ERDON Helyi hírek

2018.12.20. 10:57

Újabb négyszáz ingatlanra vetettek ki többletadót

A nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén újabb négyszáz olyan ingatlanra vetett ki többletadót, amelyeket elhanyagoltnak, gondozatlannak ítélt meg az önkormányzat.

A nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén újabb négyszáz olyan ingatlanra vetett ki többletadót, amelyeket elhanyagoltnak, gondozatlannak ítélt meg az önkormányzat.A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere emlékeztetett arra, hogy a múltkori helyi tanácsülésen az elhanyagolt vagy beépítetlen telkek, valamint a belvárosban lévő zárva tartott földszinti kereskedelmi egységekre vetették ki az ötven százalékos többletadót, a mostani tanácsülésen pedig négyszáz elhanyagolt telek vagy rossz állapotban lévő ingatlan esetében vetett ki a helyi tanács többletadót. Ilie Bolojan emlékeztetett arra, hogy pár éve kezdte el a város megadóztatni az elhanyagolt épületeket és telkeket: az első esztendőben, azaz 2016-ban 142 ingatlan tulajdonosa kellett fizesse a pluszadót, és mivel évről évre a városnak egyre nagyobb területén alkalmazták a vonatkozó határozatot, ezért 2017-ben már 255 ingatlant, 2018-ban pedig 236 ingatlant sújtott a többletadó. Az idén a határozat hatályát kiterjesztették az egész városra, ennek eredménye az, hogy 2019-ben négyszáz ingatlan tulajdonosa fizeti majd a plusz adót, ezek közül 236 ingatlant már az idén is megadóztattak, a többi új ingatlan, amit az idén azonosítottak be.

Ipari területek

Bolojan kiemelte, hogy a megadóztatott ingatlanok harminc százaléka ipari terület, ugyanis a helyi határozatot kiterjesztették ezekre a létesítményekre is. A polgármester hangsúlyozta, hogy több tíz, sőt, több száz hektáros telkekről van szó, amelyek több mint huszonöt éve el vannak hanyagolva. Mint mondta, ezeknek a gyáraknak és a telkeknek a legtöbbjét nagyon kedvező áron vették meg annak idején, és sokan ingyenesen telekkönyveztették a gyárak telkeit, és több mint 25 éve alatt lett volna idő arra, hogy kezdjenek ezekkel az ingatlanokkal valamit. Bolojan hangsúlyozta, hogy a többletadóztatással nem az a cél, hogy több pénzt hajtsanak be, hanem az, hogy ösztönözzék a tulajdonosokat arra, hogy kezdjenek valamit ezekkel a gyárakkal és telkekkel: adják el, bontsák le, építsék újra stb. A polgármester kiemelte, hogy az ebből a többletadóból befolyó összegeket a város homlokzatfelújítási programjára fordítják, majd hozzátette, hogy a tavaly a többletadóval sújtott épületek 10–12 százalékát felújították. Arra az újságírói kérdésre, hogy konkrétan mennyivel emelkedik a többletadóval sújtott ingatlanok adója, Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy ez épületenként változik, de konkrét példaként megemlítette azt, hogy egy olyan ipari létesítmény esetében, amely után eddig 20 ezer eurót kellett fizetni, a többletadóztatás nyomán jövőre 120 ezer euró lesz az adó. A többletadóra vonatkozó határozatokat egyébként a szociáldemokraták ellenszavazatai mellett fogadta el a nagyváradi helyi tanács.

Kölcsön parkolóházakra

A helyi tanács tegnapi ülésén felhatalmazta a Nagyváradi Közterület-fenntartót (ADP), hogy 40,5 millió lejes, azaz közel tízmillió eurós kölcsönt vegyen fel a volt Voința sporttelep telkén, valamint a Brașovului utcán építendő parkolóházak megvalósítására. A hitelt két év alatt lehet felvenni és öt év alatt kell törleszteni. A Voința sporttelepen felépítendő négyszintes parkolóházban a tervek szerint 340 parkolóhely lesz és mintegy 16,7 millió lejbe fog kerülni a megépítése áfa nélkül. A Brașovului utcai létesítmény négyszáz férőhelyes lesz. A tervek szerint mindkét parkolóházat jövőre kezdik el építeni. Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen szavazták meg azt a határozat-tervezetet, melynek értelmében a város partnerségben a magánszférával egy épületet épít a Széchenyi téren (Traian park) az igazságügyi palota és az ügyvédi kamara között, oda, ahol a Demokrata Párt egykori székházának épülete áll. A három emeletes épület földszintjén irodahelyiségek, az emeleteken lakások lesznek, árulta el a polgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón. Az építkezés során a telken lévő összes ingatlant lebontják, az új épület magassága pedig illeszkedni fog a két másik meghatározó épület, a bíróság és az ügyvédi kamara épületének a magasságához.

Határon átnyúló projektek

Az említett tegnapi sajtótájékoztatón Ilie Bolojan beszámolt a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködési Program keretében benyújtott projektekről is. Bejelentette, hogy az ennek keretében benyújtott projektek közül ötre finanszírozást nyert a város. Ezek egyike a nagypiac felújítása, melynek megvalósítására az önkormányzat jelentős önrésszel, 4,5 millió euróval járul hozzá, míg kétmillió euró a vissza nem térítendő támogatás. A többi nyertes projekt esetében azonban elenyész a város önrésze, tette hozzá. Konkrétan az autóbusz-vásárlási projektről van szó, melynek keretében a Helyi Közlekedési Vállalat vásárol új buszokat, másik három pályázat pedig az egészségügy szakterületére vonatkozik. Ezek közül talán a legfontosabb egy ultramodern laboratórium kiépítése a Gavril Curteanu városi kórházban. Ebbe a laboratóriumba vákuumrendszerben, vagyis emberi beavatkozás nélkül jutnak el a minták a kórház összes osztályáról, és az elemzések elvégzése után az eredményeket és minden szükséges adatot elektronikus úton juttatnak vissza az osztályokhoz, a vérmintákat pedig tárolni lehet majd, így ha később újabb elemzésre van szükség nem kell újra vért venni a pácienstől. Emellett imagisztikai berendezéseket (mágneses rezonancia vizsgálót, CT-t) is beszereznek a városi kórház számára, aminek köszönhetően egy-két éven belül ebben az egészségügyi intézményben is el lehet majd végezni minden precíz diagnózist biztosító vizsgálatot. A harmadik nyertes egészségügyi projekt keretében egy új műtőblokkot építenek a szülészet új épületében; miután ez megvalósul, teljesen fel lehet majd szabadítani a szülészet régi épületét.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!