ERDON Helyi hírek

2018.04.26. 15:13

Túlélik az átültetést a tiszafák?

A napokban kezdték el - és már be is fejezték - annak a 14 tiszafának az átültetését, amelyek a nagyváradi Bémer téren voltak, ezek a December 1. parkba kerültek. Többen kifejtették véleményüket az átköltöztetésről.

A napokban kezdték el - és már be is fejezték - annak a 14 tiszafának az átültetését, amelyek a nagyváradi Bémer téren voltak, ezek a December 1. parkba kerültek. Többen kifejtették véleményüket az átköltöztetésről.

A tiszafák átültetésének oka a Bémer tér tervezett átépítése, az önkormányzat hozta meg ezt a döntést. Az átköltöztetést megelőzte a néhány héttel ezelőtti facsonkítás, a fák koronáit láncfűrészes munkások vagdosták le. Gheorghe Sarca kertészmérnök akkor azt mondta, hogy azért kellett rengeteg ágat levágni, mert azok nem voltak egészségesek, sőt többet is kellett volna, de akkor a növények rosszul mutattak volna. Már akkor felháborodást keltett a dolog: Florin Budea, a Regionális Környezetvédelmi Központ nevű szervezet vezetője úgy fogalmazott, hogy fairtás történt a téren, mivel az így megnyírt fák már nem érik meg a következő tavaszt.

A 14 tiszafa átültetése kedden, április 24-én kezdődött meg, még tegnap is tartott, a munkát végzők nem tudták megmondani, hogy pontosan mennyi ideg fog tartani ez a művelet. A RER Vest alkalmazottai végzik a munkát, Gheorghe Sarca kertészmérnök felügyeletével. Az átköltöztető művelethez körbeásnak a fák gyökerénél, utána pedig földdel együtt kisebb darukkal kiemelik a növényeket. A földdel együtt a gyökérnek nem lehet nagyobb az átmérője, mint 2,5 méter, a szállítás miatt. Az átültetést engedélyezte a környezetvédelmi hivatal.

Mit mond a szakértő?

Több olvasónk is jelezte, valamint a közösségi oldalakon is lehetett látni olyan véleményeket, hogy a tiszafák így tönkremennek. Egy szakértőt kérdeztünk az ügyben, egy helyi fiatal tájépítész-mérnököt. A tájépítész elmondta, először is ott kezdődik a probléma, hogy nem jó időszakot választottak az átültetéshez, hiszen azt vegetációs időszakon kívül kellett volna végezni, ősszel vagy kora tavasszal. A szállítást tekintve elmondta, hogy az valamennyire rendben működik, esetleg a koronát jobban meg kellett volna nyírni, a tiszafák ezt még el bírták volna viselni, hiszen a lombozatot tekintve nem olyan érzékenyek. Inkább arra kell(ett) vigyázni a kiásás során, hogy ne sértsék a gyökérzetet, hiszen a fák elég közel voltak ültetve egymáshoz, így nehezebb, komplikáltabb az „operáció”. Véleménye szerint a fák akár túl is élhetik az átültetést, de ennek érdekében tenni kell, foglalkozni velük. A kérdés már csak az, hogy lesz-e olyan, aki ez ügyben felel, aki odafigyel erre. Amennyiben megfelelően zajlott az átköltöztetés, például az átültetéshez megfelelő földbe helyezték a fákat, valamint megfelelő gyökereztető hormonnal és gyökérkezelő táppal ápolják, és rendszeresen locsolják, akkor minden rendben lesz. Nagy mennyiségű vízre lesz szükségük, tette hozzá, itt problémát fog okozni az augusztusi és a szeptemberi hónap, de ha a parkban megfelelő öntözőrendszer van, vagy valaki rendszeresen locsolja azokat, akkor nem lesz gond – itt szintén felmerül az a kérdés, hogy akkor még foglalkozni fognak-e a fákkal. Körülbelül jövő tavaszra kiderül, hogy a fák épségben maradnak-e vagy sem, mondta el a szakértő.

Más vélemény

Florin Budea Facebookon is reagált a fejleményekre. Két bejegyzésében többek között azt emelte ki: a legjobban attól tartott, hogy beszakítják a fák gyökereit azok kiemelésénél és ez meg is történt. A gödrök, amelyeket a fák köré ástak, nem megfelelő mélységűek szerinte. Úgy véli, ezért sem szabad „tárgyalni a környezetvédelmi terroristákkal”. Szerinte ugyanis ők minden kompromisszumot gyengeségnek vesznek. Kifogásolja továbbá, hogy a növényeket megcsonkították, később pedig még a markológép kanala is sérüléseket okozott azoknak. Ha nyugaton történt volna ilyen minőségben egy ilyen beavatkozás, akkor botrány és lemondások sora következett volna – véli. Ironikusan úgy fogalmaz: csak azt reméli immár, hogy a munkálat összes felelőse nyugodtan tud aludni ezek után.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!