ERDON Helyi hírek

2019.08.22. 08:50

Orvosi eszközök a hallás helyreállítására – az Audiologos aktuális trendjei!

A hallásvesztés, amelyet halláskárosodásnak is neveznek, bármilyen életkorban előfordulhat, különböző okokból. A halláscsökkenésnek különböző fokozatai lehetnek, az enyhe esetektől, amelyek gyakran észrevétlenek, a súlyos és teljes hallásvesztésig, ami negatívan befolyásolja a beteg életminőségét, és arra kényszeríti, hogy lépéseket tegyen hallása helyreállítására.

A hallásvesztés, amelyet halláskárosodásnak is neveznek, bármilyen életkorban előfordulhat, különböző okokból. A halláscsökkenésnek különböző fokozatai lehetnek, az enyhe esetektől, amelyek gyakran észrevétlenek, a súlyos és teljes hallásvesztésig, ami negatívan befolyásolja a beteg életminőségét, és arra kényszeríti, hogy lépéseket tegyen hallása helyreállítására.Attól függően, hogy milyen szinten jelentkezett a probléma, a halláskárosodás az alábbiak szerint osztályozható: a sensorineuralis (idegi típusú) halláskárosodást hiányzó vagy hibás érzékelő sejtek (szőrsejtek) okozzák a cochleában (belsőfül-csiga), és általában tartós; vezetéses halláskárosodás (minden olyan probléma a külső vagy középfülben, amely megakadályozza a hang megfelelő továbbítását; kevert típusú (a sensorineuralis és a vezetéses halláskárosodás kombinációja). A vezetéses halláskárosodást általában gyógyszeres vagy sebészeti beavatkozással oldják meg, míg a sensorineuralis és kevert típusúakat hallókészülékek használatával.

Felnőttek esetében a hallást audiogramok segítségével vizsgáljuk. Ezekkel adatokat kapunk a hangérzékelési küszöbről, valamint a beszédérthetőség mértékéről a különböző beszédintenzitásoknál.

Gyermekek esetében a hallás hiánya a nyelv elsajátításának lehetetlenségéhez vezet. Ezért elengedhetetlen, hogy a hallást a születés első napjaiban teszteljék. Az egyes problémák kiszűrése esetén a családot haladéktalanul a legmegfelelőbb hallókészülék megszerzésére kell irányítani.

Újszülöttek esetében a romániai szülészeteken 2018 óta elérhetők a hallásvizsgálatok: az OEA (otoakusztikus emisszió) és az ABR (agytörzsi válaszok vizsgálata). Ezek a tesztek gyors jelzést adnak a gyermek hallásáról, de ha hallásvesztés van, a hallás mértékét nem jelzik. A hallásküszöbök meghatározása érdekében a családnak részletes teszteket kell végeztetnie a gyermekkel, amelyek objektív módon meg fogják határozni a hallási küszöbértékeket különböző frekvenciákon: ASSR (Auditory Steady State Responses) és diagnosztikai ABR.

Enyhe, közepesen súlyos vagy súlyos idegrendszeri halláskárosodásban szenvedő betegeknél a beszédérthetőség helyreállításához tanácsos hallókészüléket használni.

A hallókészülékek olyan orvosi eszközök, amelyeket a beteg audiogramja, kora és életmódja szerint lehet beállítani. A hallókészülékek nagyon eltérőek egymástól, az alkalmazott technológia teljesítményétől függően.

Bizonyos betegeknél elegendő lehet olyan hallókészülék használata, amelyik csak felerősíti a hallójelet, néhány filter alkalmazásával, de a legtöbb hallássérült ember esetében performáns hallókészülékre van szükséges a beszéd jó megértéséhez. Abban az esetben, ha az érintettek nem jutnak hozzá minőségi hallókészülékekhez, az igényeikhez igazított beállításokkal, akkor nem fogják megérteni a szavakat, bár hallják a környező zajt. A nagy teljesítményű hallókészülékek gyakorlatilag mini számítógépek, amelyek több frekvenciasávon (8-12-24-48 stb.) dolgozzák fel a hallójelet, utánozva a természetes modellt, a jelek gyakoriságának megfelelően. Ezzel ellentétben a hallókészülékeket utánzó erősítők nem orvosi eszközök, amiket Tv reklámokon keresztül, vagy szupermarketekben értékesítenek, több kárt okoznak, mint hasznot. Differenciálatlanul megnövelik a háttérzajt és a beszédet, így a hallásjavító megoldásokat keresők számára általában csalódást okoznak.

Fontos, hogy a készülék beállítása legalább két vagy három lépésben történjen, lehetővé téve a hallóideg és agykérgi kivetítési idegek fokozatos képzését, amelyek nem részesültek megfelelő stimulációban, amíg a hangokat a protézisek meg nem erősítették.

A nagyváradi Audiologos rendelőjében a halláskárosodásban szenvedők tanácsot kapnak mind a hallókészülék típusával kapcsolatban, mind a minőségi beállításokkal kapcsolatban, biztosítva a megfelelő hallókészülék által nyújtott előnyöket.

A hallókészülékekkel történő jó eredmények elérése érdekében elengedhetetlen, hogy a beteg mindkét fülén viseljen hallókészüléket. Az egyik fül hallókészülékkel történő ellátása nem oldja meg a problémát, csak egy másikkal módosítja azt.

A természetes hallás modellje kétoldalú, és ha eltérünk ettől, az eredmények csak részben lehetek kielégítőek a beteg számára. Jobban fog hallani, mintha egyáltalán nem viselne protézist, de továbbra is elveszíti az információt, mert nem tudja megérteni a szavakat a háttérzaj miatt, például az utcán, étteremben, vagy olyan helyzetben, amikor egy időben többen beszélnek.

A fent említett problémák mellett megemlítjük, hogy a mindkét fülből hallható információk nélkül az agy úgy értelmezi az összes hangot, mintha az a hallókészülékkel ellátott füléből jönne, ami idővel a hallósejtek, hallóidegek, valamint a kortikális területek atrófiájához, halláskárosodáshoz vezet a protézissel el nem látott oldalon. A páciens dezorientált lesz, nem tudja, például, hogy honnan dudálnak, amikor átmegy az úton, vagy honnan beszél hozzá egy személy, aki nem látható, csak hallható.

Súlyos fokú és siketséggel határos halláskárosodásban szenvedő emberek számára, akiknek elég jó az egészségi állapotuk a műtéthez, ajánlott a cochlearis implantátum beültetése, egy korszerű és rendkívül hatékony halláscsökkentő eszközként.

Az Audiologos rendelőkben a betegek és családjaik számára is tanácsadással szolgálunk, hogy a lehető leghamarabb hozzájussanak a cochlearis implantátumhoz.

Ép hallás esetén a hanghullámokat a belső fülben található receptor sejtek (szőrsejtek) alakítják át a hallóidegen át az agyba jutó elektromos impulzusokká. A siketek és súlyos nagyothallók többségénél a belsőfül  működése károsodott. A cochlearis implantátum átveszi a belsőfül funkcióját. A külső egység a hangokat elektromos impulzusokká alakítja át, amelyeket az adótekercs a belső implantátum egységhez továbbít. Az elektróda innen közvetlenül a hallóideg-végződésekhez juttatja el az elektromos impulzusokat, így azok a hallópályán keresztül a hallókéreghez jutnak. Az eszközök beültetését és beállítását erre szakosodott központokban, audiológusok vagy audiológiai kompetenciákkal rendelkező fül-orr-gégész orvosok végezik.

Cochlearis beültetés elvégezhető mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Súlyos fokú és siketséggel határos halláskárosodásban szenvedő gyermekek esetében a cochlearis implantációt minél hamarabb el kell végezni, már a hallási küszöbértékek pontos meghatározásakor, ha a gyermek állapota lehetővé teszi az alacsony kockázatú érzéstelenítést. Vannak olyan gyerekek, akiknek esetében a hallókészülékkel nagyon jó eredmények érhetők el, ebben az esetben a cochlearis implantációt elhalasztják, egészen addig, amíg a klasszikus protézis már nem előnyös a beteg számára.

Általában a cochlearis implantációs műtétet hazánkban egyéves korban végezzük el, ama gyermekek esetében, akiket már a szülészeten diagnosztizáltak, majd súlyos fokú vagy siketséggel határos halláskárosodási fokozatba soroltak. Ideális, ha eddig az életkorig már történt hallásstimuláció klasszikus hallókészülékekkel, amilyen mértékben csak lehetséges. Gyorsabb audio-verbális fejlődés figyelhető meg azoknál a cochlearis implantátummal rendelkező gyermekeknél, akik korábban hallókészüléket viseltek, mint azoknál, akik ugyanabban az életkorban kaptak implantátumot, de életük első néhány hónapjában nem részesültek hallókészülékkel történő hallásstimulációban.

A felnőttek vagy nagyobb gyermekek esetében, akik sikeresen viselik a klasszikus hallókészülékeket, egészen addig, amíg a halláskárosodás jelentősen előrehaladt és már nem nyújt maximális eredményt, el kell gondolkodni a cochlearis implantáción, amint a hallásküszöb csökkenése megállapítható. Ezért ajánlott, hogy mindenkit aki mérsékelt, súlyos és siketséggel határos halláskárosodásban szenved, 6 havonta egyszer megvizsgáljanak, illetve akkor, amikor a hallókészülékek viselése mellett hallásromlást tapasztalnak.

A cochlearis implantáció elvégezhető az egyik vagy mindkét oldalon. Gyermekeknél mindig kétoldalú implantátumot javasolnak, a felnőtteknél pedig minden esetben külön kiértékelik a beültetés előnyeit az implantációs központban. A Román Egészségügyi Minisztérium által megszabott jogosultsági kritériumok a cochlearis implantátum teljes elszámolására a következők:

* 6 évesnél fiatalabb betegek nagyfokú, kétoldalú sensorineuralis (idegi típusú) halláskárosodás esetén;

* 6 évesnél idősebb pácienseknél, kétoldalú progresszív idegi típusú halláskárosodás esetén, azoknál a gyerekeknél akik már elsajátították a beszédet és a klasszikus hallókészülék már nem hozza meg a várt eredményt;

* Kétoldalú idegi típusú halláskárosodás, ama páciensek esetében, akik tudnak beszélni, súlyos 1000 Hz fölötti és enyhe / közepes-1000 Hz-nél alatti halászküszöb esetén, ha a beszédértés 50% alatt van;

* Súlyos vagy nagyfokú egyoldalú idegi hallásvesztés esetén.

Léteznek olyan segédeszközök is, amiket azok számára fejlesztettek ki, akik vezetéses vagy kevert halláskárosodásban szenvednek, különféle fejlődési rendellenességek miatt. Ezekhez olyan hallókészüléket használnak, amelyek a hangokat rezgésekké alakítják, majd a koponya csontjain át a belső fülbe továbbítják. Ugyanakkor vannak olyan beültethető készülékek is, melyek csontvezetés alapján működnek.

A halláskárosodás azt jelenti, hogy elveszítjük a kapcsolatot a társaikkal, és társadalmi elszigetelődéshez, a mindennapi, vagy kedvelt tevékenységek elhagyásához, egyes esetekben pedig a munkahely elvesztéséhez vezet.

Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy ma már a halláskárosodás minden típusára van megoldás, a hallás helyreállítható, feltéve, hogy a beavatkozás időben megtörténik.

Alapvető fontosságú, hogy a nyilvánosságot tájékoztassuk a hallástesztek jelentőségéről, újszülött kortól kezdődően, majd az iskola elkezdésekor, illetve 40 éves kor után, és valahányszor, amikor a hallásélesség hirtelen csökken, mert az optimális beavatkozási időszakok elmúltával, bizonyos esetekben a hallás visszaszerzésének lehetősége csökken, sőt lehetetlenné válik.

A technológia, ami ma olyan sok területen segít nekünk, lehetővé teszi a hallás helyreállítását a hallássérültek minden kategóriájába tartozók számára, az érintettek társadalmi és szakmai integrációjának elősegítésével, egy szóval segít az életminőség növelésében.

Nagyváradi AUDIOLOGOS rendelő:

Anca Modan, audiológus-pszichológus

Elena Buda, audiologus

Tudor Vladimirescu utca 8. szám, 3. emelet

Tel.: 0743733324, E-mail: anca.modan@audiologos.ro

További információk: http://audiologos.ro/

(Hirdetés! Hb: 258201)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!