ERDON Helyi hírek

2019.05.21. 09:56

Egy nemzethez tartozunk, mely kötelék örök

Vasárnap este a Szigligeti Színházban zajlott díjkiosztó ünnepséggel véget ért az RMDSZ, a történelmi egyházak, a civil és ifjúsági szervezetek, valamint a magyar iskolák által szervezett 28. Festum Varadinum. Három rendes és egy különdíj lelt gazdára.

Vasárnap este a Szigligeti Színházban zajlott díjkiosztó ünnepséggel véget ért az RMDSZ, a történelmi egyházak, a civil és ifjúsági szervezetek, valamint a magyar iskolák által szervezett 28. Festum Varadinum. Három rendes és egy különdíj lelt gazdára.

 

Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte: az idei, sikeres Festum Varadinum alatt számos olyan rendezvény zajlott, mely a gyökereinket volt hívatott erősíteni, az összetartozást, a szeretetet, egymás kölcsönös tiszteletét és megbecsülését. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy mindenki talált olyan programot, mely szívmelengítő volt számára, és amit sokáig megőriz emlékezetében.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke köszönetet mondott a partnerintézményeknek és szervezeteknek, illetve az elmúlt két hétben fellépőknek, rendezőknek az együttműködésért. Hangsúlyozta: a célok nem változtak a kezdetek óta, vagyis hogy ennek a városnak, ennek a váradi magyar közösségnek az értékrendszerét, a hagyományait, a kultúráját, illetve mindazt, amit letett a történelem színpadára, évről-évre megmutassák. Ez nekünk és kifelé üzenve is egyaránt lényeges, hiszen erősít bennünket egy olyan világban, amikor egyesek különféle módszerekkel, közvetlenül vagy közvetve azt szeretnék bizonyítani, hogy mások voltak itt a fontosabbak, nem mi. Legyünk tehát büszkék gazdag és sokszínű magyar múltunkra, mert van mit megmutatnunk, és nem kell szégyelnünk semmit abból, amit elődeink megvalósítottak, és amit mi magunk is, itt a jelenben teszünk- tanácsolta a honatya.

Dr. Papp László debreceni polgármester aláhúzta: mindig örömmel tesz eleget a váradi magyarok meghívásának, mert ez egyfelől Debrecennek szóló bizalmat, együttműködési szándékot jelez, másrészt pedig lehetőséget teremt arra, hogy demonstráljuk a jövőbe vetett hitünket, hogy vannak közös terveink, és van erőnk ezek megvalósítására. Megjegyezte: örömére szolgál, hogy idén Debrecen volt ismételten ezen rendezvénysorozat díszvendége, és volt alkalmuk a cívis város kulturális értékeiből néhány gyöngyszemet Váradnak adni. Hozzátette: a kulturális együttműködést erősítik az európai uniós támogatásokból megvalósuló határ menti fejlesztések is, melyek éve óta várnak a jóváhagyó döntésre a bukaresti irányítóhatóság részéről.

A magyarság ügye

Arról is beszélt az elöljáró: több mint egy évtizede Magyarország egyebek mellett azért is csatlakozott az EU-hoz, hogy a gyakran használt anyaországi és határon túli terminológiák okozta különbségtételnekcsökkenjen a jelentősége, vagy akár el is tünjön. El kell ismerni, az együttműködésünk sokkal könnyebb és eredményesebb ma, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt, de az is biztos, hogy messze nem értük még el a kitűzött céljainkat. Ezért is fontos Magyarország erősödése, fejlődése, a szisztematikus építkezés, a határon túli politikai szervezetek széttagoltságának a megszüntetése, az erős összefogás, hogy a Kárpát-medencei magyarság győztese legyen a 21. századnak. A sikerhez azonban szükséges, hogy teljesítsük egyik leglényegesebb feladatunkat, ami nem más, mint hogy az anyaországi és külhoni magyarok megerősítsék lelki és fizikai kapcsolataikat, kulturális, közlekedési és gazdasági jellegű együttműködéseiket. „A jövő Európáját vizsgálva, meg kell állapítanunk, hogy a jövőben a tartós sikerhez nem egy-egy város eredményei tudnak biztosítékot nyújtani, hanem egy térségéé, ez pedig azt jelenti, hogy települések együttműködésére van szükség a fejlődés érdekében”-nyomatékosította. Kijelentette: egy családhoz, egy nemzethez tartozunk, és ez a kötelék örök. Eljött tehát az idő, hogy jó döntéseket hozzunk, hogy a magyar a magyarban ne riválist lásson, hogy a nemzeti érdek felülírjon minden más egyéni érdeket azért, hogy jobbra forduljon a magyarság sorsa. A 21. század történelmi lehetőségeinek magyar szempontból történő kiaknázása tekintetében kiemelkedő jelentősége van annak, hogy lassan egy évtizede már, hogy a magyar választópolgárok világosan és egyértelműen tesznek hitet a magyarság érdekeit előtérbe helyező, azt szolgáló politika mellett. Magyarországot a választópolgárok akaratából vezeti a Fidesz-KDNP pártszövetség, mely sose felejti el azt, hogy kiktől és mire kapta a felhatalmazását. A magyarság ügye iránt elkötelezetten és felelőssége tudatában képviseli ezt otthon és külföldön egyaránt.

Végezetül dr. Papp László a május 26-i európai parlamenti választással kapcsolatban kifejtette: nem érdeke a magyar nemzetnek, hogy a nemzetek identitását, önazonosságát semmibe vevő politikai uralkodjon Európában, nyíltan bevándorláspárti erők kormányozzák kontinensünket. Mi, magyarok sohasem jártunk jól akkor, amikor egy birodalom akart gondoskodni rólunk. Érdekérvényesítő képességünk viszont annál nagyobb, minél nagyobb számban küldünk Brüsszelbe olyan képviselőket, akik számára a magyar nemzeti érdek az elsődleges, ezért kell támogatni a Fidesz-KDNP szövetségesét, az RMDSZ-t, hogy valóban a magyarság legyen a nyertese a 21. századnak.

 3 rendes és 1 különdíj

Díjat kapott a Minden Magyar Majálisa szervező csapata (Összefogás Nagyváradért Egyesület- Pető Dalma és Kócza Erika, Bihar Megyei MIDESZ- Debreczeni Sándor és Jecan Mónika, kézműves vásár- Herman Noémi, Szigligeti Tanoda Egyesület- Czvikker Katalin, gulyásfőzés- Vincze Etelka); a magyar oktatási intézmények programjaiért felelős Kéry Hajnal főtanfelőgyelő-helyettes; valamint a sportrendezvényeket szervező (75 éve lett bajnok a NAC) Botházy Nándor és csapata. A Debrecen, illetve dr. Papp László polgármester által felajánlott különdíjnak Pálfi Noémi, a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületének vezetője örvendhetett, a sikeres Bor-bál lebonyolításáért. Az elismerésekhez Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a 28. Festum Varadinum programkurátora gratulált.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!