ERDON Helyi hírek

2018.05.14. 09:10

Elfogadták, be is nyújtották

Pénteken elfogadták a Nagyváradon működő megyei kórház épületének bővítésére vonatkozó határozatokat, másnap, szombaton már be is nyújtották finanszírozásra.

Pénteken elfogadták a Nagyváradon működő megyei kórház épületének bővítésére vonatkozó határozatokat, másnap, szombaton már be is nyújtották finanszírozásra.

Pénteken azonnali tanácsülést hívott össze a nagyváradi városvezetés. Mint azt Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a tanácsülés elején elmagyarázta, a nagy sietség oka az, hogy másnap, azaz május 12-én nyílt meg egy új uniós finanszírozási tengely az egészségügyben. Ez egy olyan tengely, amelynél az az elv érvényesül, hogy aki hamarabb jelentkezik, az hamarabb juthat pénzhez, és a váradi önkormányzat már az első napon be akarta nyújtani pályázatát, amely a megyei kórház bővítésére vonatkozik. Ez a terv már meglehetősen régóta elkészült, lapunkban is többször cikkeztünk róla, viszont mint azt Bolojan kifejtette, kisebb módosításokat kellett végezni a megvalósíthatósági tanulmányon annak érdekében, hogy a pályázat még több pontot kapjon, tehát még nagyobb esély legyen megkapni az uniós finanszírozást.

A vasutaskórházról

Egy másik a helyi egészségügyre vonatkozó kérdés is terítékre került a pénteki azonnali ülésen: a Szállításügyi Minisztérium át akarja adni a helyi önkormányzatoknak a hatáskörében lévő kórházakat, ezért május 21-ig a nagyváradi önkormányzat is elvi belegyezését kell adja arra, hogy átvenné a nagyváradi vasutas kórházat. Míg a megyei kórház B épületének bővítésére vonatkozó határozatokat egyhangúlag elfogadta a tanács, addig a vasutas kórház átvételének kérdése nem ment ilyen könnyen: Liviu Sabău PSD-s helyi tanácsos azt kérte, hogy halasszák el az erről szóló döntést, hiszen, mint kifejtette, először egy előtanulmányt, de legalábbis egy előzetes felmérést kellene készíteni arról, hogy milyen hatással lenne ez az átvétel a váradi kórházak pénzügyi helyzetére. Válaszában Ilie Bolojan polgármester azt mondta, hogy most csak egy elvi beleegyezésről döntenek, s ha a tanács elvben beleegyezik az átvételbe, akkor csak azt követően fog dönteni az átadásról a Szállításügyi Minisztérium, és majd csak azután szavazna a helyi tanács magáról az átvételről. Ugyanakkor az átvételnek semmilyen kihatása nem lesz a pénzügyi helyzetre, ugyanis a kórház saját személyzettel és saját béralappal rendelkezik. Ezt a határozatot csak a liberálisok szavazták meg, az RMDSZ-frakció tartózkodott, a PSD ellene szavazott, de a liberálisok tizennégy igen szavazata is elég volt ahhoz, hogy megszülessen az elvi beleegyezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!