ERDON Helyi sport hírek

2010.03.02. 13:13

„A gyerekeket előbb tisztelni, majd nevelni kel”

<p>Hétfőn a megyeközpontunkba látogatott a Román Labdarúgó-szövetség Utánpótlás Központjának igazgatója, Mircea Rădulescu, aki váradi és Bihar megyei edzőknek tartott előadást.</p>

A Nagyváradi Bihar FC másodosztályú labdarúgócsapat, valamint az évi közgyűlését március 1-én tartó Bihar megyei Labdarúgó-egyesület meghívására hétfőn a megyeközpontba látogatott a Román Labdarúgó-szövetség Utánpótlás Központjának igazgatója, Mircea Rădulescu. A szakvezető előadásán negyvenhárom váradi és bihari utánpótlásneveléssel foglalkozó tréner vett részt, s meglepődve hallhatták, hogy az utóbbi időben mintegy 300-350-re tehető azon B- és C-kategóriával rendelkező edzők száma, akik „kiléptek” a szakmából, esetleg nem újjították meg a könyvecskéjüket, ami arra utal, hogy a román labdarúgásban nem látnak jövőt és megélhetést. „Számos ismert és elismert utánpótlásért felelős edző egész életében egyik napról a másikra élt, de a futball és a gyerekek iránti szeretete miatt, ezt az életformát is hajlandó volt elfogadni, csakhogy a hobbijának, sőt az élethitvallásának szentelje mindennapjait. A mai fiatal trénereknek egy másik munkát is fel kellene vállaniuk, hogy megélhessenek, de a tréneri munkát nem szabad feladni. Attól, hogy a labdarúgás alapjainál dolgoznak, attól még Önök nagyon fontosak a román labdarúgás szempontjából, és senki ne higgye, hogy a szövetségben nem tudunk a munkájukról, s nem ismerjük azt el” – mondta Rădulescu.

Iskolás tehetségek

Az igazgató szerint egy jó utánpótlásnevelőnek a munkája mellett nem csak szeretni, de tisztelnie is kell a „lurkókat”, állandó kapcsolatban kell lennie azoknak, s mindig megmagyaráznia, hol tévedett, esetleg hol kell még javítania a fiúnak ahhoz, hogy napról-napra, hétről-hétre fejlődjön. A szülőkkel is fontos tartani a kapcsolatot, viszont soha nem szabad áltatni őket vagy a gyereket, hogy valaha futballista lesz belőle, ha nem látunk a mozgásában, játékában fantáziát. Őszintén el kell mondani a szülőknek, hogy talán más sportágban többett érne el, mint a fociban. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy rendszeresen el kell látogatni az iskolákba, kapcsolatott fenntartani a sporttanárokkal, s megtalálni, felfedezni a teheteségeket, mert sajnos nagyon sok a szegény család, s azok nem engedhetik meg maguknak, hogy a fiúkat edzésre járassák.

Tovább folytatni

A találkozón felvetődött a kérdés, hogy szabad-e egy olyan klubnak megszűntetnie második számú együttesét, mint a Bihar FC, amely tavaly megnyerte az ifi A- (1990/91-es születésűek) és a D-korcsoportos országos-bajnokságot, viszont azok a labdarúgók, akik nem férnek be az első számú alakulatba, nincs ahol a pályafutásukat folytassák. „Az alsóbb korosztályú együtteseknél még nem olyan fontos bajnokságot nyerni, viszont a nagyifjúsági együttes sikere azt jelenti, hogy tehetséges, sikeres jövő előtt álló fiatalakok alkották a Bihar csapatát, és mindent meg kell tenni azért, hogy tovább foglalkoztassák a fiúkat…”

Támogassák a csapatot

A trénerek után RădulescuIoan Lucian a Bihar FC elnökének, Ioan Naom, a BFC utánpótlás központjának vezetőjének és Valer Vancea, a Bihar megyei Labdarúgó-egyesület első emberének társaságában a Megyei Tanács elnökével, Radu Ţîrleval tárgyalt az utánpótlásnevelés fontosságáról, mondván, hogy egy csapat akár önfentartóvá is vállhat, ha több tehetséget is sikerül felnevelni, majd azokat eurószázezrekért eladni a hazai vagy a nemzetközi „piacra”. Rădulescu ugyanakkor arra kérte a megyei vezetőt, hogy lehetőségeikhez mérten támogasság Nagyvárad nagymúltú, Románia egyik legismertebb futballcsapatát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!