ERDON Helyi hírek

2018.08.07. 08:36

Rómába zarándokoltak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ministránsai

A Ferenc pápával való találkozás képezte csúcspontját a váradi római katolikus egyházmegye ministránsai számára, akik részt vettek Rómában a Ministránsok Nemzetközi Szövetsége (Coetus Internationalis Ministrantium - CIM) által szervezett zarándoklaton.

A Ferenc pápával való találkozás képezte csúcspontját a váradi római katolikus egyházmegye ministránsai számára, akik részt vettek Rómában a Ministránsok Nemzetközi Szövetsége (Coetus Internationalis Ministrantium - CIM) által szervezett zarándoklaton.

2018. július 29-én Böcskei László megyés püspök vezetésével Nagyváradról 46 ministráns indult az Örök Városba, hogy csatlakozzon a jelenlevő közel 70 ezer, különböző nemzetiségű oltárszolgához, és így együtt megtapasztalják az egyház egyetemességét, a ministráns szolgálat szépségét. A zarándoklat másik célja volt, hogy ott, ahol a papi, vagy szerzetesi hivatás csírája megmutatkozik, az megerősödjön, kibontakozásnak induljon.

Július 31-én, kedden, Loyolai Szent Ignác – a jezsuita rend megalapítója, amelynek Ferenc pápa is tagja – emléknapján találkozhattak a ministránsok az egyházfővel, a CIM ekkor szervezte meg a ministránsok fesztiválját, amelynek része volt a Szentatya ministránsokat bátorító beszéde, illetve a vele való közös ima a békéért, tekintettel arra, hogy a rendezvény idei mottója „Keresd a békét, és járj nyomában!” (Zsolt 34, 15b) volt. Felemelő érzést jelentett, hogy a német és angol világnyelveken kívül, a Szent Péter-bazilika lépcsőiről magyar nyelven is köszöntötték a zarándok ministránsokat, a német moderátor mellett ott volt Pindroch Csaba magyar színész is, hiszen a német nemzetiségű zarándokok után (55 ezer körül), a magyar ajkú ministránsok voltak létszámban a második helyen (több mint 2 ezer).

A legszerencsésebb ministránsok egészen közel kerülhettek Ferenc pápához, mások liturgikus szolgálatot is teljesítettek, vagy pedig a nemzetközi kórusban énekeltek. A Nagyváradi Egyházmegye ministránsai közül egyeseket kézfogással köszöntött a Szentatya, a legbátrabbak pedig szelfire is meghívták az egyházfőt, aki örömmel fogadta el a meghívást, életre szóló élményt ajándékozva ezzel a fiataloknak.

Égbekiáltó jelként

A magyar ajkú zarándok ministránsok külön magyar nyelvű szentmisén is részt vettek augusztus 1-én, szerdán a római Szent Ignác-templomban, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be, számos pap, és több püspök jelenlétében, közöttük a nagyváradi megyés püspök is. Már csak az áldás hiányzott a mise teljességéhez, amikor Csaba érsek „csak úgy” megkérdezte és kérte: „Hányan vannak köztetek olyanok, akik már megéreztétek valamiként az Úr hívását és gondoltatok arra, hogy az ő szolgálatába álljatok? Emeljétek fel a kezeteket!” Legalább tíz-húsz százaléka a jelenlévőknek, felemelt kézzel tett vallomást. Vallomást az Úr mellett, hogy már hallották az ő Hangját, amint megszólítja és magához hívja őket. Pár másodpercig égbekiáltó jelként „lógtak” a kezek a magasban, mire a többiek, gondolom ők is döbbenten e tanúságtétel láttán, összeverték a tenyerüket és dübörgött a tapsvihar. Hosszan és kitartóan. Az Úrnak szólt a taps, aki ma is hív és ma is bízik a fiatalokban! – olvashatjuk Vértesaljai Lászlónak a Vatikáni Rádió honlapján közölt beszámolójában (Vatican News).

A nagyváradi ministránsok a keresztény Róma nevezetességeit is meglátogatták: a négy – egykor patriarkálisnak nevezett, ma már pápainak hívott – bazilikát (vatikáni Szent Péter, falakon kívüli Szent Pál, Lateráni Szent János és Santa Maria Maggiore), az őskeresztények temetkezési helyét a Szent Kallixtusz katakombáknál, ahol imádkoztak az első századok, de napjaink vértanúiért is, azokért, akik ma adják életüket Krisztusért. A katakombák felé vezető úton elimádkozta a nagyváradi csapat a Rózsafűzért, és Szent Tarzíciuszról is megemlékezett, a vértanú szentet ábrázoló bronz szobor előtt.

Augusztus elsején, a Szentatyával való újabb találkozást követően az általános kihallgatáson, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztőségének voltak a vendégei a nagyváradi ministránsok. A Marconi-teremben Vértesaljai László SJ, a magyar szerkesztőség vezetője tartott előadást a rádió történetéről, és az egyetemes egyház szolgálatában betöltött szerepéről. Somogyi Viktória vezette a csoportot a rádió tetőteraszára, ahonnan a fiatalok megcsodálhatták az Angyalvárat.

Rómának a turista látványosságai sem maradtak ki a programból, hiszen ott szerepelt a listán a Navona tér, a Pantheon, valamint a Trevi-kút.

Szombaton érkeztek vissza Nagyváradra a zarándok ministránsok kissé megfáradva, de lelkileg töltekezve, életre szóló, feledhetetlen élmények és emlékek birtokában.

Micaci Cristian

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!