ERDON Helyi hírek

2019.07.01. 12:15

„Többet ne képviselje a váradi magyarokat!”

Pénteken este a nagyváradi polgármesteri hivatal dísztermében ötvenedik küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A beszámolók, illetve felszólalások után megválasztották a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) új Bihar megyei tagjait.

Pénteken este a nagyváradi polgármesteri hivatal dísztermében ötvenedik küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A beszámolók, illetve felszólalások után megválasztották a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) új Bihar megyei tagjait.

Politikai tájékoztatóját azzal indította Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, hogy gratulált a megyei RMDSZ-nek, amiért az alapításától, vagyis 1989 decemberétől kezdve egészen napjainkig eljutott az 50. küldöttgyűlésig. Megítélésében ez sok embernek az érdeme, akik bármilyen szinten a legjobb tudásuk szerint tették a dolgukat az elmúlt 29 évben. Felidézte, hogy a legutóbbi KGY áprilisban volt, és azon meggyőződésének adott hangot: az elmúlt két és fél hónap legnagyobb sikertörténete az RMDSZ szempontjából, illetve a Bihar megyei magyarság életében a dr. Kormányos László székelyhídi történelemtanár által jegyzett Nagyvárad krónikája című könyvnek a bemutatója volt. Köszönetet mondott ezért az írónak, a finanszírozóknak és Szabó Ödön ügyvezető elnöknek, aki az ötletgazda volt. Úgy vélte: büszkeség kell eltöltse őket, mert ez is azt bizonyítja, hogy az RMDSZ munkája nemcsak a politizálásról, vagy arról szól, hogy ez visszatükröződik a sajtóban, hanem sokkal többről, mindenről, ami az érdekvédelemmel, a kultúrával stb. kapcsolatos. A rengeteg érdeklődő pedig azt tanúsítja, hogy a magyar emberek továbbra is bíznak az RMDSZ-ben, hiszik azt, van kellő ereje ahhoz, hogy bele tudjon szólni a dolgok alakulásába, és meg is tudja oldani a problémáikat.

A honatya megítélésében nem volt könnyű az EP-választási kampány, főleg, mivel a legvégén olyan külső zavaró tényező is megjelent, mint az úzvölgyi katonatemető ügye. Noha a helyzet jogilag világos, mégis lehetett azok ellen intézkedni, akik felemelték a szavukat. Arról is beszélt, hogy a házról-házra kampánynál, a választókkal való közvetlen találkozásoknál nincs jobb módszer. Az eredmények ezt igazolják, hiszen országosan több mint 470 ezer szavazatot kapott az RMDSZ, amire tizenöt éve nem volt példa, Bihar megyében pedig átugorta az 50 ezret. Olyan körülmények közt, hogy egyesek annak drukkoltak, hogy végre ne érje el az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Történések

Az úzvölgyi incidensek miatt aztán az RMDSZ megszakította az együttműködést a kormánypártokkal, mert a megállapodás okafogyottá vált. De történt még más is: a koalíció egyik napról a másikra megváltoztatta a megyeitanács-elnökök megválasztásának módját, ami több szempontból is aggályos, például azért, mert egy választási rendszer módosításáról nem lehet ilyen könnyedén ennyire radikális döntést hozni, hanem meg kell vitatni a parlamentben. Emellett volt már hasonló, és láttuk, hogy miért nem jó, hiszen éppen Bihar megyében fordult elő az, hogy 2008-2012 között egy olyan vezető állt a megyei önkormányzat élén, akitől fél év elteltével a saját pártja vonta meg a bizalmát. (A liberális Radu Ţîrlétől.)

Arra is kitért Cseke Attila: súlyos visszalépést a megszerzett kisebbségi jogok, illetve az anyanyelvhasználat szempontjából az a közigazgatási kódextervezet, melyet a kormány asztalára letettek, de aminek a végleges változata még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ez azután született meg, hogy az RMDSZ és a kormánypártok közti együttműködés megszakadt, azt bizonyítja tehát, hogy milyen következményekkel járhat, ha nincs ott a Szövetség hogy a különböző szinteken képviselje a romániai magyarok érdekeit- nyomatékosította a szenátor.

Helyesírási hibák

A továbbiakban levonva a tanulságokat, az európai választások eredményeit, kifejezetten a Bihar megyei településekre lebontott teljesítményeket, adatsorokat értékelte Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. A név említése nélkül megjegyezte: „aki egykor egyházi közméltósági tisztséget viselt, átment Magyarországra és ott szavazott, hogy aztán az eredményeket látva rosszkedvűen azt kérje: az RMDSZ váltsa le a megválasztott két európai parlamenti képviselőjét, akik annak a listának az élén szerepeltek, amelyre az illető nem is szavazott”. A honatya ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az USR-PLUS választási szövetség nyomta a féket, és próbálta meggyőzni a magyarokat, hogy ne az RMDSZ-t, hanem azt az USR-PLUS-t szeressék, amely „a saját anyanyelvének a használatától akarja megvédeni a magyarokat”.

Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő jelezte: újabb „remekművek” jelentek meg, ezúttal műemlék épületek falain, és „természetesen” ezeken a táblákon is vannak helyesírási hibák, amelyeknek a kijavítását ma (hétfőn) hivatalosan kérni fogja, 30 nap elteltével pedig megérdeklődi majd, hogy felelősségre vonták-e a vétkeseket. „Továbbra is következetesen ki fogunk állni az ügyeinkért! Zatykó Gyulától pedig a mai esetek után azt kérem, ne használja többé a magyarságügyi polgármesteri tanácsadó titulusát. Többet ne képviselje a váradi magyarokat, hiszen nem is kértük, kérte meg rá senki, csak a román városvezető, aki eddig is gúnyt űz belőlünk, nagyváradi magyarokból!”- közölte.

Nem számít

Szabó József megyemenedzser, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke is arról beszélt: Tőkés László „értékes” szavazatát Magyarországon adta le, és információi szerint más néppártosok el se mentek szavazni, vagy egyszerűen román pártokra szavaztak. Hiába kérte azt Orbán Orbán Viktor, hogy mindenki az RMDSZ-re szavazzon, ők úgy gondolták, hogy amit a nemzet miniszterelnöke mond, az nem lényeges. „Ezt elég nehéz lesz megmagyarázniuk a csillagszeműeknek egy nemzetpolitikai találkozón, de ez legyen az ő bajuk”-tette hozzá. Azon meggyőződésének is hangot adott: a fordítási esetekből is látszik, egyáltalán nem számít Ilie Bolojannak, hogy ott van Zatykó Gyula, illetve hogy van-e véleménye az EMNP-nek vagy sem. Csak azért tartja maga mellett, hogy használni tudja, amikor ostorozni akarja az RMDSZ-t.

A közgyűlés végén megválasztották az SZKT választott Bihar megyei rendes tagjait, ők Bimbó-Szuhai Tibor, Borsi Imre Lóránt, Bradács Aliz, Grim András, Mados Attila, Nagy Miklós és Szabó József lettek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!