ERDON Helyi hírek

2018.03.08. 09:23

Creative Start: európai uniós támogatásból

Nagyváradon járt tegnap többek között az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin, valamint Florin Jianu, a Kis- és Közepes Vállalkozások Fejlesztéséért (CNIPMMR) szervezet vezetője. A Creative Start elnevezésű, európai uniós projektről tájékoztattak.

Nagyváradon járt tegnap többek között az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin, valamint Florin Jianu, a Kis- és Közepes Vállalkozások Fejlesztéséért (CNIPMMR) szervezet vezetője. A Creative Start elnevezésű, európai uniós projektről tájékoztattak.

Humán erőforrás tematikájú európai uniós projekt a Creative Start, amely 2014-ben indult és 2020-ig szól, célja pedig a vállalkozásfejlesztés és nem mezőgazdasági profilú cégek létrehozásának támogatása. E projektben a vállalkozók képzését, mentorálását, a tanácsadást finanszírozzák, 75 úgynevezett startup cég kaphat támogatást, ha kreatív ötletekre építi stratégiáját. Országos érdeklődésre tart számot ez a uniós finanszírozás is – ezt mutatja az a tény, hogy a témakörrel kapcsolatos tájékoztató konferenciára Váradra jött többek között az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin, valamint Florin Jianu, a Kis- és Közepes Vállalkozások Fejlesztéséért (CNIPMMR) szervezet vezetője, ugyanakkor meghívták Constantin Bungăut, a Nagyváradi Egyetem rektorát és Marius Rotart, a Megyei Munkaügyi Felügyelőség Igazgatóját is. A projekt itteni részét a Kis- és Közepes Vállalkozások Fejlesztéséért (CNIPMMR) szervezet bonyolítja le, partnerségben az Országos Szakszervezeti Tömbbel (BNS).

Részletek

A Creative Start itteni programja idén január 4-én indult, és 2021. január 3-án zárul, általános célkitűzése kreatív vállalkozások alapításának támogatása az ország észak-nyugati régiójának városaiban. A projekt 600 személyhez szól, ebből minimum 300 nő a célcsoport. A részvételhez a következő feltételeket kell(ett) teljesíteni: az adott régióban regisztrált lakcím, azaz Kolozs, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar megyék valamelyike, itteni vállalkozás indításának terve, 18 év feletti életkor, a NEETs programon kívül esőkhöz való tartozás. A válogatás január 4-én indult és július 3-ig tart. A 600-aknak képzéseket tartanak a szóban forgó témakörben, a kurzusok ingyenesek és 40 órát ölelnek majd fel, márciustól októberig. Az üzleti tervet kizárólag online lehet benyújtani, április 20-tól október 10-ig, a creative-start.ro honlapon. A tervben le kell írni a gyakorlatba ültetési stratégiát, SWOT-analízis alá vetni az elképzelést, részletezni a struktúrát és a humánerőforrás-politikát, elemezni a piacot és a konkurenciát, bemutatni a marketing stratégiát, és a vállalkozással kapcsolatos pénzügyi becsléseket. Hat szakértőből álló bizottság bírálja el a terveket, a legjobb 75 egyenként 160.000 lej vissza nem térítendő támogatást kap.

Támogatható például a nem alkalmazotti státusú személyzet bérköltsége, szakosított szolgáltatások beszerzése, leltári tárgyak, nyersanyagok, fogyóeszközök és más működéshez szükséges kiadások, a székhellyel kapcsolatos költségek, lízing költségek, ingatlanok adminisztrálásával kapcsolatos kiadások, működéssel kapcsolatos dokumentumok archiválása, pénzügyi és jogi (közjegyzői) költések, informatizálás, tájékoztatás, reklámozás, adatbeszerzés, szoftverek fejlesztése, könyv- és folyóirat kiadás a témában, találmányi hivatali ügyintézés.

Határidők

A 75 nyertes számára biztosítanak mentorálást és tanácsadást az üzleti stratégia véglegesítésére 2019. január 4. és 2019. április 3. között, a 120.000 lejes előtámogatás dokumentációjának összeállítását 2019. április 4. és 2019. július 3. között, a nyerteseknek biztosítaniuk kell a tervek megvalósulását és legalább két munkahely teremtését 2019. május 4. és 2020. július 3. között, a második támogatási részletet pedig akkor kapják meg, ha megfelelnek bizonyos kritériumoknak, e második részlet folyósítása 2020. április 4. után várható.

A projekt ismertetésekor tegnap elmondták, hogy arra számítanak, 150 új munkahely teremtődhet és Kolozsvár központtal egy úgynevezett hub jön létre a kreatív cégeknek. Részleteket a projekt fő felelőse, a Kis- és Közepes Vállalkozások Fejlesztéséért (CNIPMMR) szervezet nyújt – web: www.cnipmmr.ro, www.smeprojects.ro; a projekt honlapja: www.creative-start.ro, e-mail: office@smeprojects.ro; kontaktszemélyek: Ciocan Ioana – 0722–597–597, Culda Ramona – 0745–187–918; ugyanakkor érdeklődhetnek a BNS-nél is, ahol a konktaktszemély Ioana Secară, mailcíme: ioana.secara@bns.ro.

A tegnapi ismertetőn Ioan Mintaș, a helyi vállalkozók szervezetének képviselője elmondta: ez csak az első ilyen tanácskozás volt, lesz még több hasonló Váradon is. A résztvevők tesztet is kitölthettek a helyszínen arról, hogy mennyi erős üzleti szellemmel bírnak.

Mi a startup?

A startup pontos jelentésének meghatározása nem könnyű feladat, mivel a számtalan definíció egyenként máshová helyezi a startupok és induló vállalkozások, illetve kkv-k közötti határokat. Nagy növekedési potenciával bíró, innovatív vállalkozásként lehetne definiálni az angolszász kifejezést. A startup cég egyik legfontosabb ismérve, hogy innovatív, törekszik az újra, az újításra, legyen szó egy termékről, egy szolgáltatásról vagy akár egy módszerről. Az innováció nem csupán egy-egy termékét határozza meg, hanem magát a vállalati tevékenységet és felépítést is jellemzi általában. Egy általános értelemben vett induló vállalkozással szemben a startup olyan értéket kíván teremteni, amely addig nem volt elérhető, vagy kevésbé volt szokványos.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!