ERDON Helyi hírek

2018.09.18. 11:13

Megkezdődött a romeltakarítás

Tegnap délelőtt kezdődtek el a kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában a romeltakarítási munkálatok. Az épület rehabilitációja csak ezt követően indulhat meg.

Tegnap délelőtt kezdődtek el a kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában a romeltakarítási munkálatok. Az épület rehabilitációja csak ezt követően indulhat meg.

Az impozáns, B. kategóriás műemléképületben augusztus 25-én este pusztított tűz, teljesen tönkretéve az ingatlan belsejét. Annak érdekében, hogy az épület állapota ne romoljon még jobban, sürgősen ideiglenes állagmegőrző munkálatokat kell rajta elvégezni. Ezek a munkálatok kezdődtek meg tegnap. A helyszínen Lucian Popa, az ingatlan használati jogát átvevő nagyváradi önkormányzat ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője elmondta, hogy ezek az előzetes munkálatok több szakaszból állnak: a munkatelep megszervezéséből, az épület elkerítéséből, illetve a biztonsági közlekedési folyosók biztosításából. Ezt követően helyezi el a kivitelező a munkagépeket, majd behatolnak az épületbe és az előzetes szakértői jelentés alapján elhordják az épületből a törmelékeket, összegyűjtenek minden olyan elemet, ami az épület biztonságát veszélyezteti, például elszenesedett fagerendákat, megolvadt és meggörbült fémgerendákat stb.

Mindezek után végzik el a szakértők az épület szerkezeti vizsgálatát, és ennek alapján folytatódnak az állagmegőrzési munkálatok, vagyis egy összekötő födémet emelnek az épületre. A szakértői jelentés állapítja majd meg, mennyibe kerül az épület újjáépítése, a sürgősségi beavatkozás után készül el az újjáépítési terv – erre a munkálatra az összes szükséges jóváhagyás megszerzése után közbeszerzési eljárást ír ki a nagyváradi önkormányzat.

A romeltakarítási munkálatok kivitelezője  a Selina cég. Ez még csak egy állagmegőrzési munkálat, hangsúlyozta lapunknak Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője. Kifejtette, hogy az igazgatóság a regionális műemlékvédelmi bizottsághoz továbbította a nagyváradi önkormányzat által benyújtott dokumentációt, és a testület szeptember 11-iki ülésén jóváhagyta azt. Silaghi hozzátette, hogy ezek a munkálatok csak arra jók, hogy a téli időszakban ne romoljon tovább az épület állaga, a teljes újjáépítéshez egy új tervet kell majd benyújtania a nagyváradi önkormányzatnak, amelyet szintén az említett bizottság bírál majd el. Az igazgató tudatta, hogy mivel B. kategóriájú műemléképületről van szó, ezért elég a regionális bizottság döntése, ugyanis csak az A. kategóriájú műemléképületek esetében lenne szükség az országos műemlékvédelmi bizottság jóváhagyására is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!