ERDON Helyi hírek

2018.04.18. 14:04

Együttműködnek a pártok nőszervezeteinek vezetői

Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezet országos elnökének meghívására kedden kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a román parlament politikai alakulatainak női vezetői. Három téma volt.

Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezet országos elnökének meghívására kedden kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a román parlament politikai alakulatainak női vezetői. Három téma volt.

A kerekasztal-beszélgetés alapjául azok a hasonló, törvénymódosító javaslatokkal záruló rendezvények szolgáltak, melyeket még szenátorként szervezett az előző ciklusban Biró Rozália. A megbeszélés a Képviselőházban zajlott, a politikai alakulatok nőszervezeti vezetőinek, illetve a nemzeti kisebbségek képviselőjének részvételével. Mindenki ismertette az általa reprezentált nőszervezet tevékenységét, beszéltek a sikeres projektjeikről. A találkozó második felében felleltározták azokat a problémákat, melyek megoldása az egész romániai társadalom szempontjából együttműködést igényel. Mint kiderült, három ilyen területre fókuszáltak az elkövetkezendőkben, közös megegyezés alapján: az első a családon és az oktatási intézményeken belül felbukkanó erőszak, valamint az iskolaelhagyás jelenségének a visszaszorítása és felszámolása, a második a népességfogyás megállítása érdekében olyan családpolitikai intézkedések kidolgozása, melyek hathatós támogatást nyújtanak a munkát vállaló szülők számára, a harmadik pedig a női politikusok számának növelése a romániai társadalomban. „Ez három olyan terület, melyben valamennyi nőszervezet eddig egymástól függetlenül tevékenykedett, de meggyőződésünk az, hogy lehetőségeinket és cselekedeteinket összehangolva hatékonyabban tudunk fellépni női politikusokként a felvázolt problémák megoldása érdekében”- nyilatkozta az Erdon.ro-nak Biró Rozália.

A rendezvényen ugyanakkor megállapodtak arról, hogy negyedévenként szerveznek majd hasonló eszmecseréket, illetve munkacsoportokat hoznak létre a felsorolt területekre leosztva, melyek a találkozók közti időszakban együttműködnek, majd beszámolnak az elért eredményekről, hogy megtehessék a szükséges lépéseket.

 Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!