ERDON Helyi hírek

2018.09.23. 12:13

Baleseti kártya motorosoknak

Hazai úgynevezett zászlósprojektként a Nagyváradi Magyar Diákszövetség partnerségben a Hawks motorosklubbal baleseti kártyát vezetett be. Szakmai támogató a SMURD, finanszírozó a DDIP.

Hazai úgynevezett zászlósprojektként a Nagyváradi Magyar Diákszövetség partnerségben a Hawks motorosklubbal baleseti kártyát vezetett be. Szakmai támogató a SMURD, finanszírozó a DDIP.Az NMD Sas-palotai székházában péntek délután tartott sajtótájékoztatón Kőrösi Kristóf, a diákszervezet elnöke azt nyilatkozta: a kampány először 2009-ben, Angliában lett megszervezve, és azóta a világon több mint 2 millió kiállított baleseti kártyával a CRASH jelenleg a legnépszerűbb sürgősségi információforrás az Egyesült Királyságban. Ezen eszköz ugyanakkor szintén meghonosodott az Amerikai Egyesült Államokban, Svédországban, Ausztráliában, Norvégiában, Dániában, Finnországban, Írországban és Portugáliában is.

Romániában azonban az NMD együttműködve a Hawks motorosklubbal, illetve Jakab Róberttel, egy lelkes motorkerékpárossal, zászlósprojektként most vezeti be, Card Accident elnevezéssel. A szakmai partner ebben a Bihar Megyei Gyorsmentő Szolgálat (SMURD)- dr. Hadrian Borcea sürgősségi főorvossal ötéves múltra tekint vissza a tanácsadói kapcsolat-, a finanszírozó pedig a Bihar Megyei Tanács a Projektíró és Kezelő Igazgatóságon (DDIP) keresztül. A tervek szerint 20 ezer kártya készül, egyelőre csak Bihar megyében, de szeretnénk kiterjeszteni a szolgáltatást a környező megyékre is. A motorosok és a robogóval közlekedők ingyen juthatnak hozzá, az NMD székházában és a nagyobb vásárokon készítik el. Nevelői célzattal iskolákban, egyetemen is szeretnék népszerűsíteni, és három videóklip is várható.

Korong is

Schmidt Róbert, a Hawks MC vezetője arra hívta fel a figyelmet: a motorkerékpáros a fényképpel ellátott kártyát be kell helyezze a bukósisakja bélése alá, és ott is kell tartsa. A motorkerékpáros által a kártyára feljegyzett adatok (név, születési dátum, kórtörténet, kezelések-betegségek-allergiák, egy olyan hozzátartozónak a neve és az illető személynek a telefonszáma, aki nem esik pánikba) létfontosságú információkat biztosítanak a mentősök számára, akik ezáltal időt spórolnak meg, valamint az adatok megkönnyítik az ellátást, kiváltképp azon esetekben, amikor a motoros öntudatán kívül van, vagy képtelen a kommunikációra. A baleseti kártyához egy zöld, öntapadós, korong alakú matrica jár, melyet a sisakjuk jobb oldalán kell elhelyezzék (nem a plexire), így az ellátó egységek tudomást szereznek a kártya meglétéről.

Dr. Hadrian Borcea három dologra hívta fel a figyelmet: a bukósisakot a jószándékú, de nem hozzáértő segítők soha se próbálják levenni, mert ennek súlyos, akár végzetes következményei lehetnek; a felírt információk életmentők lehetnek, és a motorosok sokan vannak, könnyebben eljutnak a helyszínekre. Arról is beszélt: pontos kimutatás nincs arról, hogy évente hány motoros szenved balesetet, de tapasztalatai alapján sajnos a számuk növekvőben van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!