ERDON Helyi hírek

2019.08.13. 12:46

A Debreceni Virágkarnevál összeköt!

Hamarosan kezdődik az idei virágkarnevál, lázasan készülődnek mind Nagyváradon, mind Debrecenben a több napos ünnepségsorozatra.

Hamarosan kezdődik az idei virágkarnevál, lázasan készülődnek mind Nagyváradon, mind Debrecenben a több napos ünnepségsorozatra.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lehetőségünk volt arra, hogy belessünk a kulisszák mögé: Debrecenbe látogattunk tegnap, abba a hangárba, ahol a virágkocsik készülnek, közöttük Várad és Debrecen közös kocsija, illetve a két megye közös virágkocsija is. A helyszínen Pikó Sándor debreceni képzőművész mutatta be az általa tervezett alkotást, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács közös kocsiját, melynek a „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” címet adták. Tavaly a mindkét megyére jellemző borászatot, borkultúrát emelték ki a közös virágkocsin, most pedig a kenyér jelenik meg szimbólumként, mely az életet és a történelmi régió közösségeinek összetartozását jelképezi. A virágkocsin a régi, hagyományos családmodell lesz látható, a szülők, a gyerekek és a bölcs öreg jelenik meg, akiknek egy angyal nyújtja át a kenyeret. (Tervező és szobrász: Pikó Sándor, virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné, statikus: Kiss Péter.)

Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija idén a Hagyományok nevet viseli, ezt Gulyás Tamás virágkocsi-készítő mutatta be. Elhangzott, hogy idén népművészeti témát ábrázol a kocsi, amelyen két néptáncospár és egy zenész alakja jelenik meg, aki speciális kürtös hegedűn kíséri őket.

Idén készül a virágkarnevál történetében a legtöbb, tizennyolc virágkocsi, közülük Nagyváradra, illetve Bihar megye több településére hat virágkocsit hoznak át augusztus 21-én, hangzott el a Debrecenben tartott sajtótájékoztatón. A jubileumi, 50. Debreceni Virágkarnevált beharangozva sajtótájékoztatót tartottak a cívisvárosban, mely után megtekinthettük a virágkocsik készítésének menetét is. A sajtótájékoztatón elsőként Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntötte a meghívottakat és az újságírókat, majd elmondta: kettős ünnepről beszélhetünk, ugyanis az államalapítás mellett az 50. virágkarnevált is ünnepeljük. Az idei programsorozatot úgy próbálták összeállítani, hogy számba vették az eddigi legsikeresebb programokat. A cél az, hogy a Debreceni Virágkarnevált európai szintre emeljék, a közös virágkocsik elkészítésével és a határon túlra történő szállításával pedig a testvérvárosi kapcsolatot szeretnék ápolni és továbbvinni, hangzott el.

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere hangsúlyozta: mindkét város, megye számára kiemelkedő ez az esemény. Sajnálattal jelentette be, hogy Nagyváradon idén nem vonulnak fel a virágkocsik az infrastrukturális beruházások miatt, azonban 12–17 óra között megtekinthetőek lesznek a Szent László téren. Felhívta a figyelmet a Magyar Kulturális Napokra is, mely ettől az évtől kezdődően mindig az augusztus 20–21-i programokat követő hétvégén lesz megszervezve.

Testvérmegyei kapcsolat

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Tanács elnöke a testvérmegyei kapcsolatról beszélt, kifejtve: a közös virágkocsi is azt jelzi, hogy példaértékű együttműködésről van szó. Véleménye szerint ezt a közösségteremtő értéket érdemes megtartani, és fontosnak tartja, hogy a közös virágkocsin olyan elemek jelennek meg, melyek mindkét megyére jellemzőek. Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője azt hangsúlyozta: egy családi ünnepről beszélünk, ha a virágkarneválról van szó, ugyanis gyerekbarát, családbarát programok is lesznek, az összetartozásról fog szólni ez a néhány nap. Kiemelte, hogy elkészítik Debrecen kenyerét is, egy 103 éves kovászból, valamint lesz erre az alkalomra fagylalt és koktél is.

A sajtótájékoztatón mindezek mellett szó volt a debreceni virágkarnevál programjairól, valamint a Galiba Gyerekfesztiválról, melynek ötlete 2012-ben született meg. Mint elhangzott, több kulturális intézmény összefogásának köszönhetően számos programra kerül sor augusztus 15–20. között Debrecenben – ezek részleteiről dr. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója és Kovácsné Vas Judit, a Gyermekváros Egyesület ügyvezetője számolt be.

 

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!