ERDON Helyi hírek

2018.08.21. 11:05

Ünnepi zongorahangverseny Váradon

Vasárnap délután a várad-újvárosi templomban a tavalyhoz hasonlóan ismét zongorahangversenyt adott az államalapítás ünnepe alkalmából Thurzó Zoltán. Több előadó is fellépett.

Vasárnap délután a várad-újvárosi templomban a tavalyhoz hasonlóan ismét zongorahangversenyt adott az államalapítás ünnepe alkalmából Thurzó Zoltán. Több előadó is fellépett.Az idei ünnepi zongorahangversenynek egyben jótékonysági vetülete is volt, hiszen az ingyenes koncert végeztével a perselyekbe adományokat lehetett elhelyezni. Az így összegyűlt pénzösszeget Juhász Bianka 14 éves nagyváradi lánynak ajánlották fel, akinek a vele született halláskárosulás okán speciális hallókészülékre van szüksége. Thurzó Zoltán hétfői közlése szerint a jótékonysági koncerten 4000 lej gyűlt össze. Az ünnepi alkalmon Juhász Bianka és családja is részt vett. A zongorahangverseny meghívott előadóit, illetve a közönséget Herdeán Gyöngyi nagyvárad-újvárosi lelkipásztor köszöntötte a Zsoltárok könyvének 33. fejezetével. A Chopin-, Bach-, Rahmanyinov-, Mozart-, Liszt-művek mellett Mondok Yvette (Budapest) gyönyörű hangján többek között Puccini Gianni Schicchi operájának „O mio bambino caro” című áriájával, Lehár Víg özvegyének Vilja dalával, Kodály A csitári hegyek alatt művével kápráztatta el a majdnem teltházas közönséget. Florin Mircea Ganea (basszus) többek között Mozart Figaro házasságából Almaviva Gróf „Vedro mentre io sospiro” áriáját, Puccini „Turandot” című operájából Calaf „Nessun Dorma” áriáját adta elő, de fellépésének vitathatatlanul legfelemelőbb pillanata az volt, amikor a Bánk bán operából az ismert Hazám, hazám című áriát adta elő, amelyet a közönség felállva tapsolva köszönt meg.

Szavalatok

A zenei pillanatokat a Meleg Vilmos által előadott versek színesítették. Elhangzottak többek között Horváth Imre és Juhász Gyula Várad című versei, Ady Fölszállott a páva, Sajó Sándor Magyarnak lenni című alkotása, de természetesen helyet kapott előadásában a Szózat és a Himnusz is. A koncert interaktív mozzanatot is rejtett, ugyanis Florin Mircea Ganea Luigi Denza Funiculi funicula „felelgetős” művébe a közönséget is bevonta, amit a rögtönzött kórus nagyszerűen teljesített. A több mint kétórás koncertet a Nagyváradi Református Gyülekezetek Egyesített Énekkara három kórusművel zárta: Tarnóczy László 128. zsoltárával, Draskóczy László Nagy hálát adjunk című és Gárdonyi Zoltán Tartsd meg hazánkat, Isten című művével. Vezényeltek Jakó Sándor és Márkus Zoltán. Az ünnepi alkalmat a Himnusz közös eléneklése zárta.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!