ERDON Helyi hírek

2018.12.05. 09:19

Befektetési és vállalkozási kultúrákról, szokásokról

A Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete újabb hasznos előadást rendezett hétfő délután az egyik hotel konferenciatermében. Szabó Géza bankigazgató volt az összejövetel vendége.

A Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesülete újabb hasznos előadást rendezett hétfő délután az egyik hotel konferenciatermében. Szabó Géza bankigazgató volt az összejövetel vendége.

Tank-Szigeti Ildikó, a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesületének elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Arra hívta fel a figyelmet: a klubnapokon igyekeznek hasznos, érdekes és izgalmas témákat felvetni, hogy segítségére legyenek egymásnak.

A továbbiakban a 43 éves banki tapasztalattal rendelkező Szabó Géza, az OTP Bank Románia magyar ügyosztályának igazgatója tartott kötetlen előadást Befektetési és vállalkozási kultúrák és szokások címmel, mely során több fontos kérdést érintett, mint például: mikor kell céget alapítani, fiatalon vagy egy bizonyos életkor és tapasztalat birtokában? Mennyire sikeresek a start-up vállalkozások? Érdemes ilyen vállalkozást indítani? Egy olyan új fogalommal ismertette meg a hallgatóságát, mint a reziliencia. A szocializmus idején úgymond elzárva értünk a nyüzsgő világtól, a rendszerváltozás után azonban minden felgyorsult számunkra is, kiszámíthatatlan lett a jövőnk, sok stressz ér bennünket, ami sokunknál félelmet okoz, bizonytalanságot eredményez. Közhely, de igaz, hogy egyetlen állandó dolog a változás az életünkben. A reziliencia egy folyamatos felkészülést jelent, rugalmas ellenálló képességnek a kialakítását, és a megfelelő erőforrásoknak a felhasználását annak érdekében, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó körülményekhez. Helyt tudjunk állni, hogy a bukásból siker, a megpróbáltatásból kihívás, a letargiából energia legyen- magyarázta.

Kutatás

A továbbiakban a bankszakember néhány közvélemény-kutatás eredményeit ismertette. Az egyik ilyen felmérés szerint, ha lenne megtakarított pénzfölöslegük, a megkérdezettek 70 százaléka bankbetétekbe fektetné, 35 százalékuk ingatlanba, 30 százalékuk saját vállalkozást alapítana, 20 százalékuk földet vásárolna, 18 százalékuk tőzsdézne, 13 százalékuk műkincseket venne, 12 százalékuk pedig aranyt. Amúgy a statisztikák szerint Romániában a lakosok szeretik a stabilitást, a kötöttséget abban az értelemben, hogy 82 százalékuknak saját lakásuk van, s ugyanígy gondolkodnak a horvátok, a szerbek, a magyarok, míg az ellenkező pólust a németek, az osztrákok, a dánok, az angolok, a franciák képviselik, akik állítólag a legkevésbé ragaszkodnak ehhez, inkább örök bérletekbe invesztálnak.

Romániára, mivel nagy ország, jellemző, hogy ahány régió, annyi szokás, kultúra. Bukarestben- ahova rengeteg helyről költöztek-, nagyok a különbségek jövedelem és civilizációs szinten, összességében viszont a fővárosiak inkább laza mentalitásúak. Az ők ellentettjei a jászvásáriak, akik a hagyományos életstílus, családmodell követői, és ez a határozza meg a pénzügyi viselkedésüket is, vagyis visszafogottak, félnek a jövőtől. Temesváron nyoma sincs ennek a rettegésnek, dübörög a gazdaság, sok a munkalehetőség, gyorsan fejlődnek a cégek. Kolozsváron egészséges egyensúly létezik a két hajlam közt, illetve Erdély fővárosa okos településként is vonzó a beruházók számára. Konstanca a spekulánsok és ügyeskedők Mekkája.

Egy másik kimutatás szerint Romániában a cégek kétharmada kis- és közepes vállalkozás (KKV), 2018 első felében 71.473 céget alapítottak, a legtöbbet Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron. A 18-30 év közöttiek 15 százaléka, és az 50-70 év közöttiek 8 százaléka indít saját vállalkozást, az emberek tehát leginkább 30-50 éves koruk közt döntenek így. Az OTP felmérése szerint a megkérdezett 8 ezer pályakezdőnek csupán a 9,2 százaléka indítana saját vállalkozást, ami nem sok. 38 százalékuk tőkehiányra, 16 százalékuk a kudarctól való félelemre, 15 százalékuk a bizonytalan gazdasági helyzetre, 9 százalékuk a túlzott bürokráciára, 8 százalékuk arra, hogy nincs semmilyen ötlete, 6 százalékuk pedig arra panaszkodik, hogy nem rendelkezik közgazdasági ismeretekkel.

A 35 év alattiak 16 százaléka alapít start-up vállalkozást, a 35-49 év közöttiek 30 százaléka és az 50-88 év közöttiek 54 százaléka az Egyesült Államokban. Romániában sajnos ezeknek a vállalkozásoknak a 92 százaléka bukásra van ítélve.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!