ERDON Helyi hírek

2018.02.09. 14:54

Régészeti parkot létesítenének

Európai uniós támogatást fognak igénybe venni ahhoz, hogy a nagyváradi várban, a fejedelmi palota térségében régészeti parkot alakítsanak ki. Egyelőre ideiglenes jelleggel teszik majd ezt, ennek terveit hagyta jóvá most a városi tanács.

Európai uniós támogatást fognak igénybe venni ahhoz, hogy a nagyváradi várban, a fejedelmi palota térségében régészeti parkot alakítsanak ki. Egyelőre ideiglenes jelleggel teszik majd ezt, ennek terveit hagyta jóvá most a városi tanács.A vár A és B épülettömbjébe a 2012–2015 időszakban talált leletek egy része is oda kerülhet, 2015-ben pedig a fejedelmi palota udvarán is ástak a régészek, feltárva a gótikus katedrális egy részét. A Pro Arh Kft. készítette a mostani terveket az udvar rendezésére. Ha ezt gyakorlatba ültetik, a terület még alkalmasabb lesz a tervekben szereplő oktatási, demonstratív, szabadidős, művészeti események megtartására és a régészeti leletek helyszínen való bemutatására, mégpedig oly módon, hogy bármikor újrakezdhetőek legyenek a katedrális környékén az ásatások. Az udvar 4917 négyzetméternyi felületét tennék rendbe, kiemelve az építészeti elemeket, különösen a gótikus katedrálisét. Azon a részen, ahol még ásatásokat terveznek végezni, préselt kőréteggel borítanák a talajt.

A tervekről

A tervek szerint kiemelt látványossággá teszik a királyi sírokat, azon a területen pedig, ahol már nem kutatnak a régészek, más fajta, időt állóbb kőborítást alkalmaznak. Zöldövezeteket is kialakítanak és utcai bútorokat is elhelyeznek, lesz továbbá ivókút és több tájékoztató tábla is. Bevezetik a vizet is a területre és a környező épületeket átnedvesedés elleni szigeteléssel is ellátják. Lesz még a területen mobil színpad, valamint az áramot is bevezetik, az előadások fénytechnikájához szükséges ez. A munkálatok összértéke ÁFA nélkül 2.020.050 lej. Jelenleg az építkezési engedélyek megszerzésénél tartanak, a munkálatok márciusban indulhatnak, és a szalárdi Constructorul Kft. a kivitelező.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!