ERDON Helyi sport hírek

2011.01.03. 09:50

Dakar–rali: Gyenes Mani a 21. helyen az első nap után

<p>Újabb történelmi sikert jegyzett a romániai motorsportban a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel (képünkön): a Brassói Vectra Racing Team motorkerékpárosa a 32. Dakar–rali első etapjában a 21. időt teljesítette. Ennél jobb pozícióban még egy romániai pilóta sem zárt a világ legnehezebb terepraliján.</p>

Mint ismeretes, Gyenes 2008–ban, a tereprali–világbajnokság egyiptoimi futamán (Fáraó–rali) szakaszgyőzelmet ért el, 2009–ben, a vb marokkói versenyén megnyerte a produkciós modellek viadalát, összetettben pedig a 8. helyen zárt.

A vasárnapi eredménnyel is igazolja a 26 éves szatmári pilóta, hogy ő Románia legjobb terepmotorosa, és nem hiába zárt az első 15 között a tavalyi világranglistán. Ugyanakkor, a Dakar–rali első napja után Mani a 3. helyen áll a 450 köbcenti fölötti motorok versenyében.

A 32. Dakar–rali – amelyet harmadik éve rendeznek meg Argentínában és Chilében – mezőnye szombaton ünnepélyes keretek között rajtolt Buenos Airesből. Victoria városba táboroztak vasárnap reggelig, ahonnan január 2–án, korán reggel vágtak neki a rali első etapjának. A Vectra Racing Team csapatának tagjai (Mani, Marcel Butuza – versenyzők; Liviu Butuza, Romeo Duicu – műszaki csapat) helyi idő szerint már 3.45 órakor keltek, hogy készüljenek az első versenynapra. 450 km–t kellett teljesítsenek a mért szakasz rajtpontjáig. A terep első tíz kilométere, és a célegyenes előtti része rendkívül gyors volt, viszont a 192 kilométeres versenytáv legnagyobb részét a hegyekben teljesítették. „A hegyekben kicsit nehéz dolgunk volt, sok volt a szoros kanyar. Egy klasszikus enduro–pályára emlékeztetett az első szakasz. De nagyon szép tájakon motoroztunk. Próbáltam kicsit gyorsabb tempót motorozni, ugyanis az első szakaszban a rajtszám szerint indultunk, így én a negyvenötödikként vághattam neki a távnak. Fontos volt, hogy minél előrébb zárjak a táblázatban az első nap után, ugyanis a második etapban már az előző napi eredmények sorrendjében indulunk. Ezért elégedett vagyok az első napi teljesítményemmel – nyilatkozta Mani vasárnap, a célbeérést követően. – Jó napunk volt, és örülök annak, hogy a csapattársam is teljesítette a távot” – tette hozzá Mani utalva arra, hogy Marcel Butuza az ő idejéhez képest (2 óra, 9 perc, 55 másodperc) fél órával később ért célba, ezzel a 62. pozíciót foglalja el az összetett táblázatban. „Több mint hat hónapja nem versenyeztem. Ezért az volt a célom, hogy az első napokban ismét hozzászokjak a motorhoz és fokozatosan vegyem fel a tempót. Eddig minden úgy megy, ahogy elterveztem – nyilatkozta a csapatfőnök. – Nagyon örülök Mani teljesítményének, és hiszem azt, hogy az első 25 között zárja majd az idei Dakar–ralit. Még mintegy 9000 kilométert kell teljesítsünk, hogy visszaérjünk Buenos Airesbe, a végső célvonalig. Ez csak az első nap volt, nagyon figyelmesen kell versenyezni a következő két hétben is” – intett óvatosságra Marcel Butuza.

Mani egyébként köszönetet mondott mindazoknak a szurkolóknak is, akik bátorító üzeneteket küldenek a csapat facebook–oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!