ERDON Helyi hírek

2018.12.07. 14:08

Ismét zajlik a Nyelvmentor a nagyváradi PKE-n

Ebben az egyetemi tanévben is megszervezik a Partiumi Keresztény Egyetemen a Nyelvmentor címet viselő rendezvénysorozatot.

Ebben az egyetemi tanévben is megszervezik a Partiumi Keresztény Egyetemen a Nyelvmentor címet viselő rendezvénysorozatot.

 

A temesvári Start – Tanácsadó és Továbbképző Iroda által megpályázott programot 2013-ban indították útjára, a kedvezményezettek a Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének és a Tanító- és tanárképző szaknak a hallgatói. A programnak három fázisa van: első részében előadások hangzanak el, majd „nyelvmentorokat” készítenek fel, hogy partiumi és bánsági középiskolákban interaktív előadást tarthassanak. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet: a nyelvvel nemcsak hasznos, de izgalmas is foglalkozni – mondta el Magyari Sára projektvezető.

A szónoklat tudománya

Az immár ötödik éve folyó rendezvénysorozat idei évadának első előadását a PKE Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének és a Start – Tanácsadó és Továbbképző Irodának a meghívására Pölcz Ádám, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító és Óvóképző Karának adjunktusa tartotta. Mi történik bennünk, amikor beszélünk? A megszólalásra fordított energia, és ami mögötte van című előadásában a retorikáról, vagyis a szónoklat tudományáról, annak új megközelítéséről beszélt az elmúlt kedden a PKE-n. A retorika sok évszázados tudomány, Arisztotelész a meggyőzés tudományaként határozza meg. Napjainkra már kialakult egy újabb definíciója is, amely alapján a szónoknak nem feltétlenül a meggyőzés a célja, hanem a „félreértések és ellenszereinek tanulmányozása” – hangzott el az előadáson. Egy másik megközelítés szerint a retorika az energiabefektetés látható formája. Jelenleg beszélhetünk a média és reklámok retorikájáról is, tehát ez a tudomány nem korlátozódik a beszédre, sőt olyan megközelítések vannak, amelyek az állatok kommunikációjára is kivetítettek.

Az emberi kommunikációra jellemző az információbővülés, vagyis az, hogy egyre pontosabban ki tudjuk fejezni mondanivalónkat, ezzel a információbővüléssel pedig csökken a beszélő saját energiájának befektetése. Ám ez csak akkor történik meg, ha tudjuk, hogyan kell megformálni mondanivalónkat. Ezért is lehet mindenki számára hasznos a retorika tanulmányozása.

A Nyelvmentor program keretében további öt előadásra kerül sor, és bár egyetemi környezetben hangzanak el, de nyitottak nemcsak a PKE hallgatói, hanem további érdeklődők számára is. A rendezvénysorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!