ERDON Helyi hírek

2019.04.04. 08:40

Figyelemfelkeltő felvonulást tartottak

Április 2-án volt az Autizmus Világnapja, mely alkalomból a Bihar Megyei S.O.S. Autizmus Egyesület közösen a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságával több programot szervezett.

Április 2-án volt az Autizmus Világnapja, mely alkalomból a Bihar Megyei S.O.S. Autizmus Egyesület közösen a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságával több programot szervezett.

Körülbelül száz váradi vett részt kedden azon a felvonuláson, melyet az Autizmus Világnapja alkalmából szervezett a Bihar Megyei S.O.S. Autizmus Egyesület, a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságának (DAS) támogatásával. 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrumzavarra, amely tízmilliókat érint a Földön.Ugyanakkor határozatban kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

A gyülekező délután öt óra után volt a Körös áruház előtt, ahol nem csak ezen spektrumzavarral élők voltak jelen, hanem a hozzátartozóik, önkéntesek,valamint Arina Moş, az említett hivatal igazgatónője is. A helyszínen elővett kék színű pólókat öltöttek magukra, és akárcsak a korzón keresztül a Szent László térig tartó méltóságteljes lassú menetelés során, tájékoztató szórólapokat és írószereket osztogattak az érdeklődő járókelőknek. Emellett olyan feliratú táblákat tartottak magasba, melyeken azt lehetett olvasni, hogy Együtt az autizmusért.

Az autizmusról

Az Autisták Országos Szövetségének honlapja szerint az autizmus olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat. Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élő ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról. A rossz hír az, hogy még nincs pontos válasz arra a kérdésre, hogy mi okozza az autizmust. Jó hír viszont, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával,egyes szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza.

Nagyváradon a Bihar Megyei S.O.S. Autizmus Egyesület mellett egy másik civil szervezet, az Élet Autizmussal Egyesület is felkarolta az autisták ügyét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!