ERDON Helyi hírek

2018.06.29. 10:27

Tettekkel a nagyváradiakért: eddigi megvalósítások

A helyszíneket bejárva tartott beszámoló Pető Dalma RMDSZ-es városi tanácsos arról, hogy milyen terveket sikerült megvalósítani idén tavasszal és nyár elején: többek között szebb lett Nagyvárad egyik parkja és biztonságosabb a közlekedés Biharpüspökiben.

A helyszíneket bejárva tartott beszámoló Pető Dalma RMDSZ-es városi tanácsos arról, hogy milyen terveket sikerült megvalósítani idén tavasszal és nyár elején: többek között szebb lett Nagyvárad egyik parkja és biztonságosabb a közlekedés Biharpüspökiben.

Szerda délután Pető Dalma RMDSZ-es tanácsos körbevezetett minket és megmutatta azokat a megvalósításokat, melyeket sikerült elérni. Nagyrészt a lakosok, polgárok kérésére foglalkozott ezekkel az ügyekkel, hiszen, mint mondta, „egy tanácsos a közösség hangja kell legyen”.

Nagyváradon a Petőfi parkban jártunk, melyben nemrég több újítást végeztek. A park a nagyvárad-réti RMDSZ-körzethez tartozik, Somogyi Orsolyát, a körzet elnökét keresték meg azzal a tavasszal, a Nyuszi ül a parkban program során, hogy jó lenne rendbe tenni a parkot és az ott lévő játszóteret is. Ekkor fordult Somogyi Orsolya Pető Dalma tanácsoshoz azzal a kéréssel, hogy járjon közben az ügyben – a tanácsos hozzátette, hogy őt is megkeresték már ezzel a panasszal. Május 24-én iktatta Pető Dalma az erre vonatkozó beadványt, fényképeket csatolva hozzá. A beadványban kérte a park és a játszótér rendbetételét és felújítását, valamint az ott lévő szökőkút beindítását. Június elején kapott erre választ, melyben a jelentés is szerepelt arról, hogy mi az, amit megvalósítottak: rendbe tették a padokat, a játszótéren két hintát, valamint több elemet kicserélték, a pingpong asztalt felújították, pótolták a homokot, lenyírták a füvet, kivágták az elszáradt bokrokat (ősszel bokorültetésre kerül sor), valamint elszállították az összegyűlt szemetet. A szökőkúttal kapcsolatban azt válaszolták, hogy a Vízmű már kilátásba helyezte ennek újraindítási munkálatait.

Május 3-án iktatta egyébként azt a beadványt a tanácsos az önkormányzat technikai igazgatóságán, melyben a parkban lévő József Attila szobor körbekerítését kéri, valamint azt, hogy a szobor előtti részre járólapot tegyenek. Május 9-én erre választ is kapott, hogy a májusi vagy júniusi hónap folyamán erre sor kerül, a szobrot zöld vaskerítéssel határolták el, az előtte levő részt pedig kikövezték. A szobor körüli zöldövezetet Horváth György biharpüspöki kertész és csapata tette rendbe: örömmel láttuk, hogy még mindig élnek azok a virágok, melyeket a Magyar Költészet Napján ültettek a nagyváradi polgárokkal.

Átjárók Biharpüspökiben

Biharpüspökiben az elmúlt időszakban több problémát sikerült megoldani: biztonságosabbá tették a közlekedést, játszóteret újítottak fel és jegyautomatát helyeztek el. Fél éves átfutási ideje volt a 15-ös óvoda előtti átkelés biztonságosabbá tételének – bár két zebra eddig is volt, és az ott megengedett maximális sebesség 30 km/óra, mégis sokan figyelmetlenek voltak és sokkal gyorsabban vezettek. Emiatt a 15-ös óvoda felelős óvónője, Garnai Tímea azzal a kéréssel fordult Pető Dalmához, hogy próbálják megoldani ezt a helyzetet. Két fekvőrendőrt kértek, ebből áprilisban egyet hagyott jóvá a közlekedési szakbizottság. Június elején az óvoda előtti zebrát fekvőrendőrré alakították. A tanácsos hozzátette: tudja, hogy nem lehet ennyivel megoldani azt az általános problémát, mellyel a püspökiek küzdenek – sok teherautó jár arra, nagy a forgalom –, az ígéretek szerint 2020-ra elkészül a körgyűrű.

Lakossági megkeresés miatt iktatott Pető Dalma egy olyan kérvényt is, még márciusban, melyben két zebrához nyomógombos, visszaszámlálós közlekedési lámpa elhelyezését kéri: Püspöki Bihar felőli végén az utolsó körforgalom előtti zebrához, valamint a Helyi Közlekedési Vállalat (HKV) Matei Corvin utca 168. buszmegállója melletti zebrához. Nem hagyták jóvá a jelzőlámpát egyik átjáró esetében sem, ezt azzal indokolták, hogy nagyon lelassítaná a négysávos út forgalmát, valamint dugót okozna a körforgalomban, azonban ígéretet kaptak, hogy újrafestik a zebrákat – piros és fehér színekkel –, ez meg is történt.

Szintén lakossági megkeresés okán fordult Pető Dalma beadvánnyal az önkormányzathoz, azzal a problémával, hogy nem lehet buszjegyet vásárolni Biharpüspökiben, ezért három jegyautomata elhelyezését kérvényezte, egy elhelyezését elfogadták. Így a fentebb említett, Matei Corvin utcai buszmegállóban van jegyautomata – a HKV statisztikája szerint egyébként ez a legforgalmasabb buszmegálló. Timár Enikő elmondta, hogy már volt jegyautomata Püspökiben, akkor is lakossági kérésre helyezték azt el, azonban idővel eltűnt.

Püspöki játszótér

Timár Enikő körzeti elnök elmondta, hogy a Matei Corvin utcai játszóteret hosszú évekkel ezelőtt, a 2000-es évek elején alakították ki, akkor még őr is volt ott, majd ezt az állást megszüntették, azzal az indokkal, hogy nincs rá pénz, majd a vandálok kezére került a játszótér és idővel tönkretették, tönkrement. A játszótér felújítását kérvényező beadványt április 17-én iktatták, a májusi válaszban már a megvalósításokról számoltak be: 4 padot kicseréltek, egy új körhintát helyeztek el, felújították a hintát, két új szemeteskukát helyeztek el, újrafestették a játékokat és lenyírták a füvet. Ígéretet kaptak arra, hogy jövőre a 0–3 éves gyermekek számára is szerelnek fel hintákat. Egyébként Püspökiben van egy másik játszótér is, melyet néhány éve alakítottak ki.

Pető Dalma, Somogyi Orsolya és Timár Enikő ezúton is kéri a lakosokat, hogy amennyiben bármilyen észrevételük, panaszuk van, jelezzék azt feléjük.

Üzenet

Pető Dalma még elmondta: nagyváradiként azt tapasztalja, hogy a városvezetés egyre inkább játszik az emberek tűrőképességével, hiszen bármilyen határozatot hoznak, abban büntetés és tiltás szerepel. „Vegyük csak például azt a tanácsi határozatot, mely a Főutcán lévő üzletek nyitvatartását érinti. A közvitán sem vették figyelembe azt, amit mi mondtunk, hogy nem fog működni a meghosszabbított órarend, be fognak zárni emiatt az üzletek. Azt válaszolták, hogy ez nem így van, és nem igaz. A polgármester most pedig közölte, hogy több mint 50 írásos bejelentést kapott ez ügyben. Az emberekre nem lehet erőszakkal ráerőltetni valamit és büntetéssel követelni azt, ez a 21. századi Nagyváradon nem egy járható út.”

Az RMDSZ-es város tanácsos a következő üzenettel fordul a lakosokhoz: „Hallatni kell a hangunkat, a közmeghallgatásokra el kell menni – főleg az érintettek vegyenek részt ezeken –, mert azért művelik ezeket, mert megtehetik, mert engedjük. Ahogy megmozdulnak a lakosok – jelen esetben a vállalkozók –, egyből meghátrálnak. Jelen kell legyünk, véleményt kell nyilvánítsunk, csak így tudjuk fékezni a városvezetést. Ezúton is mindenkinek köszönöm a bizalmat, és azt is, hogy mindig bizalommal és jó reményekkel keresnek meg engem.”

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!