ERDON Helyi hírek

2018.11.28. 14:27

Participatív költségvetés: közeleg a határidő

A váradi önkormányzat arra hívja fel a figyelmet, hogy még néhány nap maradt, amíg az érdeklődők projekteket nyújthatnak be a participatív költségvetésnek dedikált online platformon.

A váradi önkormányzat arra hívja fel a figyelmet, hogy még néhány nap maradt, amíg az érdeklődők projekteket nyújthatnak be a participatív költségvetésnek dedikált online platformon.

A határidő december 1-je, és eddig 59 projektet nyújtottak be augusztus 1-től, amióta erre lehetőség nyílt. Ezek közül a legérdekesebbek a következők: skatepark építése a Szalka III park közelében; zöldkorridor létesítése a Corneliu Coposu utcai villamosvágányokon, illetve az utca felújítása; élénk színekre fessék a neológ zsinagóga és a Garasos-híd közötti Körös-parton levő ingatlanok homlokzatát, illetve sétacsónakok működjenek a Garasos-híd és a Szent László-híd között; biztonsági zárakkal ellátott kerékpár-dokkolórácsokat helyezzenek ki a tömbházak mellé a lakónegyedekben; legyenek automata módon üzemelő közvécék; a 0 meridiánnak szentelt részt alakítsanak ki a várban; létesítsenek zenestúdiót a várban; közszökőkutakat létesítsenek; korszerűsítsék a Garasos-hidat; újítsák fel a Petőfi-parkot; lakossági ügyfélpultot állítson fel a polgármesteri hivatal Biharpüspökiben stb. Végül 10 projektet választ ki az önkormányzat, melyeket belefoglal a helyi költségvetésbe. Az erre szánt teljes előirányzat 1,5 millió euró/költségvetési év, egy-egy projekt plafonértéke pedig 200 ezer euró, áfával együtt. A kampányban váradi lakhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek vehetnek részt. Lehet online pályázni (activ.oradea.ro), valamint kitöltött formanyomtatvánnyal regisztrálni a városházán.

Javaslatok

Kizártak a pályázásból azok a projektek, melyek tárgya közintézmények dotálása, illetve az ezekbe történő beruházás. A javaslatok be kell illeszkedjenek a következő területek egyikébe, olyan célok megvalósítása érdekében, melyekben az önkormányzat érintett, úgymint: közúti infrastruktúra – sétányok, járdák, zöld szigetek, sétálóutcák; zöldövezetek és játszóterek kialakítása; mobilitás, megközelíthetőség, közlekedésbiztonság; közterek létesítése – utcai bútorzat, közvilágítás stb.; kulturális infrastruktúra; szociális infrastruktúra; egészségügyi infrastruktúra; digitalizálás. Ugyanakkor a projektek nem lehetnek törvény- vagy szabályzatellenesek, és a helyi érdekeket kell szolgálják. Nem lehet kereskedelmi, reklám, politikai vagy etnikai vonzatuk, és beruházásként az önkormányzat kompetenciájába kell tartozzanak. Nyílt közhelyekre kell vonatkozzanak, melyek az önkormányzat tulajdonát képezik, tehát bárki által használhatóak. Közberuházásokra kell vonatkozzanak, úgymint dotálások, korszerűsítések, közvagyonok megjavítása. Nem ütközhetnek az önkormányzat terveivel. Legyenek zonálisan limitálva. Illeszkedjenek az allokált maximális költségvetésbe. A projektek technikai és törvényi elemzésével egy önkormányzati bizottság foglalkozik.

Két szakaszban

Az állampolgárok két különálló szakaszban szavazhatnak: online (50%) és a negyedekben megszervezett fórumok alkalmával (50%). Az összesítve legnagyobb pontszámú projekteket belefoglalják az önkormányzat jövő évi költségvetésébe. 2018. december 2–9. között ellenőrzik a projekteket, 2018. december 10. és 2019. január 20. között a benyújtók népszerűsíthetik ezeket és lehet szavazni online. 2019. január 21. – február 28. között zajlanak a közviták és lehet offline szavazni, majd márciusban a legtöbb pontszámot elnyerő projekteket beiktatják a költségvetésbe. A kalendárium időpontjai csupán tájékoztató jellegűek, bővebb információk: https://activ.oradea.ro, e-mail: bugetareparticipativa@oradea.ro; telefon: 0259/437–000, 248-as mellék.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!