ERDON Helyi hírek

2018.11.08. 11:46

Pénz- és projektözön a megyeszékhelyen

Összesen 81,8 millió euró értékben készül előszerződéseket aláírni a nagyváradi önkormányzat azokra a projektjeire, amelyekre az Európai Unió városi mobilitás tengelyéből nyert finanszírozást. Ilie Bolojan polgármester ismertette a négy projektcsoportot.

Összesen 81,8 millió euró értékben készül előszerződéseket aláírni a nagyváradi önkormányzat azokra a projektjeire, amelyekre az Európai Unió városi mobilitás tengelyéből nyert finanszírozást. Ilie Bolojan polgármester ismertette a négy projektcsoportot.

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi rendkívüli ülésén elfogadta azokat a tanácsi határozatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a város megkaphassa az Európai Unió városi mobilitás tengelyéből elnyert finanszírozásokat. Ezeket a projekteket négy nagyobb csomagba csoportosították és kisebb korrekciókat végeztek el, hogy mindegyik projekt tökéletesen megfeleljen a pályázati útmutató feltételeinek. A tanácsülést megelőző hétfői sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a négy nagy csomag projektjeivel összesen 81,8 millió euró értékben köt szerződést az önkormányzat. Ebből a summából mintegy tízmillió euró a nem megpályázható összeg, további mintegy 1,4 millió euró a város önrésze, vagyis a vissza nem térítendő uniós támogatás hetvenmillió euró lesz. A polgármester hangsúlyozta, hogy a projektek már megnyerték a finanszírozást, megtörténtek az elbírálások is, és ennek a hónapnak a végéig alá is írják az előszerződéseket.

Az első csomag

A továbbiakban részletekbe menően ismertette a polgármester a négy projektcsoportot. Az első csomag a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca és a vár közötti mobilitási korridor kialakítását célzó beruházásokat foglalja magában. Ezek egyike a Zöldfa utca gyalogos utcává való átalakítása, ezt a munkálatot már be is fejezték, és a mintegy 5,2 millió lejes beruházási költséget uniós pénzből egyenlítik ki. Ugyanennek a csomagnak a része az ortodox katedrális és a Szakszervezetek Művelődési Háza közötti Gojdu tér átalakítási munkálata, melynek keretében egy komplex közúti aluljáró-rendszert építenek ott, a felszínen pedig egy gyalogos teret alakítanak ki. Ezt a beruházást mintegy 95 millió lejre becsülik. A harmadik befektetés négy hibrid autóbusz vásárlása lesz, melyek becsült értéke 10,9 millió lej. A három projekt összértéke mintegy 111,2 millió lej, azaz kb. 23,8 millió euró áfával együtt. Ebből az összegből hozzávetőleg 7,6 millió lej a nem megpályázható összeg, amihez hozzáadódik a város két százalékos önrésze.

A második csomag

A városi mobilitás fejlesztését célozza a Gojdu tér és a nagypiac közötti útszakasz átalakítása is, melynek keretében egy közúti aluljáró épül a nagypiac előtt körülbelül 3,6 millió lejből. Ugyanennek a projektcsoportnak a része egy ún. park & ride parkoló építése az ortodox katedrális körül, ami mintegy 35,8 millió lejbe fog kerülni. Ilie Bolojan bejelentette, hogy ezzel a projekttel nem lehet uniós támogatásra pályázni, ezért ezt a beruházást a város költségvetéséből valósítják meg. Ebbe a projekthalmazba illeszkedik az ún. Cicero tömbháznál lévő, a villamosok áramellátását biztosító trafóház felújítása 4,6 millió lejből. A csomag tartalmazza hat hibrid autóbusz beszerzésének projektjét is: ennek a beruházásnak a becsült költségvetése 16,3 millió lej. Az említett négy projekt összköltségvetése 90,4 millió lej, azaz 19,3 millió euró, mely költségnek negyven százalékát, azaz mintegy negyven millió lejt a város költségvetéséből kell majd biztosítani.

A harmadik csomag

A harmadik csoportba két beruházást foglaltak bele: az egyik a Baross (Dacia) híd hatsávosra bővítését célozza, amelynek megvalósítása után a villamosoknak külön sávjuk lesz a hídon, ugyanakkor ide tartozik a Continental Forum Hotel és a Bihar Megyei Rendőrség között a Sztaroveszky (Magheru) út alatti közúti aluljáró építése is. Az említett két projekt összértéke 25,8 millió lej. Ilie Bolojan megjegyezte, hogy a hídbővítési munkálatok versenytárgyalása folyamatban van, az aluljáró építésének közbeszerzési eljárása ezen a héten lezárul, ugyanis csak egy ajánlattevő jelentkezett a kivitelezésre. Hozzátette, hogy legkésőbb jövő év tavaszán elkezdik ott a munkát, első körben forgalom alatt, de a nyári vakáció idején le fogják zárni a forgalom előtt az építkezés helyszínét.

A negyedik csomag

A városi mobilitási projektek negyedik csoportjába került a villamossín-hálózat bővítése a Nagyváradi Egyetem irányába. Ilie Bolojan elmondta, hogy már el is kezdődött a kivitelezés, de jövő év tavaszán kapcsolnak csak rá igazán, amikor az Aradi úton elkezdik majd építeni az új villamosvonalakat, továbbá új hidat építenek a Pece fölött az Aradi út végén, majd a villamossínek lefektetése folytatódik a Pece bal partja mentén egészen a Ghillányi (Cantemir) útig. Az elképzelések szerint 2020 nyarán már fognak járni a villamosok az új vonalon, vázolta fel a terveket Ilie Bolojan. Kiemelte, hogy ez a beruházás 91,8 millió lejbe, azaz mintegy19,65 millió euróba fog kerülni, ebből az összegből nem megpályázható összeg 1,1 millió euró. A polgármester bejelentette, hogy a város megnyerte a villamosbeszerzési pályázat második etapját is. Első körben tíz villamos vásárlására kapott finanszírozást a város, és most újabb tíz villamost vásárolhat az önkormányzat mintegy 88,7 millió lejből, ami 19 millió eurót tesz ki. A város önrésze ez esetben is mindössze két százalék.

Kisebb projektek

A váradi önkormányzat uniós finanszírozást nyert a hátrányos helyzetű városrészek felzárkóztatására: uniós forrásból építenek napközi otthont a Ioan Slavici iskolánál, ez a beruházás mintegy hatmillió lejbe kerül, továbbá leaszfaltoznak három utcát a Gutenberg utca környékén. Ez utóbbi beruházás mintegy 1,5 millió lejbe kerül. Erre a két projektre a váradi önkormányzat mindössze 30 ezer euró önrészt kell biztosítson. A négy beruházási csomagot tartalmazó határozattervezetek mindegyikét megszavazta hétfői ülésén a nagyváradi helyi tanács, mint ahogy arra is áldását adta a testület, hogy területeket sajátítson ki a város a Gheorghe Pitut utcán. Ez utóbbira azért van szükség, magyarázta Ilie Bolojan az ülést megelőző sajtótájékoztatón, hogy az Oncsa negyednek a Püspöki (Matei Corvin) út és a Bihorului utcák közötti részén leaszfaltozhassák az utcákat. A polgármester végezetül bejelentette, hogy jövő februárban kisajátításokat végeznek a Dimitrie Anghel utca és Hegyközpályi határa közötti városrészben, ugyanis jövő ősszel megkezdődik az ottani utcák leaszfaltozása is.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!