ERDON Helyi hírek

2019.04.10. 12:50

Tisztára mosták a zászlóégető fiatal hölgyet

Fellebbez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ugyanis választ kapott az ügyészségtől, amelyben azt írják, hogy a kettős gyanú egyike miatt sem indítanak büntetőeljárást a legutóbbi váradi zászlóügyben. A szoborügy fejleményeiről is beszámoltak a tájékoztatón.

Fellebbez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ugyanis választ kapott az ügyészségtől, amelyben azt írják, hogy a kettős gyanú egyike miatt sem indítanak büntetőeljárást a legutóbbi váradi zászlóügyben. A szoborügy fejleményeiről is beszámoltak a tájékoztatón.

Sajnálatos, hogy 30 évvel a rendszerváltás után, azaz a mai napig sincs az országban olyan törvény amely megvédi a kisebbségi jelképeket – nyilatkozta tegnap Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, annak kapcsán, hogy megkapták az ügyészség válaszát a legutóbbi zászlóügyben tett feljelentésre. Mint ismeretes, a Sas passzázsban december 29-ről 30-ra virradó éjjel, az ottani szórakozóhelyek vendégei egy részének szeme láttára egy szintén ott szórakozó hölgy felállt egy székre, és egy öngyújtóval megpróbálta felgyújtani a magyar zászlót, ami az RMDSZ székházon van. A szövet azonban ehhez nem volt megfelelő, nem kapott lángra, egy szemtanú pedig, aki le is videózta az esetet, végül eltántorította szándékától az elkövetőt. Az RMDSZ másnap rongálásért tett feljelentést, az EMNP rongálásért is és közösség elleni izgatásért is.

Részletek

Csomortányi István, az EMNP elnöke elmondta: rendőrségi és ügyészségi feljelentést is tettek, a rendőrség a neki címzettet továbbította az ügyészségre, majd e két ügyet összevonták. Most kaptak választ az ügyészségtől, amelyben az áll, hogy nyomoztak, de büntetőeljárást végül nem indítanak. Azonosították az elkövetőt, Nicoleta Muţ személyében. Viszont azt állapították meg, hogy nem derült ki, hogy közösség elleni izgatás céljából követte volna el tettét, sőt az ügyészség szerint a szemtanúkat sem tüzelte a kisebbségek ellen a cselekmény, mivel a legtöbben közülük távoztak. A helyszíni videókból azonban egyébként nem ez derül ki, a legtöbb szórakozó a helyszínen maradt. A válaszban – amelyben egyébként a feljelentő Néppárt hivatalos nevét is elírták – az áll, hogy rongálás miatt sem indítanak eljárást. Ugyanis konzultáltak a tűzoltósággal, amely szerint a gyújtogatási kísérlet az épületet nem veszélyeztette, anyagi kár pedig nem keletkezett. Csomortányi emlékeztetett: ez nem igaz, hiszen maga a zászló megsérült, ráadásul a BTK a gyújtogatás kísérletét is büntetni rendeli. Az ügyészség még arra is hivatkozik, hogy a hölgy fiatal, tiszta a múltja, ezért sem tartják indokoltnak eljárás indítását.

E választ 20 nap alatt lehet megfellebbezni, és az EMNP meg is teszi. Mint már megírtuk, 42.600 lej erkölcsi kártérítést kérnek a feljelentésben, azért épp ennyit, mert ekkora büntetést kapott Péter Ferenc, egy Maros megyei település volt polgármestere, amikor székely zászlót tűzött ki. A pénzt egyébként jogsegélyszolgálatra költenék.

Szoborügy

Más témára térve az EMNP-sek elmondták: továbbra is azt szeretnék, ha a városalapító Szent László szobra Váradon a főtérre kerülne. Négy éve 8000 aláírást gyűjtöttek ennek támogatására, Csomortányi szerint „akkor az RMDSZ frakciója azzal vette el a kezdeményezés élét, hogy kialkudták a központi híd Sfântul Ladislaura való átkeresztelését, de hivatalosan még a híd sem kapott magyar nevet". Most is tart viszont egy olyan aláírásgyűjtés, amelynek során magyar szervezetek képviselői támogathatják a főtéri szoborállítás tervét. Eddig 30 szervezet reprezentánsa írta ezt alá, rövidesen iktatni fogják a városházán, ugyanis a szobrot a Polgármesteri Hivatal elé, a Szent László plébánia mellé szeretnék elhelyeztetni. Tartanak tőle, hogy a főtéren végül három román vonzatú köztéri alkotás is lehet, magyar pedig egy sem. Azt kérik, ha van még olyan szervezet, amely nem támogatta az aláírásgyűjtést, annak képviselői vegyék fel velük a kapcsolatot, vagy a Kálvin utca 1. szám alatti székhelyen, vagy a párt Facebook-oldalán.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!