ERDON Helyi hírek

2019.01.31. 12:50

A megyei tanácsok számára is legyen exkluzív uniós pénzalap

Szerda délben az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila szenátor, a szervezet Bihar megyei elnöke. A közigazgatási egységeknek kiutalt uniós pénzösszeg volt a téma.

Szerda délben az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila szenátor, a szervezet Bihar megyei elnöke. A közigazgatási egységeknek kiutalt uniós pénzösszeg volt a téma.

Arról beszélt január 30-i nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöke: a RO-HU-s, vagyis határon átnyúló európai uniós támogatások után a legnépszerűbb és legsikeresebb finanszírozások a Regionális Operatív Program pályázatai keretében valósulnak meg, ezt jelzi ezek magas romániai abszorpciós szintje is. A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetési ciklusban a megyeszékhelyek privilegizált helyzetben vannak abból a szempontból, hogy számukra külön fenntartott pénzalapok lettek kiutalva, vagyis nem kell versenyezzenek más közigazgatási területi egységekkel ezen a téren. Ilyen előnyt csakis a megyeszékhelyek élveznek, más települések, municípiumok vagy a megyei önkormányzatok tehát nem. Ez azt jelenti, hogy megírják a projektjeiket, megindokolják, és gyakorlatilag nyertes pályázatokként könyvelhetik el ezeket. Temesvárnak például előzetesen 55,9 millió euró, Kolozsvárnak 45,2 millió euró, Nagyváradnak pedig 36,1 millió euró lett előzetesen allokálva megpályázható összeg formájában, és egyik más megyeszékhelynek sem jutott 20 millió euró alatt. Később, mivel egyes megyeszékhelyek nem éltek a lehetőséggel, kiegészítették az eredeti forrásokat, így jelenleg Várad 70 millió euróra számíthat ezen finanszírozási forma keretében úgy, hogy tulajdonképpen senkivel sem kell konkurálnia.

A Bihar Megyei Tanács az RMDSZ-es Pásztor Sándor irányítása alatt ebben a mandátumban, vagyis 2016 nyara óta napjainkig 65 millió euró értékben nyert uniós forrásokat úgy, hogy számára nem állt rendelkezésre előre kiutalt összeg, és versenyhelyzetben kellett teljesítenie. Ha a Megyei Tanács, mely összes váradi kulturális közintézmény fenntartója, esetében is létezne előre allokált pénz, akkor a honatya számításai szerint az említett összeg elérné a 135 millió eurót.

Költségvetés

A politikus felidézte, hogy tavaly ősszel az egyik konferencián Corina Cretu, az Európai Unió regionális fejlesztésekért felelős biztosa azt nyilatkozta: az Európai Bizottság azt szeretné, ha a 2021-2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a regionális fejlesztési alapok 20 százalékából részesülne a 39 megyeszékhely. Cseke Attila hangsúlyozta: az RMDSZ egyetért azzal, vagyis nem vitatja, hogy a megyeszékhelyek rendelkezésére álljon ezen allokáció, de azt kéri, hogy a megyei tanácsok esetében is létezzen hasonló, azaz valós versenyhelyzet nélkül megpályázható pénzalap. Ezt az óhaját a programjába is belefoglalja a Szövetség, és téma lesz a február 23-i kolozsvári kongresszusán.

Újságírói kérdésre válaszolva Cseke Attila kifejtette: az RMDSZ nem ért egyet a jelenlegi kormány azon attitüdjével, hogy nem tudta időben elfogadni az országos költségvetést. A szövetség amúgy azt szeretné, hogy a jövedelemadó 100 százalékban maradjon helyben, létezzen egy minimális plafonérték a lakosságszám figyelembevételével a költségvetési kiutalásoknál, egyetlen közigazgatási egység se kapjon a tavalyinál kevesebb pénzt a büdzséből, valamint legyen kellő összeg biztosítva az észak-erdélyi autópálya építésének folytatása céljára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!