ERDON Helyi hírek

2018.06.18. 14:01

Tíz éve Nagyvárad polgármestere Ilie Bolojan

Hétfő délelőtt a városházán sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester abból az alkalomból, hogy 2008-ban ilyenkor tette le először a polgármesteri esküt.

Hétfő délelőtt a városházán sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester abból az alkalomból, hogy 2008-ban ilyenkor tette le először a polgármesteri esküt.

Június 18-i sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan felidézte: tíz évvel ezelőtt ilyentájt tette le a polgármesteri esküjét, ezért úgy érezte, ideje mérleget vonnia, illetve köszönetet mondania mindazoknak, akikkel sikerrel kollaborált az elmúlt évtizedben. Elismerte: nem alakult minden tökéletesen, de szerinte Nagyvárad most jobb állapotban van, mint volt 2008-ban. Hangsúlyozta: ezért nem csak a vele együttműködő úgymond hivatalos partnereknek hálás, hanem a polgároknak, az itt dolgozóknak és befektetőknek is, hiszen amíg a törvény nem változott, éveken keresztül a városi költségvetés jelentős bevétele a helyi adókból és illetékekből származott, tavaly például a 70 millió euróból 40 millió euró a bérek megadóztatásából folyt be.

Az elöljáró több olyan területet is felsorolt, ahol szerinte előrelépés történt. Meglátásában Várad jelenleg fejlettebb iparilag, hiszen míg 2008-ban 78 ezer munkahely volt, most 97 ezer a betöltött állások száma. Ebben jelentős szerepet játszanak az ipari parkok, ezért megköszönte a Tăriceanu-kormánynak, amiért sürgősségi rendelettel lehetővé tett területtranszfereket. Ludovic Orban volt közlekedési miniszternek és Cornel Popa honatyának a körgyűrűért mondott köszönetet, illetve infrastrukturális téren megemlítette még az új hidakat és utakat. Kiemelte ezután az energiahatékonyság növelését célzó befektetéseket, a vezetékek cseréjét, melyek eredményeképpen Várad energetikailag független lett és megszűntek jelentős szennyezőforrások. Meggyőződése, hogy a közszolgáltatások is javultak minőségi szempontból, a köztisztaság és a tömegközlekedés, korszerűbbek lettek a piacok és a temető is rendezettebb. Miután a helyi önkormányzathoz kerültek, jelentős beruházások tárgyai lettek a közkórházak, helyi, bukaresti és európai uniós pénzforrások felhasználásával, a közgyógyellátásban tapasztalt minőségi változásokért Ilie Bolojan köszönetet mondott az RMDSZ-es, bihari származású volt egészségügyi minisztereknek, Cseke Attilának és dr. Ritli Lászlónak. Felidézte azt is, hogy az elmúlt évek megszépültek ingatlanok homlokzatai, a történelmi városközpont kezdi visszanyerni régi varázsát, és egyre több turista érkezik hozzánk. Azt állította: korrekt attitűddel, az önkormányzat az egyenlő távolságtartás elvét alkalmazza az itt élő nemzetiségekkel és felekezetekkel való kapcsolattartásban, azt ígérte, erre törekszik ezután is. Az elöljáró végül köszönetet mondott azon alpolgármestereknek, akik miatt lehetővé vált az elmúlt tíz évben a kétharmados többség a képviselő-testületben: az első mandátuma idején az RMDSZ-es Biró Rozáliának, a második mandátuma első felében az akkor még PSD-s Ovidiu Mureșannak, illetve a második felében az RMDSZ-es Huszár Istvánnak.

Kudarcok

Dr. Gheorghe Carp volt alpolgármester úgy vélte: a váradi egészségügyben tapasztalt pozitívumot jelzi, hogy egy felmérés szerint míg 2008-ban a lakosság 85 százaléka jelölte meg legnagyobb problémaként a közgyógyellátást, addig most csak a 20 százalékának van negatív véleménye. A főorvos ezután több olyan várható befektetést is megemlített, melyek már ismertek, mint például a Megyei Kórház sürgősségi osztályának bővítése, az épület hőszigetelése vagy a szülészetet érintő változások.

Mircea Mălan, aki jelenleg az egyik alpolgármester, azon meggyőződésének adott hangot, hogy az önkormányzat hatékonyan használja ki az uniós források kínálta lehetőségeket, melyeknek betudhatóan olyan invesztíciók lehettek, és valósulhatnak meg a továbbiakban is, melyekre csupán a helyi büdzséből nem jutott volna keret. Felsoroltak egyebek mellett, hogy legalább tíz új villamost fognak vásárolni, bővítik a sínhálózatot, finanszírozási kérvényt nyújtottak be a távhővezetékek cseréjének folytatására (a harmadik szakaszban 25 kilométer csövet korszerűsítenek), két forró vizes kazánt vesznek a hőerőműnek, bölcsődét és óvodát építenek az egyik ipari parkban stb.

Ilie Bolojan kudarcnak nevezte a Kossuth utcai mélygarázsépítést, a Váradszentmártonnal való egyesülésről szóló referendumot, a Sas-palota átjárójának modernizálását és a Kálvária-domb rendbetételét. Utóbbival kapcsolatban Mircea Mălan megjegyezte: a műszaki terv kész, következik a tendereztetést, de nem ígéri, hogy még az idén elkezdődnek ott a munkálatok.

A sajtótájékoztatón szóba került a repülőtér is. Ilie Bolojan azt állította: a hivatalos megkeresésre egyfajta választ adott Pásztor Sándor megyei tanácselnök, illetve a vele zajlott beszélgetésekből azt szűrte le, nincs ellenére, hogy a váradi önkormányzat szubvencionálja a leendő repülőgépjáratoknak az üzemeltetését, de még meg kell várni, hogy a vonatkozó tárgyalások befejeződjenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!