ERDON Helyi sport hírek

2011.06.29. 15:34

Sporttánc–világbajnokok akarnak lenni a Vonház testvérek

Merész terveket szövögetnek, viszont a felkészültségük és a tehetségük alapján nem a lehetetlent tűzték ki célul a Szatmárnémeti Dans Club 92 legsikeresebb sporttáncosai, Vonház Erik és testvére, Ingrid.

Merész terveket szövögetnek, viszont a felkészültségük és a tehetségük alapján nem a lehetetlent tűzték ki célul a Szatmárnémeti Dans Club 92 legsikeresebb sporttáncosai, Vonház Erik és testvére, Ingrid.

A Ioan és Gabriela Mergheş edzőpáros tanítványait szerdán egy–egy elismerő oklevéllel jutalmazta Florin Gal, a Megyei Sport– és Ifjúsági Igazgatóság vezetője. A sajtótájékoztatón jelen voltak a testvérpár szülei, Vonház Tamás és felesége, Ildikó is, akik elmondták, bár nagyon költséges a sporttánc, de tisztában vannak azzal, hogy bármilyen más sportágban is csak jelentős anyagi ráfordítással lehet magas szinteket elérni. „Szabály van arra is, hogy milyen ruhát viselhet a sportoló a versenyeken. Ugyanakkor külön–külön kell egy rend ruha a Standard versenyszámokra, és másik a Latinora” – mondta Vonház Ildikó.

A tíz éves Ingrid a következő tanévtől a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola V. D osztályának lesz a tanulója. 5 éves korától tanul táncolni. A 12 éves Erik testvérével együtt 2007–től űzi ezt a sportágat. „Valójában Ingrid akarta ezt a sportot űzni. Látta a tévében, hogy milyen szépen öltöznek és milyen szép frizurájuk van a sporttáncosoknak, és akkor kért meg, hogy vigyem el öt is egy olyan helyre, ahol ilyen szépen kell öltözni, és ilyen szép frizurákat készítenek neki. Férjemmel hobbi szinten amúgy is szeretünk táncolni, ezért döntöttünk úgy, hogy beíratjuk őket Dans Club 92 edzéseire” – emlékezett vissza az édesanya. Döntésük jónak bizonyult, hiszen a testvérpáros az elmúlt négy év alatt mintegy 50 érmet gyűjtött össze különböző hazai és külföldi versenyeken. 2007–ben hobby kategóriában egy marosvásárhelyi megmérettetésen debütáltak. Megjárva a ranglétrát már – a megyében elsőként – C–osztályos minősítést szereztek. Az eredmények mögött nem csak az anyagi áldozat, de jelentős munka áll, hiszen a Vonház testvérek hetente 8–10 órát edzenek, de a versenyek előtt ennek a kétszeresét. Emellett elméleti oktatásokon vesznek részt, illetve egy ukrán edző segít a sportolók fejlődésében. „Marad idő játszani is” – jegyezték meg a testvérek, akik nem sokat gondolkodtak a válaszon, amikor a céljaikról kérdezték az újságírók: „Sporttánc–világbajnokok akarunk lenni.” Erik viszont elismerte, a Szatmárnémetiben rendezett országos versenyen sokkal jobban izgult, mint más megmérettetésen. „Nagyszüleim, rokonaim a lelátóról követték teljesítményemet. Nyilván, jobban izgultam, mint máskor. De szerencsére jó eredményt értem el, a kategóriám második helyén zártam” – tette hozzá Vonház Erik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!