buzăui futamra egyébként 74 km–es pályát jelöltek ki a rendezők, ehhez még hozzá adódik három időmérő szakasz: egy enduro, egy extrém és egy krossz speciális. „Talán az enduro speciális a legnehezebb. Az extrém hasonlít a Red Bull Romaniacs prologjaihoz, ugyanis farönkön, épített részeken kell keresztül menni. A krossz speciális pedig elsősorban a gyorsaságról szól, a pályát pedig rengeteg éles kanyar nehezíti” – mondta Mani.

A versenyzők szombaton és vasárnap 3–3 kört kell teljesítsenek. A szervezők már csütörtöktől várják a résztvevőket, pénteken ugyanis edzéseket rendeznek. Mindkét versenynapon 9 órakor rendezik a rajtot, és 18.30 órakor tervezik a nap legjobbjainak a díjazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!