ERDON Helyi sport hírek

2010.11.10. 15:48

Gyenes Mani indul a Dakaron

<p>A szatmárnémeti motoros, Gyenes „Mani” Emanuel a legjobb húsz között szeretné befejezni a jövő év január 2–án rajtoló Dakar–ralit.</p>

Egy év kihagyás után ismét rajthoz áll a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a világ legnehezebb, ugyanakkor legismertebb tereprali–versenyén, a Dakaron. Akárcsak az elmúlt két évben, jövő év elején is két dél–amerikai állam, Argentína és Chile látja vendégül a mezőnyt. A 26 éves pilóta indult az első alkalommal rendezett dél–amerikai Dakaron is (2007–ig Afrikában rendezték a verseny legnagyobb részét, a cél pedig Szenegál fővárosában, Dakarban volt, innen a verseny neve is; 2008–ban terrorfenyegetés miatt lefújták a versenyt, 2009–ben pedig Latin–Amerikába „költözött” a mezőny), viszont a második nap elején bukott, és súlyos vállsérülése miatt idő előtt feladni kényszerült a versenyt. „Idén minden képen be akarom fejezni a versenyt. Kevesebb kockázatot akarok vállalni, de a legjobb húsz között szeretnék zárni” – ecsetelte terveit Mani, aki tavaly azért nem vett részt a versenyen, mivel a Vectra Racing Team anyagi megfontolásból döntött úgy, kihagyja az év eleji megmérettetést.

A 2011–es rali január 1–én egy ünnepi felvonulással kezdődik Buenos Airesbe, másnap pedig nekivág a mezőny a több ezer kilométeres útvonalnak. A két hét alatt többször felkapaszkodnak majd a Kordillerák lejtőire, de nem kerülik ki a chilei Atacama–sivatagot sem. Mani egy 690 köbcentis KTM–mel vág neki a távnak. Viszont a tavalyi legjobb húsz motoros 450 köbcentissel versenyez, ezért a 690–esek szuperprodukciós modellek viadalában kisebb előnyt élvezhet majd a szatmári. „Ez az utolsó év, hogy lehet nagy motorokkal indulni a Dakaron. Most kell kihasználnom a lehetőséget egy jó eredményre. 2012–ben ugyanis csak 450–es motorokkal lehet majd rajthoz állni” – magyarázta a pilóta, aki idén majdnem minden versenyt megnyert, amelyen elindult: beseperte a hazai enduro– és endurocross, illetve az enduro Balkán–bajnoki címet. Csak a nagyszebeni hard enduro Red Bull Romaniacs és a tereprali–világbajnokság tunéziai futamán nem tudott dobogóra állni. „Idén 17 versenyen indultam, és úgy gondolom, jó formában vagyok. Ezért most inkább az erőnléti felkészülésre helyezem a hangsúlyt. Ugyanakkor »beszereztem« egy triálmotorbiciklit is, amellyel az egyensúlyérzékemet gyakorolhatom” – folytatta Mani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!