ERDON Helyi hírek

2019.02.27. 09:07

Elkezdte az aláírásgyűjtést a váradi RMDSZ

Kedd délelőtt a Körös áruház előtti téren felállított standnál elkezdte az aláírások gyűjtését a május 26-i európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges lista leadásához az RMDSZ váradi szervezete, mely akció egészen március 15-ig tart.

Kedd délelőtt a Körös áruház előtti téren felállított standnál elkezdte az aláírások gyűjtését a május 26-i európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges lista leadásához az RMDSZ váradi szervezete, mely akció egészen március 15-ig tart.

Tekintettel arra, hogy 2019. május 26-án európai parlamenti választások lesznek Romániában is, február 26-án délelőtt a Körös áruház előtti téren az RMDSZ nagyváradi szervezete hivatalosan elkezdte aláírásgyűjtési akcióját.

Meleg Vilmos elnök a helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatón a Bihari Naplónak azt nyilatkozta: az elmúlt évek legnagyobb sikerét tudhatja magáénak az RMDSZ a Minority SafePack-akcióval, amivel sikerült elérnie azt, hogy az őshonos kisebbségek jogaival foglalkozó európai mozgalom zászlóvivőjévé lett. Ahhoz azonban, hogy ezt eredményesen folytatni lehessen, szükség van arra is, hogy minél több képviselője ott legyen a Szövetségnek, s áttételesen a romániai magyarságnak a majdani új összetételű európai parlamentben, hiszen sok még a tennivaló, és csak az erős brüsszeli jelenlét a garancia a további sikerek elérésére. Arra is felhívta a figyelmet: a nemzeti összetartozás jegyében a Fidesz-KDNP-listáján ismét helyet kapott kárpátaljai és délvidéki jelölt is, illetve mivel Szlovákia EU-tagállam, az MKP is indíthat saját listát az RMDSZ-hez hasonlóan, így az anyaországi és a külhoni magyar EP-képviselők közösen egy összmagyar képviseletet biztosíthatnak az európai parlamentben. Úgy fogalmazott: nagyon jó lenne, ha Erdélyből legalább három képviselőt tudna küldeni az RMDSZ, de szerinte még a négy sem lehetetlen. Ennek érdekében tartják fontosnak azt, hogy kiálljanak Nagyvárad lakosai elé, és személyesen gyűjtsék az aláírásokat.

Botházy Nándor ügyvezető elnök arról beszélt: az európai parlamenti választási törvény, illetve a nemzeti szintű szabályozások értelmében azért, hogy egy tömörülés listát állíthasson az EP-választásokra, 200 ezer támogatói aláírást kell benyújtson a Központi Választási Bizottsághoz. Ennek érdekében az RMDSZ Erdélyben, a Partiumban, s ezen belül Bihar megyében és Nagyváradon is aláírásgyűjtésbe kezdett. Az aláírók 18. életévüket betöltött, szavazásra jogosult személyek lehetnek, az ívek kitöltéséhez pedig szükségesek a személyi igazolványban szereplő adatok. Fontos tudnivaló, hogy mindenki csak egy listát írhat alá, ellenkező esetben szabálysértést követ el, és az aláírása érvénytelennek minősül. Megjegyezte: dr. Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes is a kolozsvári kongresszuson kiemelte azt: nyilvánvaló, hogy Erdélyben az RMDSZ a meghatározó politikai erő, és ha netalán, ne adj Isten valamikor meggyengülne, akkor véget érne a hatékony magyar érdekképviselet.

Helyszínek

Pető Dalma ügyvezető alelnöktől megtudtuk, hogy több fontos rendezvényükön is gyűjteni fogják az aláírásokat: a március 3-i farsangi mulatságon, a március 8-án a filharmóniában a nőnapi ünnepség alkalmával és március 9-én a nőnapi bálon, közösen az RMDSZ Nőszervezettel. A Körös áruház előtti standnál pedig hétköznap (tehát szombat-vasárnap nem) 10-17 óra között, egészen március 15-ig, amikor a megemlékezéseken várják még az aláírókat. Emellett az RMDSZ-székházakban és a körzeti elnököknél is alá lehet írni.

A Brexit következményeként Romániának eggyel több, vagyis 33 képviselője lesz majd az Európai Parlamentben. Az RMDSZ-lista első öt helyezettje Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Vincze Loránt FUEN-elnök és Oltean Csongor MIÉRT-elnök közül kerül ki. Március 1-jén, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) véglegesíti a listát, majd március 9-én, a Szövetségi Képviselők Tanács (SZKT) nagyváradi ülésén ezt megerősíti.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!