ERDON Helyi hírek

2019.05.14. 10:24

Díjátadó: Szent László városa az én városom!

Harmadik éve szervezik meg a Szent László városa az én városom! elnevezésű pályázatot. Az ideire 32-en jelentkezek, 96 fotóval: a beküldött munkákból közös kiállítást nyílt a Vilidár István Stúdiógalériában, mely május 19-ig tekinthető meg.

Harmadik éve szervezik meg a Szent László városa az én városom! elnevezésű pályázatot. Az ideire 32-en jelentkezek, 96 fotóval: a beküldött munkákból közös kiállítást nyílt a Vilidár István Stúdiógalériában, mely május 19-ig tekinthető meg.

Minden évben a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében szervezik meg a versenyt, melynek témája nem más, mint Nagyvárad. Idén is keresték a legnépszerűbb Nagyváradról készült fotót, valamint Várad legjobb amatőr fotósát. A legnépszerűbb fotó az lett, amely a legtöbb online szavazatot kapta, a legjobb amatőr fotóst pedig egy szakmai zsűri választotta ki. Ennek tagjai Tóth István AFIAP, dr. Ramona Novicov művészeti kritikus és Demeter Stefánia Katalin konzul voltak. A pályázatot az Összefogás Nagyváradért, illetve az Euro Foto Art Egyesület szervezte.

Megnyitó

A legnépszerűbb beküldött képekből kiállítást nyitottak meg múlt pénteken a nagyváradi vár C épületében található Vilidár István Stúdiógalériában, melynek keretében a díjátadóra is sor került. Elsőként Tóth István AFIAP, az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte az résztvevőket. Elmondta, hogy idén is számos művészi fotót küldtek be a pályázók, új perspektívákat is felfedezni vélt azokban. Meglátása szerint Váradon nagyon sok olyan helyszín van, ahol jó képeket lehet készíteni, így ők a zsűrizés során a technikára, a művésziességre is odafigyeltek.

Demeter Stefánia Katalin konzul (Magyarország főkonzulátusa, Kolozsvár) kifejtette: nagyon örült a felkérésnek, hogy zsűrizzen és a díjátadóra is eljöjjön, ugyanis, mint sokan tudják, ő váradi születésű. Hozzátette, kíváncsi volt arra, hogy a mai emberek hogyan látják a városát, mit látnak szépen és hogyan kapják azt lencsevégre.

A továbbiakban Pető Dalma önkormányzati képviselő, az Összefogás Nagyváradért Egyesület alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy idén is elérték azt a célt, hogy többen vegyenek részt a versenyen, mint az előző évben, valamint azt is, hogy aktív résztvevői legyenek a váradiak a Festum Varadinum programsorozatnak. Hozzátette: a nagyváradiság leginkább akkor mutatkozik meg, ha valaki tesz a közösségért, akár azt, hogy fotói által népszerűsíti Szent László városát.

Díjátadás

Két kategóriában hirdettek nyertest a szervezők: Legnépszerűbb online fotó Nagyváradról 2019 és Nagyvárad legjobb amatőr fotósa 2019. Tóth István felajánlásának köszönhetően az első kategóriában az első három legtöbb like-ot kapott fotó készítője részesülhetett nyereményben, a Tóth István vezette magyar nyelvű fotókurzuson vehetnek részt ingyenesen. Idén amúgy minden pályázó 50%-os kedvezménnyel vehet részt a május 6-án kezdődött tanfolyamon. Első helyre Csiki-Dovin Erika került 661 like-al, a második Tankó Bernadett fényképe lett 476 like-al, míg a harmadik helyre Pelcz Petra fényképe került 370 like-al. A Nagyvárad legjobb amatőr fotósa 2019 díjat Varga Erzsébet vihette haza, vásárlási utalványt kapott ajándékba.

Az eseményt szeretetvendégség követte. A megnyitón kellemes zenei hangulatot biztosított Thurzó Sándor József brácsaművész. A kiállítás május 19-ig tekinthető meg, minden nap 8–20 óra között, a belépés ingyenes.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!