ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 15:27

Alacsony a házad? Fizess!

A nagyváradi önkormányzat többletadót akar kivetni azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosaira, amelyek nem elég magasak. A szabályzat már el is készült, a részleteket csütörtökön ismertették.

A nagyváradi önkormányzat többletadót akar kivetni azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosaira, amelyek nem elég magasak. A szabályzat már el is készült, a részleteket csütörtökön ismertették.A nagyváradi önkormányzat 50 százalékos többletadóval sújtaná a belvárosban és a fő útvonalakon álló, nem kellően magas épületeket. Az erre vonatkozó szabályzatot már ki is dolgozta az önkormányzat. Ennek az intézkedésnek a célja állítólag az, hogy a város épített öröksége jobban értékesíthető legyen, javítsák a gyalogos közlekedést, a belvárosban és a fő útvonalakon lévő telkek kihasználtsága nagyobb legyen, illetve hogy növeljék a turisztikai és befektetői tevékenységet, és hogy egységesítsék az épített örökséget. Az önkormányzat az 50 százalékos többletadóval akarja ösztönözni a tulajdonosokat, hogy meghozzák a szükséges lépéseket, mondta Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója. A szabályzattervezetben szerepel az is, hogy az önkormányzat mit vár el az ingatlantulajdonosoktól: azok, akiknek ingatlanai kiugranak az utcafrontból, és ezzel úgymond akadályozzák a gyalogos, vagy közúti közlekedést, bontsák le a házukat, vagy annak egy részét, míg azok, akiknek ingatlana alacsonyabb a mellettük lévő ingatlanoknál, ezzel rontják az egységes utcaképet, építsenek emeletet az ingatlanukra, hogy a mellette lévő épületekkel egy magasságba kerüljenek. Hogy mely ingatlanok után kell a többletadót fizetni, azt még csak ezután állapítja meg a főépítészi hivatal, de a szándék az, hogy már a jövő évtől bevezessék azt. A szabályzattervezetről július 2-án rendeznek közvitát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!