ERDON Helyi hírek

2019.03.06. 11:02

Megérkeztek az iskolatáskák

Megérkeztek Nagyváradra azok az iskolatáskák, melyeket a Rákóczi Szövetség azoknak a gyerekeknek ajánl fel, akiket a szüleik a következő tanévben magyar előkészítő osztályokba iratnak.

Megérkeztek Nagyváradra azok az iskolatáskák, melyeket a Rákóczi Szövetség azoknak a gyerekeknek ajánl fel, akiket a szüleik a következő tanévben magyar előkészítő osztályokba iratnak.

A Rákóczi Szövetség az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos küldetésének tartja a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését.

Egyik nagyon lényeges célkitűzése az is, hogy minél több diákot és szülőt biztasson magyar iskola választására. Ezen programjának keretében a tegnap érkezett iskolatáskák egy új kezdeményes tárgyai, ami arról szól, hogy minden egyes gyermek, akit magyar előkészítő osztályba iratnak március hónap folyamán, kapni fog egy iskolatáskát a beiratkozáskor, esetleg közvetlenül utána a tanítónőtől vagy a vezetőségtől – nyilatkozta a Bihari Naplónak Kéry Hajnal, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke.

Ehhez az akcióhoz kapcsolódik valamiképpen, hogy korábban minden év decemberében a Rákóczi Szövetség ajándékcsomaggal lepte meg azokat a nagycsoportos ovisokat, akik a következő évben valószínűleg magyar iskolába mentek. Legutóbb, 2018 decemberében ez az ajándék egy igényes kivitelezésű, Mátyás királyról szóló meséskönyv volt. A tanév megkezdését követően pedig, minden egyes beíratott diák, aki el is kezdte tanulmányait magyar előkészítő osztályban, 10 ezer forint értékű egyszeri juttatásban, ösztöndíjban részesült a Rákóczi Szövetség részéről.

Zajlik a beiratkozás

Ezernyolcszáz, külön lányoknak és külön fiúknak szóló, egyenként 60 euró értékű iskolatáskát, illetve az ezeket tartalmazó dobozokat pakolták át egy amúgy Szlovákiából érkezett, Szilágy megyei rendszámú kamion rakteréből a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Líceum tornatermébe. Ezek közül 1200, Bihar megyei iskolákban lesz szétosztva ezekben a napokban, 600 darabot pedig Besztercére, Szászrégenbe, Nagybányára és Máramarosszigetre visznek, ahonnan erdélyi tanintézetekbe kerülnek. „Az iskolatáska egy olyan eszköz, kellék, melyre minden egyes szülőnek és minden egyes diáknak szüksége van. A kisiskolások annak örülnek a legjobban, amikor megkapják az első iskolatáskájukat, és egyúttal ez egy jelzés a szülők felé is, hogy igenis fontos az, hogy magyar iskolákba írassák a gyermekeiket” – fogalmazott Kéry Hajnal.

A szülők a beiratkozási kérvényt a választott iskolában tehetik le a beiratkozás első ütemében, vagyis 2019. március 4–22., hétfőtől péntekig 8–18 óra között. Azokat a gyerekeket lehet beíratni, akik 2019. augusztus 31-ig betöltik a 6. életévüket. Szülői kérésre azokat is, akik december 31-ig lesznek hatévesek, és a pszichoszomatikus felmérés alapján alkalmasak.

Bihar megyében hagyományos magyar előkészítő osztály 48 indul 38 iskolában, 1002 hellyel, valamint 6 magyar nyelvű step by step osztály is, 4 iskolában, összesen 150 hellyel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!