ERDON Helyi hírek

2018.07.19. 10:16

Korszerű szívpumpa Nagyváradon

A Bihar Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Tanács közti többéves együttműködésnek köszönhetően a váradi megyei kórház egy korszerű szívpumpát kap használatra a szatmári megyei kórháztól.

A Bihar Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Tanács közti többéves együttműködésnek köszönhetően a váradi megyei kórház egy korszerű szívpumpát kap használatra a szatmári megyei kórháztól.

Erről a megyeházán tartott közös sajtótájékoztatón számoltak be tegnap délben Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ-es elnökei, dr. Gheorghe Carp, a nagyváradi Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere és Marc Adrian, a szatmárnémeti Megyei Kórház igazgatója. Mint elhangzott, a két önkormányzat közti kiváló kapcsolat egyik eredménye, hogy használatra megkapja a váradi kórház a közel 200 ezer euró értékű szívpumpát, melyet a szatmáriak 2012 körül vásároltak. Az együttműködés során ugyanis arra törekednek, hogy az egészségügyi területen is nem párhuzamos, hanem egymást kiegészítő szolgáltatásokat nyújtsanak, s a mikrorégióban hatékonyabb legyen a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek gyógyítása.

A berendezést az elkövetkezendő hetekben beüzemeltetik és kora ősszel kerülhet sor az első műtétekre a segítségével. A kooperáció azonban nem csak a dotációra vonatkozik, hanem a humán faktorra is, a rezidensi gyakorlatra. A szak, illetve továbbképzés része, hogy három orvost Magyarországra küldenek, hogy minél jobban elsajátítsák a készülék használatával kapcsolatos ismereteket. A szívpumpa használata ugyanakkor a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Országos Programja szempontjából is fontos.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!