ERDON Helyi hírek

2019.05.27. 09:34

Nehezen mozogtak a mozgóurnával

Mindig kérdés, mindenféle választáskor, hogy miként voksolnak sokféle, speciális helyzetben lévő csoportokhoz tartozók. Sok más ilyen mellett a kórházban lévők szavazatainak leadása is foglalkoztatja néha azokat, akik ilyesmik iránt érdeklődnek.

Mindig kérdés, mindenféle választáskor, hogy miként voksolnak sokféle, speciális helyzetben lévő csoportokhoz tartozók. Sok más ilyen mellett a kórházban lévők szavazatainak leadása is foglalkoztatja néha azokat, akik ilyesmik iránt érdeklődnek.

 

A törvény szerint a kórházban lévők ugyanúgy mozgóurnát igényelhetnek, mint például azok, akik nem tudják elhagyni otthonukat, de szavazatra jogosultak. Helyszíni szemlénk során a váradi kórházakban nem voltak túlságosak együttműködőek az alkalmazottak a sajtóval, azonban így is megállapítható, hogy az EP-választás nagyjából rendben zajlott ezeken a helyeken. Pontosabban szinte nem is volt minek zajlania, mert bár ahova kérték, kivitték a mozgóurnát, de alig kérték bárhol is. Nem emiatt szoktak ugyanis sokan kimaradni a különféle választásokból, a gyógykezelésen lévők közül, hanem saját nemtörődömségük miatt. Ez most is így volt: a betegek többsége általában nem igényelte a mozgóurnát. Ennek leggyakoribb oka az érdektelenségük, a második pedig az, hogy nem tudnak erről a lehetőségről, míg a harmadik az, hogy ha hallottak is róla, nem tudják hogyan kell ezt igényelni. Helyszíni szemlénk során, 15 óra körül a Curteanuban és az onkológián is arról tájékoztattak, hogy addig ott egészen pontosan 0 személy szavazott. A megyeiben volt néhány polgár, aki voksolt.

Fordulat

Tizenhét óra körül újabb terepszemlére visszatértünk a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórházba, ekkor azonban már teljesen új helyzettel találkoztunk. Az ügyeletes a recepción érkezésünkkor éppen azt tárgyalta telefonon, hogy ő maga sem tudott szavazni a kórházban, pedig ő is igényelt mozgóurnát, de nem jött eddig senki ilyennel, ezért kilépett a legközelebbi szavazókörzetig voksolni. Kérdéseinkre aztán elmondta: ezúttal nem az történik, hogy nem igényeltek volna mozgóurnát a kórházban a betegek, „sőt, sokan kérték, és már le is jöttek néhányan reklamálni, hogy a hivatalosan benyújtott kérések dacára sem érkezett mozgóurna a kórházba, ezért áll nullán az itt eddig leszavazottak száma”. Hozzátette: felvette a kapcsolatot a kórház vezetésével, de semmilyen érdemleges választ nem kapott arra nézvést, hogy mi történik. Más választásokkor egyébként eddig mindig gond nélkül zajlott a mozgó urnázás, semmilyen probléma nem volt ezzel. Ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy a 21 órás zárásig még megjönnek az urnával, de megjegyezte, hogy más alkalmakkor már 17 órára simán lebonyolították a vonatkozó igénylések kiszolgálását, ezért minimum gyanús, hogy ezúttal viszont senki nem érkezett.

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!