ERDON Helyi hírek

2019.01.31. 10:15

Informatizálják a kataszteri nyilvántartásokat

A megyei Kataszteri Hivatal, valamint a megyei csendőrség vezetői, azaz Ivan Let Calin Sorin és Ioan Bogdan számoltak be a két intézmény tavalyi tevékenységéről a Prefektúrán.

A megyei Kataszteri Hivatal, valamint a megyei csendőrség vezetői, azaz Ivan Let Calin Sorin és Ioan Bogdan számoltak be a két intézmény tavalyi tevékenységéről a Prefektúrán.

1907 küldetést hajtott végre tavaly a megyei csendőrség - ez is elhangzott az úgynevezett prefektúrai kollégium tegnapi ülésén, ahol a csendőrség itteni vezetője összegezte 2018-as tevékenységüket. A szóban forgó bevetések aránya 24 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Konkrétumokra térve többek között elmondta: tüntetések alkalmával 474-szer biztosították a helyszíneket, összesen 1604 csendőrrel, kulturális eseményeken 521-szer, 2816 emberükkel, sport eseményekkor 97-szer, míg például vizsgaidőszakokban 70-szer voltak tanintézetekben. Ami a közrend fenntartását illeti, tavaly 3710 ilyen misszióban vettek részt, ami viszont kevesebb, mint egy évvel előbb. Külön kiemelte ezek közül, hogy 590-szer turista helyszíneken járőröztek, mégpedig Biharfüreden, Pádison. Más intézményekkel együtt működve további 438 küldetésen vettek részt, a legtöbbször értelemszerűen a rendőrséggel kooperálva. Tavaly 131 büntetőjogi esetet regisztráltak a megyében a csendőrök, továbbá 2269 szabálysértést. Ami a különféle létesítmények őrzését illeti a megyében 27 objektumot felügyelnek, többnyire bíróságokat, ügyészségeket, és különféle belügyis épületeket, továbbá részt vettek 14 cég áruszállításának a biztosításában is, ami összesen 784 szállítmányt jelent. A vezetőjük szerint idén fő céljuk az operatív tevékenység eredményességének növelése.

Kataszteri ügyek

A kollégiumi ülésen beszámolt 2018-as aktivitásukról a Kataszteri Hivatal vezetője is. Így tavaly 61800 ügyet oldottak meg. Mint mondta jelenleg legfontosabb tevékenységük abban az országos programban való részvétel amelynek célja kataszteri nyilvántartások informatizálása. A múlt évben ezek a munkálatok Nagybáródon, Borson és Tulkán be is fejeződtek.

A jogi osztályuk 2018-ban 27 petíciót kapott, a legtöbben különféle mérések eredményivel elégedetlenek. Megjegyezte egyébként, hogy a megyében található 101 település közül 4 esetében 100 százalékban rendben vannak a kataszteri ügyek. Idei fő céljaik között elsőnek azt jelölte meg, hogy több alkalmazottal szeretnének dolgozni, és a munkakörülményeik sem mindig kielégítőek, emellett pedig bővíteni kívánják az online ügyintézési lehetőséget az egész megyében.

Ioan Mihaiu prefektus a tanácskozáson még elmondta: a téli időszakban a kiemelt turistacélpontokat figyelik biztonsági szempontból is, idén eddig egy esetben hajtottak végre hótömeg-robbantást, lavina elkerülésére, Vértopon. Más témára térve jelezte: ami a sertéspestist illeti, még nincs vége a járványnak, továbbra is ellenőrzéseket végeznek a szakhatóságok, ahol kell, büntetnek is, illetve a fertőzött állatállományt le kell ölni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!