ERDON Helyi hírek

2019.04.02. 12:28

Lesz Critical Mass

Noha egy ideig erősen kétséges volt, most úgy tűnik, hogy április 22-én mégis megszervezik Nagyváradon a Critical Mass-t.

Noha egy ideig erősen kétséges volt, most úgy tűnik, hogy április 22-én mégis megszervezik Nagyváradon a Critical Mass-t.

A Critical Mass egy nemzetközi kerékpáros mozgalom, melynek Nagyváradon is immár évtizedes hagyománya van. A Critical Mass lényegében egy kerékpáros felvonulás, melynek célja felhívni a figyelmet az alternatív közlekedés, köztük a biciklizés egészséges, környezetbarát voltára. Nagyváradon a ProBikers Egyesület szervezi meg ezt a biciklis felvonulást, de néhány napja az egyesület Facebook oldalán egy bejegyzés volt olvasható, melyben azt közölték, hogy az április 22-re tervezett esemény nem kapta meg a nagyváradi polgármesteri hivatal események jóváhagyásával foglalkozó bizottságától az engedélyt arra hivatkozva, hogy azon tizennégy éven aluli gyerekek is részt vesznek. Ezt a hírt megerősítette lapunknak Alina Dinu, a Bihar Megyei Rendőrség szóvivője, aki hangsúlyozta : a törvény tiltja azt, hogy közutakon kisgyerekek biciklivel közlekedjenek. Megtudtuk tőle azt is, hogy a közlekedésrendészet elvi beleegyezését adta abba, hogy lebonyolítsák a Critical Mass-t, de csak azzal a feltétellel, ha azon nem vesznek részt tizennégy év alatti gyerekek.

Kifogások

Megszólaltattuk az ügyben Sebastian Miklot, a ProBikers egyesület elnökét is, aki elmondta, hogy sok vita után a rendőrség végül jóváhagyta az esemény lebonyolítását Váradon. Elárulta, hogy mintegy két héttel ezelőtt beszélt a Critical Mass-ről a rendőrségi illetékessel, aki semmilyen kifogást nem fogalmazott meg az esemény kapcsán, viszont múlt héten az említett városházi bizottsági ülésen „már nem volt megfelelő sem a nap, sem a dátum, sem az óra, sem az útvonal. Végül azzal álltak elő, hogy az eseményen tizennégy éven alatti gyerekek is részt vennének” – fogalmazott Miklo. A főszervező végül elfogadta a rendőrség álláspontját, vagyis a Critical Mass-en nem vehetnek majd részt tizennégy év alatti gyerekek. Továbbá a Critical Mass az eredetileg meghirdetett időponttól eltérőn fél órával később kezdődik, tehát április 22-én 18. órától lesz a gyülekező a Rogériuszi piac melletti parkolóban, fél órával később pedig elindul a menet, melynek végcélja szokás szerint a váradi városháza előtt tér lesz.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!