ERDON Helyi hírek

2018.04.11. 15:13

Zöldprojektek a tanács napirendi pontjai közt

Szerdai sajtótájékoztatóján Florin Birta alpolgármester három olyan projektet mutatott be, melyek szerepelnek a csütörtöki tanácsülés napirendi pontjai közt, és EU-s forrásokból lennének meg.

Szerdai sajtótájékoztatóján Florin Birta alpolgármester három olyan projektet mutatott be, melyek szerepelnek a csütörtöki tanácsülés napirendi pontjai közt, és EU-s forrásokból lennének meg.

Az előterjesztések a hatástanulmányi szakasz műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadására vonatkoznak. A projektek megvalósítása érdekében a nagyváradi önkormányzat európai uniós pénzforrásokra pályázik a Regionális Operatív Program 4.1 -es- A széndioxid-kibocsátás csökkentése a megyeszékhelyeken fenntartható fejlődési terveket alapuló befektetés által elnevezésű tengelye igénybevételével. Florin Birta alpolgármester elmondása szerint a várad-szőllősi zöld tér közel 5270 négyzetméteren terülne el, a Nufărului utca, a Ciheiului utca, a Constantin Nottara utcai tömbházak és a Nufărul utca 61. szám alatti tömbház által határolt részen. Közepes és nagy méretű fákat ültetnének, a tér közepét pedig kizárólag gyalogosok használnák szabadidős célokra, koncerteket is lehetne szervezni itt. A beruházás teljes költségvetése 8,3 millió lej áfával együtt, a kivitelezési idő 12 hónap.

A felújított Magnólia tér körülbelül 9850 négyzetméteren terülne el. Ebből 4050 négyzetméter térkővel lenne befedve, 2150 négyzetméter gránit burkolattal, 3170 négyzetméter gyepráccsal, az átalakítás után pedig a tér zöldfelülete 2600 négyzetméterről 3200 négyzetméterre bővülne. 35 platánt és 35 magnóliafát is elültetnének. A beruházás értéke 10,4 millió lej áfával együtt, a kivitelezés ideje 18 hónap.

Zöld folyosó

A Ion Bogdan utcában, a Körösök Vízügyi Igazgatóság háta mögött egy zöld korridort létesítenének 15.200 négyzetméteren. Itt lenne egy központi zöldövezet, gyalogos sétányok és kerékpárút is. Fákat és cserjéket ültetnének, volnának játszóeszközök, két pingpongasztal stb. Az invesztíció becsült költségvetése 4,7 millió lej áfa nélkül, a kivitelezés időtartama 6 hónap.

Valamennyi projekt esetében a tendereztetés 3-4 hónapot venne igénybe, még 45 napot a tervezés, így a tényleges munkálatok valamikor ősszel kezdődhetnének el.

Az elöljáró azt is bejelentette: a jövő hét közepén elkezdődnek a participatív költségvetéssel kapcsolatos lakossági fórumok, 10 ilyet szerveznek majd, illetve ugyanakkor szintén 10 találkozót szerveznek a város azon 10 munkaadója számára, akiknek a legtöbb alkalmazottjuk van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!