ERDON Helyi hírek

2019.02.27. 11:19

Fanyírás helyett csonkítás Váradon

Tegnap felkereste lapunk szerkesztőségét Bornemissza Antal nagyváradi olvasónk, aki elpanaszolta, hogy megcsonkították az általa ültetett és negyven éven át gondozott nyárfát.

Tegnap felkereste lapunk szerkesztőségét Bornemissza Antal nagyváradi olvasónk, aki elpanaszolta, hogy megcsonkították az általa ültetett és negyven éven át gondozott nyárfát.

A nagyváradi Traian Lalescu 34. szám alatti tömbházban lakó olvasónk szinte sírva panaszolta nekünk azt, hogy február 15-én elment otthonról, és mikor hazaért, azt látta, hogy az általa negyven évvel ezelőtt a tömbház elé elültetett, és azóta gondozott nyárfa ágait és a koronáját is teljesen levágták. „Megcsúfították a fámat. Most úgy néz ki, mint az ember, akit levetkőztetnek anyaszült meztelenre és még a haját is levágják. A zöldövezetet is ledöntötték, az élő sövény le van tiporva” – panaszolta Bornemissza Antal, hozzátéve, hogy a levágott faanyagot a lakótársulás adminisztrátora a tömbház pincéjébe tette, ahonnan aztán napok múlva eltűntek a gallyak és az ágak. A panaszos azt hangsúlyozta, hogy a fa a hátsó udvaron áll egy zöldövezetben, nincsenek a közelben kábelek, vezetékek, amelyeket veszélyeztetett volna a fa koronája, és eddig soha senki nem panaszkodott a lakók közül amiatt, hogy bármiféle gondja lenne a fával. Azt is elárulta, hogy ennek ellenére többször is volt már vita közte és a lakótársulási elnök, illetve az adminisztrátor között arról, hogy mi legyen a fával. Bornemissza Antal belátta azt, hogy ritkítani kell az ágakat és meg kell metszeni a koronát, ilyen munkálatok voltak is már korábban, de a lombkoronát mindeddig meghagyták. „Eddig sikerült a fát megmenteni, most nem. Sírok, amikor látom, hogy néz most ki az a fa. Azzal vigasztaltak, hogy kinő majd újra. Én hetvennyolc éves vagyok, fogok én még negyven évet élni, míg rendes koronája lesz megint annak a fának?!” – tette fel a kérdést Bornemissza Antal.

Ha kérik, vágják

A polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk az esetről. Mirela Macra, a hivatal sajtóosztályának a munkatársa kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a lakótársulástól érkezett egy fametszésre vonatkozó kérés a polgármesteri hivatalhoz. A beadványban azzal indokolták kérésüket, hogy a fa mintegy három-négy méterrel magasabbra nőtt a tömbháznál, zavarta a tetőt, a lefolyókat és amikor fújt a szél, az ablakokat is kaparta. A kérést jóváhagyta a fametszéseket elbíráló bizottság, mondta Mirela Macra, ennek a jóváhagyásnak az alapján metszették meg a fát a RER vállalat munkatársai, majd hozzátette, hogy a fa tavasszal új hajtásokat hoz és idővel visszanő a lombkoronája. Mirela Macra hangsúlyozta, hogy a lakótársulás minden lakót képvisel, ezért a lakók a lakótársulás vezetőivel kell egyeztessenek az őket érintő ügyekben. Kérdésünkre válaszolva Macra elmondta, hogy a szabályos eljárás az, hogy a megmetszett fák levágott gallyait, ágait a RER Moreni utcai telephelyére szállítják, de azt nem tudja, hogy a Lalescu utcai fametszéskor is így jártak-e el.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!