ERDON Helyi hírek

2018.05.31. 13:16

A BN munkatársa vehette át a MIDAS-díjat

Május 24–27. között Csehországban tartotta meg általános közgyűlését az Európai Kisebbségi és Regionális Napilapok Egyesülete (MIDAS), melynek keretében az idén Pap István kollégánknak adták át az egyesület újságíró-díját.

Május 24–27. között Csehországban tartotta meg általános közgyűlését az Európai Kisebbségi és Regionális Napilapok Egyesülete (MIDAS), melynek keretében az idén Pap István kollégánknak adták át az egyesület újságíró-díját.Ünnepélyes keretek között adták át május 25-én este az ostravai (Csehország) Imperial Hotelben az Európai Kisebbségi és Regionális Napilapok Egyesülete (MIDAS) által alapított MIDAS- és Habsburg Ottó újságíró díjakat. A MIDAS-díjat az egyesülethez csatlakozott napilapoknál dolgozó újságírók kaphatják meg és szerkesztőségünk nagy örömére ebben az évben a szakmai zsűri Pap István kollégánknak ítélte oda a rangos díjat a Bihari Napló 2017. szeptember 6-án megjelent A román nyelv, mint az elnyomás eszköze című írásáért. A laudációt Rais István, a Bihari Napló főszerkesztője olvasta fel, többek között kiemelve: „A díjazottat az igazság kimondásának vágya vezérli, és ebben nem részrehajló egyik vagy másik párt, érdekcsoport, ideológia irányába sem, köszönhetően ideológiai, politikai függetlenségének, ami azonban nem jelent értékfüggetlenséget is. Pap István ugyanis a romániai társadalomban felmerülő problémákat a kisebbségi létben élő, és a nemzeti kisebbségek érdekei iránt elkötelezett értelmiségi szemszögéből vizsgálja és tárja fel.”

Összefogás

A továbbiakban elhangzott: „Kollégánk arra törekszik, hogy a romániai magyar kisebbség számára fontos ügyekre irányítsa rá a figyelmet, ezért a kultúra, a politika és a különböző közügyek taglalása mellett kiemelt figyelmet szentel a kisebbségi lét problémáinak, és sajnos Románia etekintetben nagyon sok témát szolgáltat neki. Hogy mennyire így van ez, arra kézenfekvő bizonyítékul szolgál az az eset, ami tavaly a Román Nyelv Napján (augusztus 31.) esett meg Romániában. Egy provokáló, uszító, az igazságot meghamisító szándékkal készített, manipulált videofelvételnek a publikálása nyomán a legismertebb internetes videómegosztón egy elképesztő, noha nem példátlan magyarellenes uszítás lobbant fel Romániában a magyar közösség ellen, amiből több állami intézmény és a román nyelvű elektronikus média nagy része is kivette a részét. Ilyen ellenséges hangulatban elengedhetetlenül szükség van az olyan írásokra, mint az, amelyiknek szerzőjét ma jutalmazzák, mert a nemzeti kisebbségi közösség tagjaival tudatni, érzékeltetni kell azt, hogy a kisebbségi közvélemény-formáló orgánumok, így a Bihari Napló is felemelik szavukat az igazságtalanságok, az uszítások ellen, és azt, hogy nem hagyják cserben olvasóikat az embert próbáló helyzetekben. És csak örülhetünk annak, hogy európai kollégáink is észreveszik ezeket a harangkongatásokat, mert ha összetartunk, akkor erősebbek vagyunk; ha mi, európai nemzeti kisebbségek odafigyelünk egymásra akár egy-egy ilyen cikknek és írójának a díjazásával, akkor előbb-utóbb az európai többségi társadalmak is odafigyelnek ránk.” A díjat Martxelo Otamendi, a baszk Berria napilap vezérigazgatója nyújtotta át Pap Istvánnak.

Habsburg Ottó-díj

Ezt követően adták át a Habsburg Ottó-díjat, amellyel a MIDAS azokat a nyomtatott és elektronikus médiában dolgozó újságírókat kívánja jutalmazni, akik a kisebbségvédelem és a kulturális sokszínűség érdekében fejtik ki tevékenységüket. 2018-ban Petra Sorge szabadúszó német újságíró vehette át a díjat azért a Berliner Zeitungban megjelent riportjáért, amelyben egy albán származású, de Németországban született kislány, Nadire kálváriáját mutatja be, akit a német hatóságok tizenhat éves korában családjával együtt visszatoloncoltak Koszovóba, annak ellenére, hogy Nadire németnek vallja magát, és Németországot vallja a hazájának. A díjat Habsburg-Lotaringiai Ulrich adta át Petra Sorgénak.

Váltás

Az ünnepség hivatalos részében jelentették be azt is, hogy Günther Rautz, a MIDAS főtitkára lemond erről a tisztségéről, helyét Marc Röggla, az EURAC kisebbségkutató intézet munkatársa veszi át. Günther Rautz mintegy húsz éves tevékenységét Toni Ebner, a Dolomiten napilap főszerkesztője méltatta, három példával illusztrálva Günther Rautz munkásságának jelentőségét. A főszerkesztő elsőként azt említette meg, hogy 2004-ben a MIDAS közös nyilatkozatban követelte a spanyol hatóságoktól az Egunkaria baszk nyelvű napilap fogvatartott munkatársainak szabadon bocsátását. A MIDAS-tagságú napilapok összehangolt tudósításainak köszönhetően az európai közvélemény figyelmét sikerült ráirányítani erre a súlyos problémára. A második jelentős fegyvertény a horvátországi olasz nyelvű La Voce del Popolo napilap megmentése, mely anyagi problémákkal küzdött, de a MIDAS és a dél-tiroli kormány anyagi támogatásának köszönhetően jelenleg is megjelenik. És ugyancsak Günther Rautz nevéhez fűződik az az általában évente megrendezendő tanulmányút-program, amelyet a fiatalon elhunyt Balló Áron, a kolozsvári Szabadság napilap egykori főszerkesztőjének az emlékére hoztak létre, és amelynek keretében fiatal újságírók nyerhetnek bepillantást egy-egy európai nemzeti kisebbség életébe. Az ünnepség hivatalos része után következett a vacsora, amikoris a főszerkesztők, kiadók kötetlen formában cserélhettek eszmét.

Rais W. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!