ERDON Helyi sport hírek

2010.06.23. 14:38

Gyenes Mani a Red Bull Romaniacs–rekorder

<p>Idén is két szatmári motoros áll rajthoz a szombaton kezdődő Red Bull Romaniacs hard neduro-versenyen: Gyenes „Mani” Emanuel (képünkön) a profik között, Nagy Krisztián a Hobby Team kategóriába nevezett.</p>

Hetedik alkalommal rendezik meg Nagyszebenben a világ legnehezebb hard enduro motoros versenyét, a Red Bull Romaniacsot, szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel pedig az idei futamot sem hagyja ki. Ezzel ő az egyetlen olyan pilóta a világon, aki rajthoz állt és befejezte a Red Bull Romaniacs összes versenyét. Mindezek ellenére még csak három alkalommal volt alkalma dobogóra állnia. 2005–ben és 2006–ban a szatmári Oláh Lászlóval párban megnyerte az Expert Team kategóriát, tavaly pedig az Expert Single (egyéni) kategória második helyezettje volt. Idén a profik között egyetlen román versenyzőként száll harcban a sportág nagyjaival, a lengyel Taddy Blazusiakkal és a tavalyi győztes osztrák Andreas Lettenbichlerrel, illetve a tavlyio második új–zélandi Chris Birchhel. „Ők a favoritok. Ehhez hasonló túraversenyekre »szakosodtak«, ezért nehéz verni őket. Persze én is odateszem magam, de a legfőbb célom az, hogy javítsak eddigi eredményeimen” – mondta lapunknak Mani, aki 2007–ben a 9., 2008–ban pedig a 14. helyen zárt a profik között. Az első kiírásban, 2004–ben az Expert team kategóriában egy francia versenyzővel a 4. lett.
A szatmári pilóta egyébként már csütörtökön elutazik Nagyszebenbe, hogy tesztelhesse új motorkerékpárját, a 2011–es, 300 köbcentis KTM–et.

Dobogós helyre vágyik

A szombat délutáni prologgal kezdődő 7. Red Bull Romaniacs rajtvonalánál még lesz egy szatmári versenyző: Nagy Krisztián idén is a Hobby Team kategóriában indul Daniel Oţil oldalán (Tiptil Team). „Tavaly voltunk először ezen a versenyen, akkor a nyolcadikok lettünk. Idén már dobogós helyre számítunk” – vázolta terveit Nagy Krisztián, aki az elmúlt hónap végén, az idei első versenyén, a bákói Ionuţ Ardeleanu X–Cape Enduro Emlékkupán a második helyen zárt. „Idén csak enduro-versenyeken indulok. A nagyszebeni megmérettetés után Zernyesten kezdődik a bajnokság, majd Buzăuban is rajthoz állok a Romanian Extreme Adventure–en” – mondta Nagy Krisztián.
A Red Bull Romaniacs szombati prologja után vasárnap kezdődik a verseny. Az első napon Nagyszeben környékén, hétfőn Petrozsényig, kedden pedig vissza, Nagyszebenig motoroznak a versenyzők, rendkívül nehéz terepeken. Kategóriától függően napi 100–200 km a versenytáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!