ERDON Helyi hírek

2019.05.27. 10:11

Fiatalok részvétele a tegnapi szavazáson

A szavazóközpontokba látogatva azt tapasztaltuk, hogy inkább a középkorúak és az idősebbek voltak többségben, fiatalokat csak elvétve lehetett látni, még az egyetemek melletti központokban is.

A szavazóközpontokba látogatva azt tapasztaltuk, hogy inkább a középkorúak és az idősebbek voltak többségben, fiatalokat csak elvétve lehetett látni, még az egyetemek melletti központokban is.

Meglátogattuk a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem melletti legközelebbi szavazóközpontot, valamint azt is, amelyik a Nagyváradi Egyetem főépületeihez van a legközelebb, és nem váradi lakcímmel rendelkező egyetemistákkal beszélgettünk a szavazás fontosságáról. Mint elmondták, ők nem ebben a városban, megyében élnek, azonban fontosnak tartották, hogy szavazzanak az EP-választáson, hiszen az ő jövőjük is múlik azon, hogy hogyan alakul a romániai képviselet.

Vélemények

Megkérdeztük Kőrösi Kristófot, az NMD elnökét is arról, hogy mi a véleménye a szavazásról: „Már kora délelőtt leadtam a voksomat Nagyváradon. Minden szavazást fontosnak tartok. Tele van a Facebook, a közösségi oldalak és a politikai beszédek azzal a sablonszöveggel, hogy a fiataloké a jövő, csak a fiatalokat ez többnyire nem érdekli. A legutóbbi EP-választáson, Romániában, országos szinten 20%-os volt a fiatalok részvétele, a 18–24 éves korosztályt tekintve, ezzel Európában a legrosszabbak között, a 10. helyen vagyunk. Ez nagyon sokat elmond. Erdélyben olyan döntések születnek, amelyeknek sokáig hatása van az összes tagállamra, ezért szomorú, hogy alacsony a részvételi arány. Személyesen is népszerűsítettem a szavazás fontosságát, azt, hogy a fiatalok gyakorolják demokratikus jogaikat, főleg az első szavazók körében. Ha megnézzük például a Brexit ügyét, a fiatalok vannak a legjobban felháborodva, hogy ők valójában nem akarnának kilépni, és inkább az idősek szavaztak a kilépésre”.

Ha már szóba került a Brexit, olyan fiatal, román állampolgárt is megkérdeztünk az EP-választásról és szavazásról, aki külföldön, Angliában él: „Soha nem érdekelt különösebben a politika, ebből kifolyólag a szavazás sem. Persze tisztában vagyok vele, hogy az én szavazatom is mérvadó, azonban mégsem számított prioritásnak az életemben. Itt, Angliában, nagyon buzdítják az embereket, hogy menjenek szavazni. Nem tettem, nem szavaztam, úgy érzem, hogy semmilyen változást nem hozott volna az életemben az, ha elmegyek voksolni”. A vélemények természetesen a külföldön élő, román állampolgárok körében is megoszlanak, ugyanis volt, aki hosszú sorokat állt ki a tegnap, hogy élhessen szavazati jogával.

Egyébként a szavazóközpontokba tett látogatások során volt olyan szavazóközpont, ahol a szavazóbiztosok elnöke megtagadta, hogy lapunk munkatársa fotókat készítsen, más helyeken viszont minden gond nélkül lehetett fényképezni a kért dokumentumok felmutatása után.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!