ERDON Helyi hírek

2018.06.20. 12:45

Vízi-közmű szerződés vagy többletadó...

Olyan határozatot fogadott el a nagyváradi helyi tanács, miszerint 50 százalékos többletadóval sújtják azokat a tulajdonosokat, akik nem rendelkeznek csatorna üzemeltetési szerződéssel.

Olyan határozatot fogadott el a nagyváradi helyi tanács, miszerint 50 százalékos többletadóval sújtják azokat a tulajdonosokat, akik nem rendelkeznek csatorna üzemeltetési szerződéssel.

Még tavaly decemberben egy olyan határozatot fogadott el a nagyváradi helyi tanács, miszerint 50 százalékos többletadóval sújtják azokat a tulajdonosokat, akik nem rendelkeznek csatorna üzemeltetési szerződéssel. Az intézkedéssel arra törekedtek, hogy a hálózat kihasználási fokát, mely tavaly 80,5 százalékos volt, az idén 83,5 százalékra tornásszák fel. Az önkormányzat szóvivője azt nyilatkozta: arra szeretnék kényszeríteni a váradiakat, hogy csatlakozzanak rá a csatornahálózatra, hiszen jelentős összegeket invesztáltak az utóbbi időszakban a rendszer korszerűsítésébe, több tízmillió eurót, és el akarják kerülni azt, hogy a végtermékek és egyéb szennyezőforrások a talajba vagy az ivóvízbe kerüljenek. Hozzátette: csak azokról a váradiakról van szó, akiknek a csatornázása teljesen az utcán van, azokról tehát nem, akiknél a csatornázás részlegesen be van vezetve, vagy anyagilag hozzájárulnak ahhoz, hogy rákössék őket a csatornahálózat, illetve az intézkedés azokra a cégekre se vonatkozik, melyek korszerűbb hálózatot használnak.

Utcák

A tavalyi év végén Várad 848 utcája közül csak 677 volt teljesen rácsatlakozva a csatornahálózatra, 100 részlegesen, a többi pedig egyáltalán nem. Sajtóhírek szerint a Vízművek 3500 megkeresést küldött ki a csatornázási szolgáltatási szerződések tisztázása végett. 2000 ügyfél válaszolt a meghívóra, akik közül több mint 700-zal állapodott meg a vállalat 2018. december 31-ig, és tettek eleget a követelménynek.

A legtöbb olyan háztartás, melynek nincs csatlakozva a csatornahálózatra Biharpüspökiben található- például a Matei Corvin, az Apelor, a Crivățului és a Vămii utcákban-, majd következik Várad-Őssi, olyan utcákkal mint az Aviatorilor, a Barcăului, a Iacobinilor, az Ovidiu Densuşianu és a Meşteşugarilor, a dombvidéken az Ecaterina Teodoroiu, a Făcliei, a Caişilor és az Adevărului utcák, illetve meglepő módon Várad-Réten/rogériuszon a Milcovului, a Iasomiei és a Traian Lalescu is vannak központi csatornázás nélküli ingatlanok, valamint a belvárosban a Călăraşilor, a Cloşca, a Crişan és a Pescăruşului utcákban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!